notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Πολιτιστικό καλοκαίρι στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο - Δείτε το φετινό πρόγραμμα!

slider_image

Μοιράσου το άρθρο:

18-06-2021

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τις φετινές εκδηλώσεις στο Σαϊνοπούλειο

Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
34ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι Φεστιβάλ 2021

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης μάς προσκαλούν και φέτος, παρά τις αντιξοότητες, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

Ακολουθώντας με υπερηφάνεια και αγάπη το όραμα του αειμνήστου Πρόεδρου Γεωργίου Σαϊνόπουλου και επιθυμώντας να μείνει ζωντανή η φλόγα του Πολιτισμού, το Σαϊνοπούλειο δηλώνει παρόν με αξιόλογες ποιοτικά εκδηλώσεις.

Η διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών θα γίνει φυσικά βάσει των οδηγιών και συστάσεων τη Επιτροπής εμπειρογνωμόνων  Covid-19 του Υπουργείου Υγείας για «την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοικτούς χώρους με καθήμενους θεατές» ευελπιστώντας ότι και εκ μέρους του κοινού θα επιδειχθεί η απαραίτητη ατομική ευθύνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Δευτέρα 5 Ιουλίου & ώρα 9.00μ.μ.
Παιδική παράσταση
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ -  Εξυπερύ

Το κλασικό λογοτεχνικό έργο «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ -  Εξυπερύ, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης , που χρόνια ονειρεύεται το ρόλο, μοιράζεται με τoυς μικρούς μας φίλους την πιο όμορφη και ευαίσθητη ιστορία που έχει γραφεί ως σήμερα. Μια ιστορία δοσμένη με χιούμορ και ευαισθησία για τη φιλία, την αγάπη και την αλήθεια.

Η παράσταση  αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και για εμάς, γιατί  περιέχει όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε με τα παιδιά.  Την αθωότητα, που είναι ευκαιρία να ξαναζήσουμε, ένα αγαπημένο παιδικό παιχνίδι, το κρυφτό ή το κυνηγητό, ένα ηλιοβασίλεμα ή ένα τραγούδι. Το πιο γλυκό τραγούδι απ’ όλα. Και όχι μόνο αυτά, αλλά και όσα έχουμε κρυμμένα στην ψυχή μας από τότε που ήμασταν κι εμείς παιδιά. Ψίθυρους, μυστικά, γέλια, ιστορίες που αξίζει να διηγηθούμε.

Τα τραγούδια της παράστασης είναι βασισμένα σε υπέροχες μελωδίες συνθετών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Offenbach, ο Holst ο Saint-Saëns και ο Brahms.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
Παίζουν επίσης:
Αγοραστή Αρβανίτη
Θανάσης Βοϊδήλος
Γεωργία Μαυροειδοπούλου
Τάσος Ράπτης
Μαριλίζα Χρονέα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 8?


Τετάρτη 7 Ιουλίου & ώρα 9.00μ.μ.
Συναυλία
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
«Θερμοπύλες» του Δημήτρη Μηνακάκη

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη,  ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση το συμφωνικό έργο του Δημήτρη Μηνακάκη «Θερμοπύλες».

Ο καταξιωμένος Λάκωνας συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης, εμπνεύστηκε και συνέθεσε ένα έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, Σοπράνο, Μέτζο σοπράνο, Τενόρο, Βαρύτονο και Αφηγητή, ειδικά για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών. Πρόκειται για μια ωδή αφιερωμένη στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός και τους πρωταγωνιστές του, που άφησαν ισχυρό «αποτύπωμα» στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μέσα από δώδεκα σκηνές, που περιέχουν μουσική, αφήγηση και ποίηση  ξεδιπλώνονται τα ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ενώ αποδίδονται μελωδικά ποιήματα των Τυρταίου, Γεωργίου Δροσίνη, Λουκά Σταύρου και Κωνσταντίνου Καβάφη που περιέχουν αναφορές στις Θερμοπύλες.

Ερμηνεύουν οι:
 Άννυ Φασέα (Σοπράνο), Σοφία Καπετανάκου  (Μέτζο σοπράνο) ,
 Γιάννης Καλύβας (Τενόρος) , Μαρίνος Ταρνανάς (Βαρύτονος)
Σενάριο:Δημήτρης Μηνακάκης
Αφηγητής: Μαρίνος Ταρνανάς  
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση: Στάθης Σούλης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Τετάρτη 14 Ιουλίου & ώρα 9.30μ.μ.
Συναυλία
Ελευθερία Αρβανιτάκη
«Καλοκαίρι μαζί ξανά…»   

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελευθερία μας, που ξέρει καλά τον τρόπο να μας ξεσηκώνει και να μας ταξιδεύει μέσα από τη μαγεία των εμφανίσεων και των μεγάλων της τραγουδιών, μας καλεί το φετινό καλοκαίρι να ξαναζήσουμε τον παλμό των «δυνατών» συναυλιών της.
 
Από το «Κόκκινο φουστάνι» ως το «Πάρε με αγκαλιά και πάμε» κι από τις λαϊκές μπαλάντες του κορυφαίου Χρήστου Νικολόπουλου ως τα τελευταία της αγαπημένα του νεότερου συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη από τα «Μεγάλα Ταξίδια», από τα αρμένικα που μας έμαθε να αγαπάμε ως τους ρυθμούς  του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Cesaria Evora, η Ελευθερία Αρβανιτάκη μας υπόσχεται ένα δίωρο γεμάτο από τα χρώματα της μουσικής της και από τραγούδια που θα τραγουδάμε από την αρχή  ως το τέλος της βραδιάς.

Στη συναυλία συμμετέχει και ο νεαρός ερμηνευτής και σολίστας του βιολιού Παναγιώτης Λάμπουρας, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει και δύο προσωπικούς δίσκους («Υδρόγειος» και «Ο μικρός χρόνος») .

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10?


Δευτέρα 19 Ιουλίου Αυγούστου & ώρα 8.00 μ.μ.
Χορευτική παράσταση «Möbius» της χορευτικής ομάδας COMPAGNIE XY & RACHID OURAMDANE
    
Η γαλλική ομάδα σύγχρονου χορού Compagnie XY με καταβολές από το εύφορο πεδίο των ακροβατικών παρουσιάζει το έργο «Möbius», μια συνεργασία με τον Rachid Ouramdane. To «Möbius» γεννήθηκε από την επιθυμία της ομάδας να αψηφήσει τη βαρύτητα, να πετάξει στα ύψη και να περάσει από το άτομο στο σύνολο, στη μεγάλη εικόνα.

Δεκαεννέα ακροβάτες, όλοι τους μοναδικοί, σχηματίζουν ανθρώπινες στήλες που ψηλώνουν συνεχώς, παραμορφώνονται, αναποδογυρίζουν, ενώνονται και διαλύονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Οι χαρακτήρες τους μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα χρονικό συνεχές, το οποίο διαστέλλεται και συστέλλεται με τον ρυθμό των σωμάτων που αλλάζουν σχήμα μπροστά στα μάτια του θεατή. Η ικανότητα του Rachid Ouramdane να διευθύνει μεγάλα σύνολα ωθεί τους ερμηνευτές της Compagnie XY να συνδυάσουν την ακροβατική τους δεινότητα με απροσδόκητα και συναισθηματικά φορτισμένα χορογραφικά μοτίβα.

Η παράσταση «Möbius» παρουσιάζεται στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Σάββατο 24 Ιουλίου & ώρα 9.00 μ.μ.
Μουσική Παράσταση
«Ο Θοδωρής του ’21 στη Λακεδαίμονα»
της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς»

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» παρουσιάζει μία μουσική παράσταση με αφηγηματικά αποσπάσματα για τη ζωή και τη δράση του Γέρου του Μωριά. Θα ακουστούν γνήσια δημοτικά τραγούδια σχετικά με την επανάσταση του ’21 και θα προβληθεί ένα πλούσιο οπτικό υλικό με σημαντικές φυσιογνωμίες της Επανάστασης, εικόνες από σημαντικές μάχες, στιγμές από την πορεία της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και του Ελληνικού Έθνους προς την Ελευθερία!

Η παράσταση έχει σκοπό να μας ταξιδέψει στο κλίμα της προεπαναστατικής και επαναστατικής Ελλάδας, τονίζοντας και φέρνοντας στο σήμερα τα μηνύματα της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από τις αρχές και τα διδάγματα που μας κληροδότησαν οι προπάτορές μας.

Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Λάλεζας , Γιώργος Ντόβολος με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας
Διοργάνωση: Δήμος Σπάρτης- «Επιτροπή 1821» & Ν.Π.Π.Π. Δήμου Σπάρτης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Τετάρτη 28 Ιουλίου & ώρα 9.30 μ.μ.
Τραγωδία
«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη

Μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Την παράσταση σκηνοθετεί ο  Γιώργος Νανούρης με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, που αναδεικνύουν με λιτό και ουσιαστικό τρόπο τα νοήματα και τη γοητεία της ξεχωριστής αυτής τραγωδίας.
Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος? Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του? Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μία περίοδο κρίσης – που θυμίζει με έναν τρόπο τη σημερινή- ο Ευριπίδης γράφει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» εξυμνώντας το μεγαλείο της αδελφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.

Μετάφραση: Γιώργος Ιωάννου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Ψαράς, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κίττυ Παϊταζόγλου
Στο ρόλο της Αθηνάς η Χάρις Αλεξίου
Χορός: Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου, Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Καπράλου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 14?


Τετάρτη 11 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.
Συναυλία Onirama

Ένα από τα μακροβιότερα εν ενεργεία ελληνικά συγκροτήματα με τον εκρηκτικό Θοδωρή Μαραντίνη έρχεται στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο για να πραγματοποιήσει μία αξέχαστη εμφάνιση  και με την ανεξάντλητη ενέργειά του να συνεπάρει το κοινό.
Συνεπείς στο ραντεβού τους λοιπόν και το φετινό καλοκαίρι οι «ΟNIRAMA» μετατρέπουν σε γιορτή την κάθε τους εμφάνιση. Ενώνουν παλμό, χρώματα και ρυθμό δημιουργώντας μοναδικές βραδιές καλοκαιριού και μας παρασύρουν  σε ασταμάτητο χορό για άλλη μια φορά.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10?


Τετάρτη 18 Αυγούστου & ώρα 9.15 μ.μ.
«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»-Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Ανζέλ Κουρτιάν

Μία αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία.
1915. Γενοκτονία των Αρμενίων.  
Η Ανζέλ Κουρτιάν, χρόνια μετά, ζώντας πια στην Ελλάδα, θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της…
Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Όπως τα έζησε η ίδια… Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Με τον φόβο και το θάνατο… Με τα γέλια και τις χαρές…
Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.
Από την πρεμιέρα της στο Άλσος Νέας Σμύρνης το 2017 και μέχρι σήμερα η παράσταση έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας  εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, τόσο για τη διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν ως Ανζέλ Κουρτιάν.

Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Αλεξανιάν

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Δευτέρα 23 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.
Μουσικοθεατρική Παράσταση
«Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου

Ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών κι ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα, ανακαλώντας μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής.Ο Άκης Δήμου -ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του-  έγραψε ένα έργο,  το οποίο σκιαγραφεί το μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης της καρδιάς μας.

Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτος, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα του 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης. Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και δάκρυα, γέλια και χαρές στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που - σήμερα περισσότερο  από ποτέ  -οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.

Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Νεφέλη Κουλούρη, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη
Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης

Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία – χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική επιμέλεια – πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Κυπουργός

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 20? & 15? (Φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ)


Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα
Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
34ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι Φεστιβάλ 2021

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης μάς προσκαλούν και φέτος, παρά τις αντιξοότητες, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

Ακολουθώντας με υπερηφάνεια και αγάπη το όραμα του αειμνήστου Πρόεδρου Γεωργίου Σαϊνόπουλου και επιθυμώντας να μείνει ζωντανή η φλόγα του Πολιτισμού, το Σαϊνοπούλειο δηλώνει παρόν με αξιόλογες ποιοτικά εκδηλώσεις.

Η διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών θα γίνει φυσικά βάσει των οδηγιών και συστάσεων τη Επιτροπής εμπειρογνωμόνων  Covid-19 του Υπουργείου Υγείας για «την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοικτούς χώρους με καθήμενους θεατές» ευελπιστώντας ότι και εκ μέρους του κοινού θα επιδειχθεί η απαραίτητη ατομική ευθύνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Δευτέρα 5 Ιουλίου & ώρα 9.00μ.μ.
Παιδική παράσταση
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ -  Εξυπερύ

Το κλασικό λογοτεχνικό έργο «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ -  Εξυπερύ, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης , που χρόνια ονειρεύεται το ρόλο, μοιράζεται με τoυς μικρούς μας φίλους την πιο όμορφη και ευαίσθητη ιστορία που έχει γραφεί ως σήμερα. Μια ιστορία δοσμένη με χιούμορ και ευαισθησία για τη φιλία, την αγάπη και την αλήθεια.

Η παράσταση  αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και για εμάς, γιατί  περιέχει όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε με τα παιδιά.  Την αθωότητα, που είναι ευκαιρία να ξαναζήσουμε, ένα αγαπημένο παιδικό παιχνίδι, το κρυφτό ή το κυνηγητό, ένα ηλιοβασίλεμα ή ένα τραγούδι. Το πιο γλυκό τραγούδι απ’ όλα. Και όχι μόνο αυτά, αλλά και όσα έχουμε κρυμμένα στην ψυχή μας από τότε που ήμασταν κι εμείς παιδιά. Ψίθυρους, μυστικά, γέλια, ιστορίες που αξίζει να διηγηθούμε.

Τα τραγούδια της παράστασης είναι βασισμένα σε υπέροχες μελωδίες συνθετών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Offenbach, ο Holst ο Saint-Saëns και ο Brahms.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
Παίζουν επίσης:
Αγοραστή Αρβανίτη
Θανάσης Βοϊδήλος
Γεωργία Μαυροειδοπούλου
Τάσος Ράπτης
Μαριλίζα Χρονέα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 8?


Τετάρτη 7 Ιουλίου & ώρα 9.00μ.μ.
Συναυλία
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
«Θερμοπύλες» του Δημήτρη Μηνακάκη

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη,  ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση το συμφωνικό έργο του Δημήτρη Μηνακάκη «Θερμοπύλες».

Ο καταξιωμένος Λάκωνας συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης, εμπνεύστηκε και συνέθεσε ένα έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, Σοπράνο, Μέτζο σοπράνο, Τενόρο, Βαρύτονο και Αφηγητή, ειδικά για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών. Πρόκειται για μια ωδή αφιερωμένη στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός και τους πρωταγωνιστές του, που άφησαν ισχυρό «αποτύπωμα» στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μέσα από δώδεκα σκηνές, που περιέχουν μουσική, αφήγηση και ποίηση  ξεδιπλώνονται τα ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ενώ αποδίδονται μελωδικά ποιήματα των Τυρταίου, Γεωργίου Δροσίνη, Λουκά Σταύρου και Κωνσταντίνου Καβάφη που περιέχουν αναφορές στις Θερμοπύλες.

