Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας
Αγγελίες Εργασίας Καιρός Λακωνίας

Η ελληνική παράδοση στην έκθεση «Ο Κύκλος της Ζωής» στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης

09/10/2026 10:27
basil-papantoniou-768x432

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η έκθεση «Ο Κύκλος της Ζωής» («The Circle of Life»), η οποία αναδεικνύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από παραδοσιακές ενδυμασίες και αντικείμενα που συνδέονται με σημαντικούς σταθμούς της ανθρώπινης ζωής.

Μερικές από τις παραδοσιακές φορεσιές που παρουσιάζονται στην έκθεση «The Circle of Life». Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο, και είναι αφιερωμένη στην ιδρύτριά του, Ιωάννα Παπαντωνίου, και στην εκλιπούσα ανιψιά της, Λένα Σαμαρά. Τα εκθέματα παρουσιάζουν τις διαφορετικές φάσεις της ζωής, από τη γέννηση και τη βάπτιση μέχρι τον αρραβώνα, τον γάμο και την κοινωνική ζωή.

Μερικά από τα εκθέματα της έκθεσης «The Circle of Life». Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Στον χαιρετισμό της, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, υπογράμμισε τη σημασία του ερευνητικού έργου του Ιδρύματος για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ευχαριστώντας τους συντελεστές της έκθεσης.

Η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου στα εγκαίνια της έκθεσης «The Circle of Life» στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Η πρόεδρος του Ιδρύματος, Γεωργία Σαμαρά, αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία των παραδοσιακών ενδυμασιών και στη σύνδεσή τους με τη συλλογική μνήμη.

«Απόψε, μέσα από την έκθεση ‘Ο Κύκλος της Ζωής’, σας φέρνουμε μια αγκαλιά από έναν Ελληνισμό που δεν χάθηκε ποτέ. Μια αγκαλιά από εκλεκτά υφάσματα, κεντημένα από τα ακούραστα χέρια γιαγιάδων που δεν βρίσκονται πια κοντά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σαμαρά σημείωσε ότι το Ίδρυμα διαθέτει 55.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 35.000 ενδυμασίες, που συγκεντρώθηκαν μέσα από την πολυετή έρευνα της Ιωάννας Παπαντωνίου και των συνεργατών της στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Κάτω Ιταλία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Έλληνες μετανάστες, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ιστορία της Ελλάδας χωρίς το ταξίδι αυτών των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους», διατηρώντας την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους.

Στα εγκαίνια παρέστη και ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Πογιατζής.

Η συλλογή από κούκλες με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές που παρουσιάζεται στην έκθεση «The Circle of Life». Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και θα είναι επισκέψιμη τις καθημερινές, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, εξαιρουμένων των αργιών.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα