Το Νοσοκομείο Σπάρτης αναμένεται να χαρακτηριστεί ως άγονο Α Κατηγορίας
Μοιράσου το άρθρο:
09-07-2024
Δικαίωση για την Νάγια Γρηγοράκου
Σχετικά Άρθρα
Μετά την τροπολογία που είχε καταθέσει προκειμένου το Νοσοκομείο Σπάρτης να χαρακτηριστεί ως άγονο Α Κατηγορίας, ήρθε από το Βήμα της Βουλής η δέσμευση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για άμεση υπογραφή σχετικής ΚΥΑ.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως τα προβλήματα του ΕΣΥ στη Λακωνία παραμένουν «γρίφος», καθώς η στελέχωση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Κάλεσμα - προειδοποίηση προς τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας:
Τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα καλεί ο Υπουργός Υγείας για να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ. Έρχεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Νέα δεδομένα τόσο για το Νοσοκομείο Μολάων, όσο και για το Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και συνολικά για τη στελέχωση του πολύπαθου ΕΣΥ στον Νομό Λακωνίας, αποκαλύφθηκαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου, με τίτλο: «Νοσοκομείο Μολάων: Ώρα Μηδέν».
Απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, κατά την πρωτολογία της, η Νάγια Γρηγοράκου υπενθύμισε πως από τις 20/5/2024 είχε καταθέσει Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μολάων με αφορμή σχετική επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που όμως δυστυχώς έμεινε αναπάντητη.
«Η Ερώτηση εκείνη έμεινε δυστυχώς αναπάντητη, όπως αναπάντητα μένουν και τα προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς αυξάνονται. Στις 20/5/2024 υπήρχε έστω και τυπικά μία αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Μολάων. Σήμερα δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Παραιτήθηκε (εκκρεμεί η δημοσίευση του ΦΕΚ της παραίτησης). Στις 16/5/2024 οι εργαζόμενοι μιλούσαν για έναν χειρουργικό τομέα που υπολειτουργούσε. Σήμερα ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί […]. Παράλληλα, παραμένουν οι ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες πρώτης γραμμής: Χειρουργός, Ορθοπεδικός, Γυναικολόγος», είπε χαρακτηριστικά.
Η Βουλευτής Λακωνίας τόνισε πως εκτός από το πρόβλημα στα τακτικά χειρουργεία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα έκτακτα περιστατικά που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη. «Για παράδειγμα σε ένα τροχαίο, το οποίο ενδεχομένως χρειάζεται μια διασωλήνωση για να πάει είτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης είτε σε άλλο νοσοκομείο, δυστυχώς γίνεται από γιατρό άλλης ειδικότητας ή από κάποιον αγροτικό», σημείωσε.
Παράλληλα, η κα. Γρηγοράκου άσκησε κριτική στο ότι σήμερα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν τον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ο αριθμός των χειρουργείων του κάθε νοσοκομείου θα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης.
«Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να ανησυχεί πάρα πολύ όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία. Το Νοσοκομείο Μολάων εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους, όλο το δεξί πόδι της Λακωνίας, τη Νεάπολη, την Ελαφόνησο και φυσικά εξυπηρετεί και περιστατικά και από τα Κύθηρα, τα οποία μπορεί να έχουν νοσοκομείο, μπορεί διοικητικά ανήκουν στην Αττική, ωστόσο το πιο κοντινό σημείο στην ηπειρωτική μας χώρα είναι το νοσοκομείο των Μολάων. Σήμερα δεν έχουμε αναισθησιολόγο σε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έθεσε στον Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
• Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να υπάρξει άμεσα αναισθησιολογική κάλυψη για το Νοσοκομείο Μολάων και να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών που οδηγούν σε υποστελέχωση και σε επισφαλείς και ακάλυπτες εφημερίες ολόκληρων τομέων, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο που οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής είναι αυξημένες;
• Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα σχετικά με τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων και αν αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου;
Ο Υπουργός Υγείας, ξεκίνησε την πρωτολογία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Λεωνίδα Γρηγοράκου:
«Κατ’ αρχάς μου δίνεται η ευκαιρία, για άλλη μια φορά στη Βουλή, να πω συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατρός σας. Είχα εξαιρετική σχέση μαζί του, μεγάλο σεβασμό και θεωρώ ότι προσέφερε πάρα πολλά στο Ελληνικό Κράτος, στην Ελληνική Δημοκρατία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά για τον Λάκωνα πολιτικό.
Παραδεχόμενος τις δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου Μολάων, αλλά και του ΕΣΥ συνολικά στον Νομό Λακωνίας, τον οποίο χαρακτήρισε «γρίφο», δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση μαζί με το Υπουργείο των Οικονομικών για το νέο πλαίσιο των άγονων περιοχών, ενώ αναλύοντας το νέο πλαίσιο πρόσθεσε:
«Μία από τις προβλέψεις που βάζουμε μέσα σε αυτήν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε ένα νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις που κάνουμε βγαίνουν άγονες, αυτή η περιοχή αυτόματα πέφτει σε καθεστώς άγονης περιοχής και προστίθενται στις αμοιβές τα ωφελήματα, τα οποία προβλέπουμε είτε για την άγονη Α είτε για την άγονη Β. Και μάλιστα, αυξάνουμε κατά πολύ αυτά τα ωφελήματα σε αυτήν την Υπουργική Απόφαση, καθ’ όσον το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως Υπουργός Υγείας σήμερα ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν έχω λόγο να πω ψέματα […]. Όσα λέτε είναι πραγματικά, είναι εις γνώσιν μας, προσπαθούμε να βρούμε λύση. Το αίτημα να γίνει η περιοχή άγονη είναι αίτημα και των Βουλευτών Λακωνίας από τη Νέα Δημοκρατία, που την κατέθεσαν ως αίτημα στο γραφείο μου και έγινε δεκτό με την απόφαση που θα υπογράψω αυτήν την εβδομάδα, ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε επιπλέον χρήματα και κίνητρα για να πάνε στον Νομό Λακωνίας. Οφείλω να σας πω -αν και είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε- ότι εκτός από τους Μολάους, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Σπάρτης».
Κατά τη δευτερολογία της η Νάγια Γρηγοράκου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγειάς για την ΚΥΑ που πρόκειται να υπογράψει, υπενθυμίζοντας πως είχε καταθέσει σχετική τροπολογία ώστε να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο της Σπάρτης άγονο στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, καθώς αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα, επέμεινε να πάρει απαντήσεις για τον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Μολάων, ενώ πρότεινε να υπάρξει έγκριση πιστώσεων για επικουρικούς γιατρούς μέχρι να υπάρξει πλήρωση των κενών από μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Κλείνοντας την δευτερολογία της, η Βουλευτής Λακωνίας κατέληξε: «Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια που είπατε για τον πατέρα μου και να ξέρετε ότι ειδικά το Νοσοκομείο Μολάων ήταν ένας πολύ μεγάλος αγώνας, τον οποίο θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έκανε, ειδικά την περίοδο των μνημονίων που και πάλι υπήρχαν αρκετά προβλήματα και φοβόντουσαν ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα κλείσει. Το Νοσοκομείο Μολάων δεν έκλεισε και σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πατέρα μου».
Ο κ. Γεωργιάδης κατά την δευτερολογία του δεσμεύτηκε πως αφενός αν υπάρξει διαθέσιμος γιατρός σε ειδικότητες που λείπουν, που επιθυμεί να προσληφθεί είτε στη Σπάρτη είτε στους Μολάους, θα προκηρύξει τη θέση στο επόμενο εικοσιτετράωρο, αφετέρου αν το Νοσοκομείο Μολάων αιτηθεί πιστώσεις για επικουρικό θα διαθέσει άμεσα τις αναγκαίες πιστώσεις.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, με αυστηρό τόνο ανακοίνωσε από το Βήμα της Βουλής ότι πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να βοηθήσουν στη στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το Νοσοκομείο Σπάρτης, το Νοσοκομείο Μολάων, δεν έχει παθολόγους, αλλά παθολόγους ιδιώτες έχει η Λακωνία. Δεν θα πω ονόματα. Τους ξέρετε.
Θεωρώ, παντελώς, αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του [...]. Κάνω έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, να έρθει το συντομότερο στο Υπουργείο Υγείας και να μας πει τι προτίθεται ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας να κάνει για να βοηθήσει το Κράτος να βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο -και στο ένα και στο άλλο- και να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Θέλω να είμαι σαφής. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση, καμίας συνεργασίας, από κανέναν, σας διαβεβαιώ ότι ο νυν Υπουργός Υγείας στην περίπτωση που βλέπει νοσοκομεία να μένουν χωρίς γιατρούς, να βγαίνουν οι διαγωνισμοί άγονοι μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε - και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί μια ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες τις ιατρικές του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή, θα μας βρουν απολύτως απέναντι. Και ο νοών νοείτω. Σας διαβεβαιώ ότι το κράτος έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει. Επαναλαμβάνω, κάνω μία ύστατη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις, που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν από τις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή - που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν, ωσότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής, το Κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει».
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως τα προβλήματα του ΕΣΥ στη Λακωνία παραμένουν «γρίφος», καθώς η στελέχωση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Κάλεσμα - προειδοποίηση προς τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας:
Τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα καλεί ο Υπουργός Υγείας για να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ. Έρχεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Νέα δεδομένα τόσο για το Νοσοκομείο Μολάων, όσο και για το Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και συνολικά για τη στελέχωση του πολύπαθου ΕΣΥ στον Νομό Λακωνίας, αποκαλύφθηκαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου, με τίτλο: «Νοσοκομείο Μολάων: Ώρα Μηδέν».
Απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, κατά την πρωτολογία της, η Νάγια Γρηγοράκου υπενθύμισε πως από τις 20/5/2024 είχε καταθέσει Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μολάων με αφορμή σχετική επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που όμως δυστυχώς έμεινε αναπάντητη.
«Η Ερώτηση εκείνη έμεινε δυστυχώς αναπάντητη, όπως αναπάντητα μένουν και τα προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς αυξάνονται. Στις 20/5/2024 υπήρχε έστω και τυπικά μία αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Μολάων. Σήμερα δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Παραιτήθηκε (εκκρεμεί η δημοσίευση του ΦΕΚ της παραίτησης). Στις 16/5/2024 οι εργαζόμενοι μιλούσαν για έναν χειρουργικό τομέα που υπολειτουργούσε. Σήμερα ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί […]. Παράλληλα, παραμένουν οι ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες πρώτης γραμμής: Χειρουργός, Ορθοπεδικός, Γυναικολόγος», είπε χαρακτηριστικά.
Η Βουλευτής Λακωνίας τόνισε πως εκτός από το πρόβλημα στα τακτικά χειρουργεία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα έκτακτα περιστατικά που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη. «Για παράδειγμα σε ένα τροχαίο, το οποίο ενδεχομένως χρειάζεται μια διασωλήνωση για να πάει είτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης είτε σε άλλο νοσοκομείο, δυστυχώς γίνεται από γιατρό άλλης ειδικότητας ή από κάποιον αγροτικό», σημείωσε.
Παράλληλα, η κα. Γρηγοράκου άσκησε κριτική στο ότι σήμερα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν τον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ο αριθμός των χειρουργείων του κάθε νοσοκομείου θα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης.
«Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να ανησυχεί πάρα πολύ όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία. Το Νοσοκομείο Μολάων εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους, όλο το δεξί πόδι της Λακωνίας, τη Νεάπολη, την Ελαφόνησο και φυσικά εξυπηρετεί και περιστατικά και από τα Κύθηρα, τα οποία μπορεί να έχουν νοσοκομείο, μπορεί διοικητικά ανήκουν στην Αττική, ωστόσο το πιο κοντινό σημείο στην ηπειρωτική μας χώρα είναι το νοσοκομείο των Μολάων. Σήμερα δεν έχουμε αναισθησιολόγο σε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έθεσε στον Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
• Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να υπάρξει άμεσα αναισθησιολογική κάλυψη για το Νοσοκομείο Μολάων και να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών που οδηγούν σε υποστελέχωση και σε επισφαλείς και ακάλυπτες εφημερίες ολόκληρων τομέων, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο που οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής είναι αυξημένες;
• Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα σχετικά με τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων και αν αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου;
Ο Υπουργός Υγείας, ξεκίνησε την πρωτολογία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Λεωνίδα Γρηγοράκου:
«Κατ’ αρχάς μου δίνεται η ευκαιρία, για άλλη μια φορά στη Βουλή, να πω συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατρός σας. Είχα εξαιρετική σχέση μαζί του, μεγάλο σεβασμό και θεωρώ ότι προσέφερε πάρα πολλά στο Ελληνικό Κράτος, στην Ελληνική Δημοκρατία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά για τον Λάκωνα πολιτικό.
Παραδεχόμενος τις δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου Μολάων, αλλά και του ΕΣΥ συνολικά στον Νομό Λακωνίας, τον οποίο χαρακτήρισε «γρίφο», δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση μαζί με το Υπουργείο των Οικονομικών για το νέο πλαίσιο των άγονων περιοχών, ενώ αναλύοντας το νέο πλαίσιο πρόσθεσε:
«Μία από τις προβλέψεις που βάζουμε μέσα σε αυτήν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε ένα νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις που κάνουμε βγαίνουν άγονες, αυτή η περιοχή αυτόματα πέφτει σε καθεστώς άγονης περιοχής και προστίθενται στις αμοιβές τα ωφελήματα, τα οποία προβλέπουμε είτε για την άγονη Α είτε για την άγονη Β. Και μάλιστα, αυξάνουμε κατά πολύ αυτά τα ωφελήματα σε αυτήν την Υπουργική Απόφαση, καθ’ όσον το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως Υπουργός Υγείας σήμερα ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν έχω λόγο να πω ψέματα […]. Όσα λέτε είναι πραγματικά, είναι εις γνώσιν μας, προσπαθούμε να βρούμε λύση. Το αίτημα να γίνει η περιοχή άγονη είναι αίτημα και των Βουλευτών Λακωνίας από τη Νέα Δημοκρατία, που την κατέθεσαν ως αίτημα στο γραφείο μου και έγινε δεκτό με την απόφαση που θα υπογράψω αυτήν την εβδομάδα, ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε επιπλέον χρήματα και κίνητρα για να πάνε στον Νομό Λακωνίας. Οφείλω να σας πω -αν και είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε- ότι εκτός από τους Μολάους, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Σπάρτης».
Κατά τη δευτερολογία της η Νάγια Γρηγοράκου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγειάς για την ΚΥΑ που πρόκειται να υπογράψει, υπενθυμίζοντας πως είχε καταθέσει σχετική τροπολογία ώστε να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο της Σπάρτης άγονο στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, καθώς αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα, επέμεινε να πάρει απαντήσεις για τον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Μολάων, ενώ πρότεινε να υπάρξει έγκριση πιστώσεων για επικουρικούς γιατρούς μέχρι να υπάρξει πλήρωση των κενών από μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Κλείνοντας την δευτερολογία της, η Βουλευτής Λακωνίας κατέληξε: «Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια που είπατε για τον πατέρα μου και να ξέρετε ότι ειδικά το Νοσοκομείο Μολάων ήταν ένας πολύ μεγάλος αγώνας, τον οποίο θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έκανε, ειδικά την περίοδο των μνημονίων που και πάλι υπήρχαν αρκετά προβλήματα και φοβόντουσαν ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα κλείσει. Το Νοσοκομείο Μολάων δεν έκλεισε και σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πατέρα μου».
Ο κ. Γεωργιάδης κατά την δευτερολογία του δεσμεύτηκε πως αφενός αν υπάρξει διαθέσιμος γιατρός σε ειδικότητες που λείπουν, που επιθυμεί να προσληφθεί είτε στη Σπάρτη είτε στους Μολάους, θα προκηρύξει τη θέση στο επόμενο εικοσιτετράωρο, αφετέρου αν το Νοσοκομείο Μολάων αιτηθεί πιστώσεις για επικουρικό θα διαθέσει άμεσα τις αναγκαίες πιστώσεις.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, με αυστηρό τόνο ανακοίνωσε από το Βήμα της Βουλής ότι πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να βοηθήσουν στη στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το Νοσοκομείο Σπάρτης, το Νοσοκομείο Μολάων, δεν έχει παθολόγους, αλλά παθολόγους ιδιώτες έχει η Λακωνία. Δεν θα πω ονόματα. Τους ξέρετε.
Θεωρώ, παντελώς, αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του [...]. Κάνω έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, να έρθει το συντομότερο στο Υπουργείο Υγείας και να μας πει τι προτίθεται ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας να κάνει για να βοηθήσει το Κράτος να βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο -και στο ένα και στο άλλο- και να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Θέλω να είμαι σαφής. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση, καμίας συνεργασίας, από κανέναν, σας διαβεβαιώ ότι ο νυν Υπουργός Υγείας στην περίπτωση που βλέπει νοσοκομεία να μένουν χωρίς γιατρούς, να βγαίνουν οι διαγωνισμοί άγονοι μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε - και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί μια ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες τις ιατρικές του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή, θα μας βρουν απολύτως απέναντι. Και ο νοών νοείτω. Σας διαβεβαιώ ότι το κράτος έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει. Επαναλαμβάνω, κάνω μία ύστατη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις, που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν από τις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή - που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν, ωσότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής, το Κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει».
Μετά την τροπολογία που είχε καταθέσει προκειμένου το Νοσοκομείο Σπάρτης να χαρακτηριστεί ως άγονο Α Κατηγορίας, ήρθε από το Βήμα της Βουλής η δέσμευση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για άμεση υπογραφή σχετικής ΚΥΑ.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως τα προβλήματα του ΕΣΥ στη Λακωνία παραμένουν «γρίφος», καθώς η στελέχωση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Κάλεσμα - προειδοποίηση προς τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας:
Τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα καλεί ο Υπουργός Υγείας για να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ. Έρχεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Νέα δεδομένα τόσο για το Νοσοκομείο Μολάων, όσο και για το Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και συνολικά για τη στελέχωση του πολύπαθου ΕΣΥ στον Νομό Λακωνίας, αποκαλύφθηκαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου, με τίτλο: «Νοσοκομείο Μολάων: Ώρα Μηδέν».
Απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, κατά την πρωτολογία της, η Νάγια Γρηγοράκου υπενθύμισε πως από τις 20/5/2024 είχε καταθέσει Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μολάων με αφορμή σχετική επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που όμως δυστυχώς έμεινε αναπάντητη.
«Η Ερώτηση εκείνη έμεινε δυστυχώς αναπάντητη, όπως αναπάντητα μένουν και τα προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς αυξάνονται. Στις 20/5/2024 υπήρχε έστω και τυπικά μία αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Μολάων. Σήμερα δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Παραιτήθηκε (εκκρεμεί η δημοσίευση του ΦΕΚ της παραίτησης). Στις 16/5/2024 οι εργαζόμενοι μιλούσαν για έναν χειρουργικό τομέα που υπολειτουργούσε. Σήμερα ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί […]. Παράλληλα, παραμένουν οι ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες πρώτης γραμμής: Χειρουργός, Ορθοπεδικός, Γυναικολόγος», είπε χαρακτηριστικά.
Η Βουλευτής Λακωνίας τόνισε πως εκτός από το πρόβλημα στα τακτικά χειρουργεία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα έκτακτα περιστατικά που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη. «Για παράδειγμα σε ένα τροχαίο, το οποίο ενδεχομένως χρειάζεται μια διασωλήνωση για να πάει είτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης είτε σε άλλο νοσοκομείο, δυστυχώς γίνεται από γιατρό άλλης ειδικότητας ή από κάποιον αγροτικό», σημείωσε.
Παράλληλα, η κα. Γρηγοράκου άσκησε κριτική στο ότι σήμερα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν τον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ο αριθμός των χειρουργείων του κάθε νοσοκομείου θα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης.
«Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να ανησυχεί πάρα πολύ όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία. Το Νοσοκομείο Μολάων εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους, όλο το δεξί πόδι της Λακωνίας, τη Νεάπολη, την Ελαφόνησο και φυσικά εξυπηρετεί και περιστατικά και από τα Κύθηρα, τα οποία μπορεί να έχουν νοσοκομείο, μπορεί διοικητικά ανήκουν στην Αττική, ωστόσο το πιο κοντινό σημείο στην ηπειρωτική μας χώρα είναι το νοσοκομείο των Μολάων. Σήμερα δεν έχουμε αναισθησιολόγο σε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έθεσε στον Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
• Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να υπάρξει άμεσα αναισθησιολογική κάλυψη για το Νοσοκομείο Μολάων και να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών που οδηγούν σε υποστελέχωση και σε επισφαλείς και ακάλυπτες εφημερίες ολόκληρων τομέων, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο που οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής είναι αυξημένες;
• Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα σχετικά με τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων και αν αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου;
Ο Υπουργός Υγείας, ξεκίνησε την πρωτολογία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Λεωνίδα Γρηγοράκου:
«Κατ’ αρχάς μου δίνεται η ευκαιρία, για άλλη μια φορά στη Βουλή, να πω συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατρός σας. Είχα εξαιρετική σχέση μαζί του, μεγάλο σεβασμό και θεωρώ ότι προσέφερε πάρα πολλά στο Ελληνικό Κράτος, στην Ελληνική Δημοκρατία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά για τον Λάκωνα πολιτικό.
Παραδεχόμενος τις δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου Μολάων, αλλά και του ΕΣΥ συνολικά στον Νομό Λακωνίας, τον οποίο χαρακτήρισε «γρίφο», δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση μαζί με το Υπουργείο των Οικονομικών για το νέο πλαίσιο των άγονων περιοχών, ενώ αναλύοντας το νέο πλαίσιο πρόσθεσε:
«Μία από τις προβλέψεις που βάζουμε μέσα σε αυτήν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε ένα νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις που κάνουμε βγαίνουν άγονες, αυτή η περιοχή αυτόματα πέφτει σε καθεστώς άγονης περιοχής και προστίθενται στις αμοιβές τα ωφελήματα, τα οποία προβλέπουμε είτε για την άγονη Α είτε για την άγονη Β. Και μάλιστα, αυξάνουμε κατά πολύ αυτά τα ωφελήματα σε αυτήν την Υπουργική Απόφαση, καθ’ όσον το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως Υπουργός Υγείας σήμερα ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν έχω λόγο να πω ψέματα […]. Όσα λέτε είναι πραγματικά, είναι εις γνώσιν μας, προσπαθούμε να βρούμε λύση. Το αίτημα να γίνει η περιοχή άγονη είναι αίτημα και των Βουλευτών Λακωνίας από τη Νέα Δημοκρατία, που την κατέθεσαν ως αίτημα στο γραφείο μου και έγινε δεκτό με την απόφαση που θα υπογράψω αυτήν την εβδομάδα, ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε επιπλέον χρήματα και κίνητρα για να πάνε στον Νομό Λακωνίας. Οφείλω να σας πω -αν και είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε- ότι εκτός από τους Μολάους, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Σπάρτης».
Κατά τη δευτερολογία της η Νάγια Γρηγοράκου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγειάς για την ΚΥΑ που πρόκειται να υπογράψει, υπενθυμίζοντας πως είχε καταθέσει σχετική τροπολογία ώστε να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο της Σπάρτης άγονο στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, καθώς αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα, επέμεινε να πάρει απαντήσεις για τον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Μολάων, ενώ πρότεινε να υπάρξει έγκριση πιστώσεων για επικουρικούς γιατρούς μέχρι να υπάρξει πλήρωση των κενών από μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Κλείνοντας την δευτερολογία της, η Βουλευτής Λακωνίας κατέληξε: «Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια που είπατε για τον πατέρα μου και να ξέρετε ότι ειδικά το Νοσοκομείο Μολάων ήταν ένας πολύ μεγάλος αγώνας, τον οποίο θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έκανε, ειδικά την περίοδο των μνημονίων που και πάλι υπήρχαν αρκετά προβλήματα και φοβόντουσαν ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα κλείσει. Το Νοσοκομείο Μολάων δεν έκλεισε και σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πατέρα μου».
Ο κ. Γεωργιάδης κατά την δευτερολογία του δεσμεύτηκε πως αφενός αν υπάρξει διαθέσιμος γιατρός σε ειδικότητες που λείπουν, που επιθυμεί να προσληφθεί είτε στη Σπάρτη είτε στους Μολάους, θα προκηρύξει τη θέση στο επόμενο εικοσιτετράωρο, αφετέρου αν το Νοσοκομείο Μολάων αιτηθεί πιστώσεις για επικουρικό θα διαθέσει άμεσα τις αναγκαίες πιστώσεις.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, με αυστηρό τόνο ανακοίνωσε από το Βήμα της Βουλής ότι πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να βοηθήσουν στη στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το Νοσοκομείο Σπάρτης, το Νοσοκομείο Μολάων, δεν έχει παθολόγους, αλλά παθολόγους ιδιώτες έχει η Λακωνία. Δεν θα πω ονόματα. Τους ξέρετε.
Θεωρώ, παντελώς, αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του [...]. Κάνω έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, να έρθει το συντομότερο στο Υπουργείο Υγείας και να μας πει τι προτίθεται ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας να κάνει για να βοηθήσει το Κράτος να βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο -και στο ένα και στο άλλο- και να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Θέλω να είμαι σαφής. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση, καμίας συνεργασίας, από κανέναν, σας διαβεβαιώ ότι ο νυν Υπουργός Υγείας στην περίπτωση που βλέπει νοσοκομεία να μένουν χωρίς γιατρούς, να βγαίνουν οι διαγωνισμοί άγονοι μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε - και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί μια ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες τις ιατρικές του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή, θα μας βρουν απολύτως απέναντι. Και ο νοών νοείτω. Σας διαβεβαιώ ότι το κράτος έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει. Επαναλαμβάνω, κάνω μία ύστατη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις, που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν από τις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή - που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν, ωσότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής, το Κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει».
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως τα προβλήματα του ΕΣΥ στη Λακωνία παραμένουν «γρίφος», καθώς η στελέχωση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Κάλεσμα - προειδοποίηση προς τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας:
Τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα καλεί ο Υπουργός Υγείας για να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ. Έρχεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Νέα δεδομένα τόσο για το Νοσοκομείο Μολάων, όσο και για το Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και συνολικά για τη στελέχωση του πολύπαθου ΕΣΥ στον Νομό Λακωνίας, αποκαλύφθηκαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου, με τίτλο: «Νοσοκομείο Μολάων: Ώρα Μηδέν».
Απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, κατά την πρωτολογία της, η Νάγια Γρηγοράκου υπενθύμισε πως από τις 20/5/2024 είχε καταθέσει Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μολάων με αφορμή σχετική επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που όμως δυστυχώς έμεινε αναπάντητη.
«Η Ερώτηση εκείνη έμεινε δυστυχώς αναπάντητη, όπως αναπάντητα μένουν και τα προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς αυξάνονται. Στις 20/5/2024 υπήρχε έστω και τυπικά μία αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Μολάων. Σήμερα δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Παραιτήθηκε (εκκρεμεί η δημοσίευση του ΦΕΚ της παραίτησης). Στις 16/5/2024 οι εργαζόμενοι μιλούσαν για έναν χειρουργικό τομέα που υπολειτουργούσε. Σήμερα ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί […]. Παράλληλα, παραμένουν οι ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες πρώτης γραμμής: Χειρουργός, Ορθοπεδικός, Γυναικολόγος», είπε χαρακτηριστικά.
Η Βουλευτής Λακωνίας τόνισε πως εκτός από το πρόβλημα στα τακτικά χειρουργεία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα έκτακτα περιστατικά που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη. «Για παράδειγμα σε ένα τροχαίο, το οποίο ενδεχομένως χρειάζεται μια διασωλήνωση για να πάει είτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης είτε σε άλλο νοσοκομείο, δυστυχώς γίνεται από γιατρό άλλης ειδικότητας ή από κάποιον αγροτικό», σημείωσε.
Παράλληλα, η κα. Γρηγοράκου άσκησε κριτική στο ότι σήμερα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν τον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ο αριθμός των χειρουργείων του κάθε νοσοκομείου θα αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης.
«Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να ανησυχεί πάρα πολύ όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία. Το Νοσοκομείο Μολάων εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους, όλο το δεξί πόδι της Λακωνίας, τη Νεάπολη, την Ελαφόνησο και φυσικά εξυπηρετεί και περιστατικά και από τα Κύθηρα, τα οποία μπορεί να έχουν νοσοκομείο, μπορεί διοικητικά ανήκουν στην Αττική, ωστόσο το πιο κοντινό σημείο στην ηπειρωτική μας χώρα είναι το νοσοκομείο των Μολάων. Σήμερα δεν έχουμε αναισθησιολόγο σε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έθεσε στον Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
• Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να υπάρξει άμεσα αναισθησιολογική κάλυψη για το Νοσοκομείο Μολάων και να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών που οδηγούν σε υποστελέχωση και σε επισφαλείς και ακάλυπτες εφημερίες ολόκληρων τομέων, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο που οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής είναι αυξημένες;
• Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα σχετικά με τα προγραμματισμένα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μολάων και αν αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου;
Ο Υπουργός Υγείας, ξεκίνησε την πρωτολογία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Λεωνίδα Γρηγοράκου:
«Κατ’ αρχάς μου δίνεται η ευκαιρία, για άλλη μια φορά στη Βουλή, να πω συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατρός σας. Είχα εξαιρετική σχέση μαζί του, μεγάλο σεβασμό και θεωρώ ότι προσέφερε πάρα πολλά στο Ελληνικό Κράτος, στην Ελληνική Δημοκρατία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά για τον Λάκωνα πολιτικό.
Παραδεχόμενος τις δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου Μολάων, αλλά και του ΕΣΥ συνολικά στον Νομό Λακωνίας, τον οποίο χαρακτήρισε «γρίφο», δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση μαζί με το Υπουργείο των Οικονομικών για το νέο πλαίσιο των άγονων περιοχών, ενώ αναλύοντας το νέο πλαίσιο πρόσθεσε:
«Μία από τις προβλέψεις που βάζουμε μέσα σε αυτήν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε ένα νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις που κάνουμε βγαίνουν άγονες, αυτή η περιοχή αυτόματα πέφτει σε καθεστώς άγονης περιοχής και προστίθενται στις αμοιβές τα ωφελήματα, τα οποία προβλέπουμε είτε για την άγονη Α είτε για την άγονη Β. Και μάλιστα, αυξάνουμε κατά πολύ αυτά τα ωφελήματα σε αυτήν την Υπουργική Απόφαση, καθ’ όσον το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως Υπουργός Υγείας σήμερα ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι η στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν έχω λόγο να πω ψέματα […]. Όσα λέτε είναι πραγματικά, είναι εις γνώσιν μας, προσπαθούμε να βρούμε λύση. Το αίτημα να γίνει η περιοχή άγονη είναι αίτημα και των Βουλευτών Λακωνίας από τη Νέα Δημοκρατία, που την κατέθεσαν ως αίτημα στο γραφείο μου και έγινε δεκτό με την απόφαση που θα υπογράψω αυτήν την εβδομάδα, ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε επιπλέον χρήματα και κίνητρα για να πάνε στον Νομό Λακωνίας. Οφείλω να σας πω -αν και είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε- ότι εκτός από τους Μολάους, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Σπάρτης».
Κατά τη δευτερολογία της η Νάγια Γρηγοράκου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγειάς για την ΚΥΑ που πρόκειται να υπογράψει, υπενθυμίζοντας πως είχε καταθέσει σχετική τροπολογία ώστε να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο της Σπάρτης άγονο στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, καθώς αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα, επέμεινε να πάρει απαντήσεις για τον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Μολάων, ενώ πρότεινε να υπάρξει έγκριση πιστώσεων για επικουρικούς γιατρούς μέχρι να υπάρξει πλήρωση των κενών από μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Κλείνοντας την δευτερολογία της, η Βουλευτής Λακωνίας κατέληξε: «Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια που είπατε για τον πατέρα μου και να ξέρετε ότι ειδικά το Νοσοκομείο Μολάων ήταν ένας πολύ μεγάλος αγώνας, τον οποίο θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έκανε, ειδικά την περίοδο των μνημονίων που και πάλι υπήρχαν αρκετά προβλήματα και φοβόντουσαν ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα κλείσει. Το Νοσοκομείο Μολάων δεν έκλεισε και σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πατέρα μου».
Ο κ. Γεωργιάδης κατά την δευτερολογία του δεσμεύτηκε πως αφενός αν υπάρξει διαθέσιμος γιατρός σε ειδικότητες που λείπουν, που επιθυμεί να προσληφθεί είτε στη Σπάρτη είτε στους Μολάους, θα προκηρύξει τη θέση στο επόμενο εικοσιτετράωρο, αφετέρου αν το Νοσοκομείο Μολάων αιτηθεί πιστώσεις για επικουρικό θα διαθέσει άμεσα τις αναγκαίες πιστώσεις.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, με αυστηρό τόνο ανακοίνωσε από το Βήμα της Βουλής ότι πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να βοηθήσουν στη στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το Νοσοκομείο Σπάρτης, το Νοσοκομείο Μολάων, δεν έχει παθολόγους, αλλά παθολόγους ιδιώτες έχει η Λακωνία. Δεν θα πω ονόματα. Τους ξέρετε.
Θεωρώ, παντελώς, αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του [...]. Κάνω έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, να έρθει το συντομότερο στο Υπουργείο Υγείας και να μας πει τι προτίθεται ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας να κάνει για να βοηθήσει το Κράτος να βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο -και στο ένα και στο άλλο- και να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Θέλω να είμαι σαφής. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση, καμίας συνεργασίας, από κανέναν, σας διαβεβαιώ ότι ο νυν Υπουργός Υγείας στην περίπτωση που βλέπει νοσοκομεία να μένουν χωρίς γιατρούς, να βγαίνουν οι διαγωνισμοί άγονοι μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε - και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί μια ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες τις ιατρικές του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή, θα μας βρουν απολύτως απέναντι. Και ο νοών νοείτω. Σας διαβεβαιώ ότι το κράτος έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει. Επαναλαμβάνω, κάνω μία ύστατη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις, που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν από τις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή - που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν, ωσότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής, το Κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει».