Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας
Αγγελίες Εργασίας Καιρός Λακωνίας

Ξεκίνησε η βαλκανική περιοδεία του ΥΜΑΘ- Σε Τίρανα και Κορυτσά οι πρώτες συναντήσεις της ελληνικής αποστολής

12/10/2026 09:40
98538857-5888-4e14-90c4-12b28afc7b43

Ξεκίνησε χθες, Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2026 η νέα βαλκανική περιοδεία εξωστρέφειας που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης και η οποία για πρώτη φορά έχει διπλό προορισμό, με σταθμούς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Με αφετηρία την Θεσσαλονίκη η ελληνική αποστολή μετέβη χθες στα Τίρανα όπου ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας –Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ιωάννη.

Στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, όπως και στο έργο του προκατόχου του Αναστάσιου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής παρέστη και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Λαμπρινή Κομίνη.

Νωρίτερα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθ’ οδόν προς τα Τίρανα, μετέβησαν στην Κορυτσά όπου είχαν συναντήσεις με τον Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς, τον Μητροπολίτη Κορυτσάς και με στελέχη της ελληνικής μειονότητας.
Συγκεκριμένα, στο ιστορικό κτίριο του ελληνικού Προξενείου, στο οποίο είχε υπηρετήσει ο βραβευμένος με Νόμπελ, ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόξενο, Αστέριο Μπουζιά, τον οποίο ενημέρωσε για τον σκοπό του ταξιδιού, ενώ τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στο κτίριο.

Στην συνέχεια, μετέβησαν στην έδρα της Μητρόπολης, όπου συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Αναστάσιο, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις δράσεις και τις ανάγκες της Μητρόπολης. «Ήταν υποχρέωσή μας να έλθουμε εδώ. Κάθε Ελλαδίτης πρέπει να περνά και από την Κορυτσά, να βλέπει τις ρίζες των δικών μας ανθρώπων που ήταν εδώ, που συνεχίζουν να είναι», είπε στον Μητροπολίτη ο Κ. Γκιουλέκας υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία της Κορυτσάς είναι από τις πιο ιστορικές και πρέπει να την επισκέπτονται οι Ελλαδίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στα Τίρανα στις 12 και 13 Οκτωβρίου και, στην συνέχεια, θα μεταβεί στην Ποντγκόριτσα στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2026.

Στην αποστολή συμμετέχει πολυπληθές κλιμάκιο που απαρτίζουν εκπρόσωποι παραγωγικών, επιχειρηματικών, αυτοδιοικητικών και ακαδημαϊκών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, μέλη Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών, εκπρόσωποι των Λιμένων της περιοχής, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες.

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα