Η Λίβερπουλ απέκτησε κι επίσημα το δικαίωμα να προχωρήσει στην υπογραφή νέου, ιδιαίτερα επικερδούς, συμβολαίου διάρκειας 5 ετών με τη Nike για τη νέα φανέλα του κλαμπ. Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εξέτασε το αίτημα της να διακόψει τη συνεργασία που είχε μέχρι τώρα με τη New Balance.

Το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ, ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τη Nike σχετικά με το νέο 5ετες συμβόλαιο, το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια όμως, αναγκάστηκε να κινηθεί δικαστικά για να αποδείξει πως κάτι τέτοιο δεν παραβιάζει τους όρους του υφιστάμενου συμβολαίου.

H New Balance, καταβάλλει 45 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο στο πλαίσιο της σύμβασης χορηγίας, η οποία λήγει το καλοκαίρι του 2020 και φυσικά περιέχει και τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες.

Μία από τις ρήτρες -γνωστή ως matching clause- δίνει στο χορηγό το δικαίωμα να ανανεώσει το συμβόλαιο με την προϋπόθεση ότι θα καταθέσει τουλάχιστον ίση προσφορά με τον ανταγωνισμό.

Η New Balance ενεργοποίησε αυτή τη ρήτρα, βλέποντας πως η αναδιάρθρωση των όρων της Λίβερπουλ στη νέα της συμφωνία με τη Nike εξασφαλίζει ετήσια έσοδα της τάξης των 30 εκατομμυρίων λιρών, αρκετά λιγότερα δηλαδή από εκείνα που της προσέφερε η ίδια.

Όμως, η Λίβερπουλ ισχυρίστηκε ότι τα σταδιακά αυξανόμενα κέρδη από αυτή τη νέα συμφωνία, θα κάνουν τα προηγούμενα συμβόλαια να μοιάζουν μικροσκοπικά εξαιτίας της δυνατότητας αύξησης των πωλήσεων που παρέχει η Nike μέσα από το τεράστιο δίκτυο διανομής.

Μάλιστα υποστήριξε ότι σε πραγματικά μεγέθη, το σύνολο των όρων του νέου συμβολαίου με τη Nike θα αποφέρει τελικά έσοδα πολύ περισσότερα από τα 45 εκατομμύρια τον χρόνο. Πέρα όμως από το οικονομικό όφελος, ο σύλλογος εξέφρασε την επιθυμία του να ενώσει τις δυνάμεις του με μια εταιρία που αποτελεί σπίτι για μια ευρύτερη γκάμα σούπερ σταρ αθλητών ανά τον κόσμο.

Αναμενόμενα, η New Balance έφτασε την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο κι εκεί οι δικηγόροι του κλαμπ κλήθηκαν να αποδείξουν τους παραπάνω ισχυρισμούς στο δικαστήριο. Όπως ήταν φυσικό, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση που δικαιώνει τους τωρινούς πρωτοπόρους της Πρέμιερ Λιγκ η ανακούφιση ήταν μεγάλη στο Άνφιλντ: «Η Λίβερπουλ δηλώνει ικανοποιημένη με την απόφαση του δικαστηρίου να δικαιώσει το κλαμπ σχετικά με τη νομική διαμάχη με τον τωρινό της συνεργάτη, τη New Balance», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αγγλικής ομάδας. «Θα συνεχίσουμε κανονικά με τη New Balance μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν, ενώ παράλληλα θα προετοιμάζουμε τις επίσημες εμφανίσεις της Λίβερπουλ για την επόμενη αγωνιστική περίοδο με τον νέο μας προμηθευτή».

Βέβαια, η μεγαλύτερη προτεραιότητα της Λίβερπουλ στις συζητήσεις της με τη Nike, ήταν να διασφαλίσει ότι οι φανέλες της ομάδας θα είναι πλέον διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερους φανς παγκοσμίως. Εξάλλου αυτό, αποτελούσε σημείο διαμάχης με τη New Balance τα προηγούμενα χρόνια.

Οι Άγγλοι δείχνουν απόλυτα πεπεισμένοι ότι με τη Nike θα αποκτήσουν άμεσα αυτή τη δυνατότητα. Φυσικά, μια τέτοια απτή ανταμοιβή θα αντανακλά καλύτερα το τωρινό στάτους της Λίβερπουλ ως κατόχου του Τσάμπιονς Λιγκ και πιθανής φετινής πρωταθλήτριας όπως παρουσιάζεται στο στοίχημα Πρέμιερ Λιγκ της bwin.

Ωστόσο, σε επίσημη δήλωση της η New Balance εξέφρασε την απογοήτευση της αναφορικά με την δικαστική απόφαση, κατά της οποίας μάλιστα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση: «Γνωρίζουμε ότι οι φανς εκτιμούν τις μοναδικές και πρωτοποριακές φανέλες που σχεδιάσαμε και παρείχαμε στο κλαμπ, οι οποίες αντανακλούν τη κληρονομιά του, αναγνωρίζοντας τους παλαιότερους και πρόσφατους θριάμβους του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι καταθέσαμε ισότιμη προσφορά με τον ανταγωνισμό και θα προσφέραμε πολύ περισσότερα χρόνια με ρεκόρ πωλήσεων στις φανέλες. Ανυπομονούμε να δούμε τη Λίβερπουλ να συνεχίσει τις νίκες κι αυτή τη σεζόν φορώντας τη φανέλα μας. Η New Balance δηλώνει αφοσιωμένη να προσφέρει την εξειδίκευση, το πάθος και την πρωτοπορία της σε αυτό το όμορφο άθλημα και θα συνεχίσει να χτίζει πάνω στις επιτυχίες της μέσα κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρους».