Δύο νέες προσκλήσεις για τη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Κοζάνης
Με δύο νέες Προσκλήσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, συνεχίζεται η εφαρμογή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της Κοζάνης, με συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ύψους 7,1 εκατ. ευρώ.
Οι 2 Προσκλήσεις αφορούν παρεμβάσεις σε: Αστική αναζωογόνηση και κινητικότητα και Κυκλική οικονομία.
Στην Αστική αναζωογόνηση και κινητικότητα προϋπολογισμού 5,96 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η χρηματοδότηση:
• της κατασκευής ανοιχτής υπαίθριας Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς,
• της διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης στο Οικοδομικό Τερτράγωνο 406 Β,
• της οδικής διασύνδεσης της πόλης με τις επεκτάσεις στα δυτικά,
• της διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης μεγάλων επιβατικών οχημάτων.
Τα έργα αυτά αξιοποιούν και βελτιώνουν τον διαθέσιμο δημόσιο χώρο, εξασφαλίζουν χώρους πρασίνου και συνδέουν καλύτερα τις νέες δυτικές επεκτάσεις με τον αστικό ιστό, με 24.050 τ.μ. ανοιχτών χώρων να δημιουργούνται ή να αποκαθίστανται.
Στην πρόσκληση για την Κυκλική οικονομία, προϋπολογισμού 1,13 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται η κατασκευή, σε έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης, ενός Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), με το οποίο προβλέπεται να βελτιωθεί η δυνατότητα του Δήμου για ανακύκλωση υλικών κατά 30 τόνους ετησίως.
Το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο στη διαχείριση υλικών: τα υλικά ελέγχονται, επιδιορθώνονται και επαναχρησιμοποιούνται πριν γίνουν απόβλητα, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ως χώρος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης δήλωσε ότι: «Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Στην Κοζάνη, αυτό σημαίνει χώρους που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, καλύτερη κινητικότητα και μια νέα σχέση με τα υλικά που μέχρι σήμερα κατέληγαν στα απορρίμματα».





