Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας
Αγγελίες Εργασίας Καιρός Λακωνίας

Η χελώνα «Λάρα» διένυσε 2.700 χιλιόμετρα σε ένα εντυπωσιακό ταξίδι 120 ημερών στη Μεσόγειο

29/10/2026 11:36

Η θαλάσσια χελώνα «Λάρα» διένυσε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ένα εντυπωσιακό ταξίδι διάρκειας 120 ημερών στη Μεσόγειο Θάλασσα, ξεκινώντας από την περιοχή ωοτοκίας της στις ακτές της Κύπρου και καταλήγοντας σε θαλάσσιο καταφύγιο στο νησί Τζέρμπα της νότιας Τυνησίας.

Η θηλυκή χελώνα, η οποία ήταν εξοπλισμένη με δορυφορική συσκευή παρακολούθησης, ξεκίνησε το ταξίδι της στις 24 Ιουνίου από τις ακτές του κόλπου Λάρα στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου ωοτοκίας.

Την παρακολούθηση της διαδρομής της ανέλαβε η περιβαλλοντική οργάνωση Glij για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στην Τυνησία, στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας που αποσκοπεί στη μελέτη των μετακινήσεων των θαλάσσιων χελωνών και στην ενίσχυση της προστασίας τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η χελώνα, μήκους 78 εκατοστών και πλάτους 66 εκατοστών, έφτασε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο θαλάσσιο καταφύγιο Ras Rmel στο νησί Τζέρμπα.

Η «Λάρα» ανήκει στο είδος της καρέτα-καρέτα (Caretta caretta) και σήμερα κινείται στη λιμνοθάλασσα Bougrara, ανάμεσα στην Τζέρμπα και την ηπειρωτική Τυνησία, μια περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα και αφθονία τροφής για τα θαλάσσια είδη.

Η οργάνωση Glij, σε συνεργασία με διεθνείς φορείς, μεταξύ των οποίων η Cyprus Turtle Research Society και η αμερικανική Sea Turtle Conservancy, συμμετέχει σε δράσεις προστασίας των θαλάσσιων χελωνών από τη θαλάσσια ρύπανση, την παράνομη αλιεία, τα αλιευτικά δίχτυα, την καταστροφή των παραλιών ωοτοκίας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται, το ταξίδι της «Λάρα», το οποίο διέσχισε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Λιβύης, αναδεικνύει τη στενή διασύνδεση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι η προστασία των θαλάσσιων χελωνών απαιτεί συνεχή συνεργασία μεταξύ ερευνητών, κρατικών αρχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επαγγελματιών της θάλασσας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα