Στην κεντρική πλατεία Σπάρτης βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου η κάμερα της apela.gr και του Super TV, με αφορμή τη δράση της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης για την παρατήρηση της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο.

Ο καιρός δεν έκανε τη χάρη στους διοργανωτές καθώς λόγω της πυκνής συννεφιάς ελάχιστοι κατάφεραν να δουν -παρά το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών- μέσω των τηλεσκοπίων που είχαν στηθεί στον χώρο, αυτό το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.

Ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, Παναγιώτης Κατσίχτης, συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο Φωτεινή Μακεδονοπούλου, αναφέρθηκε στον πλανήτη Ερμή και σημείωσε πως «η επόμενη παρατήρηση τέτοιου είδους θα γίνει τον Νοέμβριο του 2032». Όσον αφορά στην «Αστρονομική Ένωση» τόνισε πως είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους συλλόγους τέτοιους είδους στην Ελλάδα, ενώ στις 23/11 θα υποδεχθούν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, τον Σταμάτη Κριμιζή, έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ΝΑΣΑ, ο οποίος θα μιλήσει για τα διαστημόπλοια Voyager.

Επίσης, ο κ. Κατσίχτης έδειξε στην κάμερα, αλλά και στους πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία, ένα κομμάτι από μετεωρίτη που βρέθηκε το 1947 σε περιοχή της Σιβηρίας και μικρούς χονδρίτες που βρέθηκαν στη βόρειο Αφρική.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο