notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Ο Σταύρος Αραχωβίτης παρέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον Μάκη Βορίδη

slider_image

Μοιράσου το άρθρο:

09-07-2019

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (09-07-2019), η τελετή Παράδοσης - Παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το νέο Υπουργό, Μάκη Βορίδη και τους νέους Υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα και Φωτεινή Αραμπατζή, υποδέχτηκε η απερχόμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.

Οι κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου ενημέρωσαν τη νέα ηγεσία για ζητήματα του Υπουργείου και έκαναν σαφές ότι θα σταθούν στο πλευρό της νέας ηγεσίας για ό,τι χρειαστεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΠΑΑΤ, στη διάρκεια της οποίας χαιρετισμούς απεύθυναν τόσο οι απερχόμενοι όσο και οι νέοι, υπουργός και υφυπουργοί.

Ο κ. Μάκης Βορίδης ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου κάνοντας σαφές ότι όλοι έχουν συναίσθηση της μεγάλης πολιτικής αλλαγής η οποία έχει συντελεστεί. Παράλληλα έκανε σαφές ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αγροτική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όφελος της ανάπτυξης και των Ελλήνων αγροτών.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε επί λέξει τα εξής: «Να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία βεβαίως τον κύριο Υπουργό, τους κυρίους Υφυπουργούς τους κυρίους Γραμματείς για την ενημέρωση και βεβαίως όλους εσάς εδώ. Έχει συντελεστεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, της οποίας έχουμε όλοι συναίσθηση. Και αυτό σε μια χρονική στιγμή που ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να μεγεθύνουμε την οικονομία, να γυρίσουμε στην ανάπτυξη, να επιταχύνουμε τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η αγροτική ανάπτυξη για τη χώρα μας είναι επίσης κεντρική. Και άρα όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται μέσα στη συνολική προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση.  Ξέρουμε που έχουμε έρθει, ξέρουμε τις δυσκολίες, τις προκλήσεις  τις οποίες αναλαμβάνουμε και το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Αυτό είναι στοίχημα για τον ελληνικό λαό, για τους Έλληνες αγρότες, για όλους μας, για την πατρίδα. Ορισμένοι θα μου θέσουν φαντάζομαι ένα ερώτημα που μου κάνουν όταν πηγαίνω σε διάφορα υπουργεία. Τι δουλειά έχει ένας δικηγόρος στο Υποδομών, στο Υγείας, στο Αγροτικής Ανάπτυξης; Λοιπόν, εδώ η απάντηση είναι η εξής: Θα σας πω μια ιστορία την οποία δεν τη ξέρετε. Η πρώτη μου δουλειά όταν ήμουν φοιτητής Νομικής ήταν όταν δούλεψα στην εταιρεία του πατέρα μου μια μικρομεσαία επιχείρηση η οποία είχε εμπορία γεωργικών μηχανημάτων. Άρα εκείνο το οποίο έκανα ήταν ότι, επισκεπτόμουν διαφόρους γεωπόνους και διάφορες μικρότερες επιχειρήσεις, να προωθήσω τα μηχανήματα του πατέρα μου τα οποία πηγαίνανε τελικώς σε γεωργούς, μηχανήματα που ιδίως ήταν μικρές ψεκαστήρες. Αυτούς εμπορευόταν ο πατέρας μου και το έκανα κι εγώ. Άρα αν θέλετε ιστορικά το σκέφτομαι πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά. Ότι ξεκινάς από κάπου και βρίσκεσαι τώρα στο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μια μακρά διαδρομή βεβαίως στα δικαστήρια.

Την εντολή την οποία μου έχει αναθέσει ως πολιτική προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι να διαπραγματευτούμε με αποτελεσματικό και επαρκή τρόπο την Κοινή Αγροτική Πολιτική προς όφελος και συμφέρον των Ελλήνων αγροτών. Αυτή είναι η πολιτική προτεραιότητα, η κατεύθυνση που μου έδωσε όταν μου έδωσε την εντολή να αναλάβω το συγκεκριμένο υπουργείο. Οι καλοί συνάδελφοί μου έχουν μεγάλη γνώση και εμπειρία των θεμάτων και επομένως είναι σαφές ότι θα στηριχτώ επάνω τους σε πολύ μεγάλο βαθμό για τα όσα πρέπει να κάνουμε. Μας ενδιαφέρει και για αυτό το λέω αυτό ότι για αυτό το άμεσο χρονικό διάστημα μα ενδιαφέρει η ομαλή μετάβαση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η παράδοση των Υπουργείων διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Επί τρεις μήνες δηλαδή υπάρχει ενημέρωση από την απερχόμενη στη νέα διοίκηση. Εμείς εδώ το κάνουμε λίγο πιο γρήγορα και πιο απότομα δι’ αυτό και παρακαλώ αφενός να είστε στη διάθεση μας και βεβαίως και οι κύριοι Γενικοί Γραμματείς αλλά είναι σαφές ότι την έννοια της συλλογικής μνήμης της διοικήσεως στην ελληνική δημόσια διοίκηση την κρατούν οι υπηρεσίες. Άρα να ξέρετε ότι θα στηριχτούμε στις υπηρεσίες, δηλαδή στους υπαλλήλους, δηλαδή σε εσάς που είστε σήμερα εδώ, προκειμένου να ενημερωθούμε και να προχωρήσουμε την ατζέντα του Υπουργείου και να θέσουμε τις κατευθύνσεις που θα υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια στη βάση της καθαρής εντολής που έχει λάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να ξέρετε και το απευθύνω τώρα στους υπαλλήλους ότι σας αντιμετωπίζω πάντοτε σε όλα τα Υπουργεία ως στενούς, πολύ στενούς συνεργάτες απροκατάληπτα και αμερόληπτα χωρίς την παραμικρή διάκριση. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δουλέψουμε με το Υπουργείο, να δουλέψουμε με τους ανθρώπους, να δουλέψουμε με τους υπαλλήλους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ξεκινάμε μια προσπάθεια, προχωράμε όλοι μαζί  για το συμφέρον της χώρας και του τόπου. Ευχαριστώ να είστε καλά».

Καλωσορίζοντας τους κ.κ. Βορίδη. Σκρέκα και Αραμπατζή, ο απερχόμενος Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, τους ευχήθηκε να έχουν μια γόνιμη και εποικοδομητική θητεία προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει πάρα πολλά αντικείμενα, (τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία) και εμπλοκή με πολλά υπουργεία. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους αγρότες για το καλό όλων.

Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμείς, το γνωρίζουν όλοι, είχαμε ανοιχτές τις πόρτες του υπουργείου, ανοιχτά τηλέφωνα για τους αγρότες και προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις όπου υπήρχαν ζητήματα.

Τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο είναι πολλά και το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή. Την τελευταία δεκαετία είτε με τη μορφή ξηρασίας, είτε έντονων βροχοπτώσεων είτε ακραίων καιρικών φαινομένων, που έχουν γίνει πλέον συνηθισμένα, η κλιματική Αλλαγή εκδηλώνεται και επηρεάζει πρώτα το εισόδημα του αγρότη.

Ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ είναι παλιός, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να κάνουμε έναν σύγχρονο κανονισμό και στους σχεδιασμούς μας ήταν και η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής αποζημιώσεων.

Τρέχουν κι άλλα ζητήματα όπως είναι η νέα ΚΑΠ, της περιόδου 2021-2027, με πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2022, με βασικό το ζήτημα της χρηματοδότησης. Από το 2000 υπάρχει μείωση, αλλά οι πιέσεις λόγω του BrExit είναι ακόμα μεγαλύτερες. Χρειάζονται συμμαχίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αποτραπεί αυτή η τάση. Φαντάζομαι ότι θα δουλέψετε κι εσείς έτσι, για την αναζήτηση συμμαχιών, ώστε να δούμε τα πράγματα με την οπτική που είναι εθνικά συμφέρουσα, της ενίσχυσης της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, αυτό είναι που έχει ανάγκη στήριξης και να φύγουμε από τη λογική της εξωτερικής σύγκλισης.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, λόγω των μικρών εκμεταλλεύσεων, είναι η ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων συνεργατικών σχημάτων. Δουλέψαμε δίνοντας άμεσα και έμμεσα κίνητρα στους συνεταιρισμούς και στους συνεταιρισμένους αγρότες, προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.
Στον τομέα της κτηνοτροφίας έχουμε πρόβλημα με την τιμή του γάλακτος. Η αυστηροποίηση των ελέγχων έφερε το πρώτο αποτέλεσμα με το πρώτο λουκέτο σε γαλακτοβιομηχανία που παρανόμησε.

Όλο το αρχείο είναι στο πρωτόκολλο και στη διάθεσή σας. Λάβατε πριν από λίγο ενημέρωση από μένα και από τους προέδρους όλων των οργανισμών.

Θέλω από εδώ να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του υπουργείου, γιατί χωρίς τη συνεργασία τους και την όσμωσή τους δεν θα είχαμε φτάσει εδώ να παραδίδουμε ένα καλύτερο υπουργείο».

Σε σύντομες δηλώσεις τους εξάλλου, οι απερχόμενοι υφυπουργοί ανέφεραν τα εξής: «Είμαστε περήφανοι για το έργο μας στο Υπουργείο. Έχω για σας μία προτροπή και μία συμβουλή. Προτροπή: Να συνεχίσετε στο μοντέλο του νέου αγρότη, που βασίζεται α) στην οργάνωση β) στην εκπαίδευση και γ) στην κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Και μία συμβουλή: Να ακούτε τον απλό αγρότη και τον απλό κτηνοτρόφο. Ευχαριστώ και καλή θητεία», ανέφερε ο τ. Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης.

«Το υπουργείο αυτό μπορεί να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Σας δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει πλέον στη χώρα μια οικονομική σταθερότητα, που μπορείτε να βασιστείτε και να προχωρήσετε μπροστά. Εύχομαι η θητεία σας να είναι εποικοδομητική προς όφελος του Έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφου και αλιέα. Οι αγρότες μας αναμένουν μέσα από τις δικές σας κατευθύνσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες να δουν ένα καλύτερο μέλλον.

Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, μπορεί να υπήρχαν καθυστερήσεις και λάθη, αλλά η προσπάθειά μας είχε φάρο την αξιοπρέπεια του Έλληνα αγρότη. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στα χρόνια της κρίσης, προσπαθήσαμε, όμως, να διορθώσουμε στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος. Εμείς θα σας παρακολουθούμε, χωρίς να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά θα σας στηρίξουμε σε κάθε θετικό μέτρο», δήλωσε από την πλευρά της η τ. Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου ευχαριστώντας τους υπαλλήλους του Υπουργείου προς όφελος του αγροτικού κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο νέος Υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Κώστας Σκρέκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει τους εξής στόχους: τη στήριξη του μικρού και του μεσαίου αγρότη και προσέλκυση νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε πριν το πρόβλημα που προκαλείται από το φαινόμενο της κλιματική αλλαγής. Ένα παράδειγμα μόνο θα σας πω ότι το 2050, αν δεν κάνουμε τίποτα, το 60% των σημερινών αρδευόμενων εκτάσεων θα έχουν μετατραπεί σε ξερικές εκτάσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μη φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση σε ό,τι αφορά έργα υποδομής, αρδευτικά έργα και πολλά άλλα. Είμαστε σίγουροι, θα κάνουμε το παν, έχουμε ένα χρέος. Να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα. Και αυτό θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Η νέα υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι ο τομέας της αγροτικής  ανάπτυξης είναι στρατηγική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι η δυνατότητα συμβολής του πρωτογενούς τομέα στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ζωής της υπαίθρου είναι κομβικής σημασίας, όπως και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών της δημιουργίας των ζητούμενων αγροτικών επενδύσεων και της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Βρισκόμαστε μπροστά στο κρίσιμο momentum της διαμόρφωσης νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.  Οι συζητήσεις για τις οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια, οπότε προτεραιότητά μας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, το χτίσιμο των συμμαχιών και η προετοιμασία της χώρας μας  για τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία θα κρίνει το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της αλιείας είναι κομβικής σημασίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία γιατί αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και βεβαίως συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος των ανθρώπων που παράγουν και μοχθούν τόσο στις παράκτιες όσο και στις νησιωτικές περιοχές.
 
Για αυτό στόχος μας είναι η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και της Θάλασσας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,  της υδατοκαλλιέργειας, της μεταποίησης των προϊόντων, της αύξησης του εισοδήματος όλων όσων παράγουν και μοχθούν στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Ειδικά δε για τη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία  εδώ και 35 χρόνια πραγματικά προοδεύει, στόχος μας είναι να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και να την απεγκλωβίσουμε από τις αγκυλώσεις , την ώρα, που η ζήτηση των αλιευτικών προϊόντων και ο εξωτερικός ανταγωνισμός μεγαλώνει.

Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε τη συνεργασία, ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Υφυπουργός κι εγώ προσωπικά με το άξιο επιστημονικό και στελεχιακό  δυναμικό του Υπουργείου στη γόνιμη συνεργασία των οποίων φυσικά και ευελπιστούμε».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (09-07-2019), η τελετή Παράδοσης - Παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το νέο Υπουργό, Μάκη Βορίδη και τους νέους Υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα και Φωτεινή Αραμπατζή, υποδέχτηκε η απερχόμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.

Οι κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου ενημέρωσαν τη νέα ηγεσία για ζητήματα του Υπουργείου και έκαναν σαφές ότι θα σταθούν στο πλευρό της νέας ηγεσίας για ό,τι χρειαστεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΠΑΑΤ, στη διάρκεια της οποίας χαιρετισμούς απεύθυναν τόσο οι απερχόμενοι όσο και οι νέοι, υπουργός και υφυπουργοί.

Ο κ. Μάκης Βορίδης ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου κάνοντας σαφές ότι όλοι έχουν συναίσθηση της μεγάλης πολιτικής αλλαγής η οποία έχει συντελεστεί. Παράλληλα έκανε σαφές ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αγροτική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όφελος της ανάπτυξης και των Ελλήνων αγροτών.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε επί λέξει τα εξής: «Να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία βεβαίως τον κύριο Υπουργό, τους κυρίους Υφυπουργούς τους κυρίους Γραμματείς για την ενημέρωση και βεβαίως όλους εσάς εδώ. Έχει συντελεστεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, της οποίας έχουμε όλοι συναίσθηση. Και αυτό σε μια χρονική στιγμή που ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να μεγεθύνουμε την οικονομία, να γυρίσουμε στην ανάπτυξη, να επιταχύνουμε τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η αγροτική ανάπτυξη για τη χώρα μας είναι επίσης κεντρική. Και άρα όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται μέσα στη συνολική προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση.  Ξέρουμε που έχουμε έρθει, ξέρουμε τις δυσκολίες, τις προκλήσεις  τις οποίες αναλαμβάνουμε και το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Αυτό είναι στοίχημα για τον ελληνικό λαό, για τους Έλληνες αγρότες, για όλους μας, για την πατρίδα. Ορισμένοι θα μου θέσουν φαντάζομαι ένα ερώτημα που μου κάνουν όταν πηγαίνω σε διάφορα υπουργεία. Τι δουλειά έχει ένας δικηγόρος στο Υποδομών, στο Υγείας, στο Αγροτικής Ανάπτυξης; Λοιπόν, εδώ η απάντηση είναι η εξής: Θα σας πω μια ιστορία την οποία δεν τη ξέρετε. Η πρώτη μου δουλειά όταν ήμουν φοιτητής Νομικής ήταν όταν δούλεψα στην εταιρεία του πατέρα μου μια μικρομεσαία επιχείρηση η οποία είχε εμπορία γεωργικών μηχανημάτων. Άρα εκείνο το οποίο έκανα ήταν ότι, επισκεπτόμουν διαφόρους γεωπόνους και διάφορες μικρότερες επιχειρήσεις, να προωθήσω τα μηχανήματα του πατέρα μου τα οποία πηγαίνανε τελικώς σε γεωργούς, μηχανήματα που ιδίως ήταν μικρές ψεκαστήρες. Αυτούς εμπορευόταν ο πατέρας μου και το έκανα κι εγώ. Άρα αν θέλετε ιστορικά το σκέφτομαι πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά. Ότι ξεκινάς από κάπου και βρίσκεσαι τώρα στο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μια μακρά διαδρομή βεβαίως στα δικαστήρια.

Την εντολή την οποία μου έχει αναθέσει ως πολιτική προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι να διαπραγματευτούμε με αποτελεσματικό και επαρκή τρόπο την Κοινή Αγροτική Πολιτική προς όφελος και συμφέρον των Ελλήνων αγροτών. Αυτή είναι η πολιτική προτεραιότητα, η κατεύθυνση που μου έδωσε όταν μου έδωσε την εντολή να αναλάβω το συγκεκριμένο υπουργείο. Οι καλοί συνάδελφοί μου έχουν μεγάλη γνώση και εμπειρία των θεμάτων και επομένως είναι σαφές ότι θα στηριχτώ επάνω τους σε πολύ μεγάλο βαθμό για τα όσα πρέπει να κάνουμε. Μας ενδιαφέρει και για αυτό το λέω αυτό ότι για αυτό το άμεσο χρονικό διάστημα μα ενδιαφέρει η ομαλή μετάβαση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η παράδοση των Υπουργείων διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Επί τρεις μήνες δηλαδή υπάρχει ενημέρωση από την απερχόμενη στη νέα διοίκηση. Εμείς εδώ το κάνουμε λίγο πιο γρήγορα και πιο απότομα δι’ αυτό και παρακαλώ αφενός να είστε στη διάθεση μας και βεβαίως και οι κύριοι Γενικοί Γραμματείς αλλά είναι σαφές ότι την έννοια της συλλογικής μνήμης της διοικήσεως στην ελληνική δημόσια διοίκηση την κρατούν οι υπηρεσίες. Άρα να ξέρετε ότι θα στηριχτούμε στις υπηρεσίες, δηλαδή στους υπαλλήλους, δηλαδή σε εσάς που είστε σήμερα εδώ, προκειμένου να ενημερωθούμε και να προχωρήσουμε την ατζέντα του Υπουργείου και να θέσουμε τις κατευθύνσεις που θα υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια στη βάση της καθαρής εντολής που έχει λάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να ξέρετε και το απευθύνω τώρα στους υπαλλήλους ότι σας αντιμετωπίζω πάντοτε σε όλα τα Υπουργεία ως στενούς, πολύ στενούς συνεργάτες απροκατάληπτα και αμερόληπτα χωρίς την παραμικρή διάκριση. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δουλέψουμε με το Υπουργείο, να δουλέψουμε με τους ανθρώπους, να δουλέψουμε με τους υπαλλήλους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ξεκινάμε μια προσπάθεια, προχωράμε όλοι μαζί  για το συμφέρον της χώρας και του τόπου. Ευχαριστώ να είστε καλά».

Καλωσορίζοντας τους κ.κ. Βορίδη. Σκρέκα και Αραμπατζή, ο απερχόμενος Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, τους ευχήθηκε να έχουν μια γόνιμη και εποικοδομητική θητεία προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει πάρα πολλά αντικείμενα, (τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία) και εμπλοκή με πολλά υπουργεία. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους αγρότες για το καλό όλων.

Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμείς, το γνωρίζουν όλοι, είχαμε ανοιχτές τις πόρτες του υπουργείου, ανοιχτά τηλέφωνα για τους αγρότες και προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις όπου υπήρχαν ζητήματα.

Τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο είναι πολλά και το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή. Την τελευταία δεκαετία είτε με τη μορφή ξηρασίας, είτε έντονων βροχοπτώσεων είτε ακραίων καιρικών φαινομένων, που έχουν γίνει πλέον συνηθισμένα, η κλιματική Αλλαγή εκδηλώνεται και επηρεάζει πρώτα το εισόδημα του αγρότη.

Ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ είναι παλιός, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να κάνουμε έναν σύγχρονο κανονισμό και στους σχεδιασμούς μας ήταν και η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής αποζημιώσεων.

Τρέχουν κι άλλα ζητήματα όπως είναι η νέα ΚΑΠ, της περιόδου 2021-2027, με πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2022, με βασικό το ζήτημα της χρηματοδότησης. Από το 2000 υπάρχει μείωση, αλλά οι πιέσεις λόγω του BrExit είναι ακόμα μεγαλύτερες. Χρειάζονται συμμαχίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αποτραπεί αυτή η τάση. Φαντάζομαι ότι θα δουλέψετε κι εσείς έτσι, για την αναζήτηση συμμαχιών, ώστε να δούμε τα πράγματα με την οπτική που είναι εθνικά συμφέρουσα, της ενίσχυσης της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, αυτό είναι που έχει ανάγκη στήριξης και να φύγουμε από τη λογική της εξωτερικής σύγκλισης.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, λόγω των μικρών εκμεταλλεύσεων, είναι η ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων συνεργατικών σχημάτων. Δουλέψαμε δίνοντας άμεσα και έμμεσα κίνητρα στους συνεταιρισμούς και στους συνεταιρισμένους αγρότες, προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.
Στον τομέα της κτηνοτροφίας έχουμε πρόβλημα με την τιμή του γάλακτος. Η αυστηροποίηση των ελέγχων έφερε το πρώτο αποτέλεσμα με το πρώτο λουκέτο σε γαλακτοβιομηχανία που παρανόμησε.

Όλο το αρχείο είναι στο πρωτόκολλο και στη διάθεσή σας. Λάβατε πριν από λίγο ενημέρωση από μένα και από τους προέδρους όλων των οργανισμών.

Θέλω από εδώ να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του υπουργείου, γιατί χωρίς τη συνεργασία τους και την όσμωσή τους δεν θα είχαμε φτάσει εδώ να παραδίδουμε ένα καλύτερο υπουργείο».

Σε σύντομες δηλώσεις τους εξάλλου, οι απερχόμενοι υφυπουργοί ανέφεραν τα εξής: «Είμαστε περήφανοι για το έργο μας στο Υπουργείο. Έχω για σας μία προτροπή και μία συμβουλή. Προτροπή: Να συνεχίσετε στο μοντέλο του νέου αγρότη, που βασίζεται α) στην οργάνωση β) στην εκπαίδευση και γ) στην κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Και μία συμβουλή: Να ακούτε τον απλό αγρότη και τον απλό κτηνοτρόφο. Ευχαριστώ και καλή θητεία», ανέφερε ο τ. Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης.

«Το υπουργείο αυτό μπορεί να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Σας δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει πλέον στη χώρα μια οικονομική σταθερότητα, που μπορείτε να βασιστείτε και να προχωρήσετε μπροστά. Εύχομαι η θητεία σας να είναι εποικοδομητική προς όφελος του Έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφου και αλιέα. Οι αγρότες μας αναμένουν μέσα από τις δικές σας κατευθύνσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες να δουν ένα καλύτερο μέλλον.

Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, μπορεί να υπήρχαν καθυστερήσεις και λάθη, αλλά η προσπάθειά μας είχε φάρο την αξιοπρέπεια του Έλληνα αγρότη. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στα χρόνια της κρίσης, προσπαθήσαμε, όμως, να διορθώσουμε στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος. Εμείς θα σας παρακολουθούμε, χωρίς να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά θα σας στηρίξουμε σε κάθε θετικό μέτρο», δήλωσε από την πλευρά της η τ. Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου ευχαριστώντας τους υπαλλήλους του Υπουργείου προς όφελος του αγροτικού κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο νέος Υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Κώστας Σκρέκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει τους εξής στόχους: τη στήριξη του μικρού και του μεσαίου αγρότη και προσέλκυση νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε πριν το πρόβλημα που προκαλείται από το φαινόμενο της κλιματική αλλαγής. Ένα παράδειγμα μόνο θα σας πω ότι το 2050, αν δεν κάνουμε τίποτα, το 60% των σημερινών αρδευόμενων εκτάσεων θα έχουν μετατραπεί σε ξερικές εκτάσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μη φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση σε ό,τι αφορά έργα υποδομής, αρδευτικά έργα και πολλά άλλα. Είμαστε σίγουροι, θα κάνουμε το παν, έχουμε ένα χρέος. Να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα. Και αυτό θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Η νέα υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι ο τομέας της αγροτικής  ανάπτυξης είναι στρατηγική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι η δυνατότητα συμβολής του πρωτογενούς τομέα στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ζωής της υπαίθρου είναι κομβικής σημασίας, όπως και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών της δημιουργίας των ζητούμενων αγροτικών επενδύσεων και της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Βρισκόμαστε μπροστά στο κρίσιμο momentum της διαμόρφωσης νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.  Οι συζητήσεις για τις οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια, οπότε προτεραιότητά μας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, το χτίσιμο των συμμαχιών και η προετοιμασία της χώρας μας  για τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία θα κρίνει το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της αλιείας είναι κομβικής σημασίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία γιατί αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και βεβαίως συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος των ανθρώπων που παράγουν και μοχθούν τόσο στις παράκτιες όσο και στις νησιωτικές περιοχές.
 
Για αυτό στόχος μας είναι η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και της Θάλασσας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,  της υδατοκαλλιέργειας, της μεταποίησης των προϊόντων, της αύξησης του εισοδήματος όλων όσων παράγουν και μοχθούν στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Ειδικά δε για τη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία  εδώ και 35 χρόνια πραγματικά προοδεύει, στόχος μας είναι να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και να την απεγκλωβίσουμε από τις αγκυλώσεις , την ώρα, που η ζήτηση των αλιευτικών προϊόντων και ο εξωτερικός ανταγωνισμός μεγαλώνει.

Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε τη συνεργασία, ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Υφυπουργός κι εγώ προσωπικά με το άξιο επιστημονικό και στελεχιακό  δυναμικό του Υπουργείου στη γόνιμη συνεργασία των οποίων φυσικά και ευελπιστούμε».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η APELA προτείνει

image

images Βουλευτές
18-12-2023

Νέος δικαστικός χάρτης