Ερμηνεύουν οι:
 Άννυ Φασέα (Σοπράνο), Σοφία Καπετανάκου  (Μέτζο σοπράνο) ,
 Γιάννης Καλύβας (Τενόρος) , Μαρίνος Ταρνανάς (Βαρύτονος)
Σενάριο:Δημήτρης Μηνακάκης
Αφηγητής: Μαρίνος Ταρνανάς  
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση: Στάθης Σούλης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Τετάρτη 14 Ιουλίου & ώρα 9.30μ.μ.
Συναυλία
Ελευθερία Αρβανιτάκη
«Καλοκαίρι μαζί ξανά…»   

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελευθερία μας, που ξέρει καλά τον τρόπο να μας ξεσηκώνει και να μας ταξιδεύει μέσα από τη μαγεία των εμφανίσεων και των μεγάλων της τραγουδιών, μας καλεί το φετινό καλοκαίρι να ξαναζήσουμε τον παλμό των «δυνατών» συναυλιών της.
 
Από το «Κόκκινο φουστάνι» ως το «Πάρε με αγκαλιά και πάμε» κι από τις λαϊκές μπαλάντες του κορυφαίου Χρήστου Νικολόπουλου ως τα τελευταία της αγαπημένα του νεότερου συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη από τα «Μεγάλα Ταξίδια», από τα αρμένικα που μας έμαθε να αγαπάμε ως τους ρυθμούς  του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Cesaria Evora, η Ελευθερία Αρβανιτάκη μας υπόσχεται ένα δίωρο γεμάτο από τα χρώματα της μουσικής της και από τραγούδια που θα τραγουδάμε από την αρχή  ως το τέλος της βραδιάς.

Στη συναυλία συμμετέχει και ο νεαρός ερμηνευτής και σολίστας του βιολιού Παναγιώτης Λάμπουρας, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει και δύο προσωπικούς δίσκους («Υδρόγειος» και «Ο μικρός χρόνος») .

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10?


Δευτέρα 19 Ιουλίου Αυγούστου & ώρα 8.00 μ.μ.
Χορευτική παράσταση «Möbius» της χορευτικής ομάδας COMPAGNIE XY & RACHID OURAMDANE
    
Η γαλλική ομάδα σύγχρονου χορού Compagnie XY με καταβολές από το εύφορο πεδίο των ακροβατικών παρουσιάζει το έργο «Möbius», μια συνεργασία με τον Rachid Ouramdane. To «Möbius» γεννήθηκε από την επιθυμία της ομάδας να αψηφήσει τη βαρύτητα, να πετάξει στα ύψη και να περάσει από το άτομο στο σύνολο, στη μεγάλη εικόνα.

Δεκαεννέα ακροβάτες, όλοι τους μοναδικοί, σχηματίζουν ανθρώπινες στήλες που ψηλώνουν συνεχώς, παραμορφώνονται, αναποδογυρίζουν, ενώνονται και διαλύονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Οι χαρακτήρες τους μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα χρονικό συνεχές, το οποίο διαστέλλεται και συστέλλεται με τον ρυθμό των σωμάτων που αλλάζουν σχήμα μπροστά στα μάτια του θεατή. Η ικανότητα του Rachid Ouramdane να διευθύνει μεγάλα σύνολα ωθεί τους ερμηνευτές της Compagnie XY να συνδυάσουν την ακροβατική τους δεινότητα με απροσδόκητα και συναισθηματικά φορτισμένα χορογραφικά μοτίβα.

Η παράσταση «Möbius» παρουσιάζεται στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Σάββατο 24 Ιουλίου & ώρα 9.00 μ.μ.
Μουσική Παράσταση
«Ο Θοδωρής του ’21 στη Λακεδαίμονα»
της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς»

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» παρουσιάζει μία μουσική παράσταση με αφηγηματικά αποσπάσματα για τη ζωή και τη δράση του Γέρου του Μωριά. Θα ακουστούν γνήσια δημοτικά τραγούδια σχετικά με την επανάσταση του ’21 και θα προβληθεί ένα πλούσιο οπτικό υλικό με σημαντικές φυσιογνωμίες της Επανάστασης, εικόνες από σημαντικές μάχες, στιγμές από την πορεία της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και του Ελληνικού Έθνους προς την Ελευθερία!

Η παράσταση έχει σκοπό να μας ταξιδέψει στο κλίμα της προεπαναστατικής και επαναστατικής Ελλάδας, τονίζοντας και φέρνοντας στο σήμερα τα μηνύματα της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από τις αρχές και τα διδάγματα που μας κληροδότησαν οι προπάτορές μας.

Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Λάλεζας , Γιώργος Ντόβολος με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας
Διοργάνωση: Δήμος Σπάρτης- «Επιτροπή 1821» & Ν.Π.Π.Π. Δήμου Σπάρτης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Τετάρτη 28 Ιουλίου & ώρα 9.30 μ.μ.
Τραγωδία
«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη

Μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Την παράσταση σκηνοθετεί ο  Γιώργος Νανούρης με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, που αναδεικνύουν με λιτό και ουσιαστικό τρόπο τα νοήματα και τη γοητεία της ξεχωριστής αυτής τραγωδίας.
Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος? Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του? Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μία περίοδο κρίσης – που θυμίζει με έναν τρόπο τη σημερινή- ο Ευριπίδης γράφει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» εξυμνώντας το μεγαλείο της αδελφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.

Μετάφραση: Γιώργος Ιωάννου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Ψαράς, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κίττυ Παϊταζόγλου
Στο ρόλο της Αθηνάς η Χάρις Αλεξίου
Χορός: Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου, Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Καπράλου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 14?


Τετάρτη 11 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.
Συναυλία Onirama

Ένα από τα μακροβιότερα εν ενεργεία ελληνικά συγκροτήματα με τον εκρηκτικό Θοδωρή Μαραντίνη έρχεται στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο για να πραγματοποιήσει μία αξέχαστη εμφάνιση  και με την ανεξάντλητη ενέργειά του να συνεπάρει το κοινό.
Συνεπείς στο ραντεβού τους λοιπόν και το φετινό καλοκαίρι οι «ΟNIRAMA» μετατρέπουν σε γιορτή την κάθε τους εμφάνιση. Ενώνουν παλμό, χρώματα και ρυθμό δημιουργώντας μοναδικές βραδιές καλοκαιριού και μας παρασύρουν  σε ασταμάτητο χορό για άλλη μια φορά.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10?


Τετάρτη 18 Αυγούστου & ώρα 9.15 μ.μ.
«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»-Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Ανζέλ Κουρτιάν

Μία αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία.
1915. Γενοκτονία των Αρμενίων.  
Η Ανζέλ Κουρτιάν, χρόνια μετά, ζώντας πια στην Ελλάδα, θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της…
Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Όπως τα έζησε η ίδια… Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Με τον φόβο και το θάνατο… Με τα γέλια και τις χαρές…
Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.
Από την πρεμιέρα της στο Άλσος Νέας Σμύρνης το 2017 και μέχρι σήμερα η παράσταση έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας  εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, τόσο για τη διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν ως Ανζέλ Κουρτιάν.

Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Αλεξανιάν

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Ιδρύματος)


Δευτέρα 23 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.
Μουσικοθεατρική Παράσταση
«Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου

Ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών κι ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα, ανακαλώντας μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής.Ο Άκης Δήμου -ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του-  έγραψε ένα έργο,  το οποίο σκιαγραφεί το μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης της καρδιάς μας.

Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτος, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα του 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης. Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και δάκρυα, γέλια και χαρές στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που - σήμερα περισσότερο  από ποτέ  -οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.

Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θεοφανία Παπαθωμά, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Νεφέλη Κουλούρη, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη
Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης

Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία – χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική επιμέλεια – πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Κυπουργός

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 20? & 15? (Φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ)


Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα

Η APELA προτείνει

image