Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας
Αγγελίες Εργασίας Καιρός Λακωνίας

Περισσότερα από 200 τεχνητά εμπόδια χαρτογραφήθηκαν στον Σαραντάπορο

08/10/2026 10:21
p1350290

Για πρώτη φορά καταγράφηκαν συστηματικά τα τεχνητά εμπόδια σε ολόκληρο το υδρογραφικό δίκτυο του Σαραντάπορου, στο πλαίσιο του έργου MapStream. Σύμφωνα με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), χαρτογραφήθηκαν περισσότερα από 200 εμπόδια.

Παράλληλα, εκπονείται ολοκληρωμένη υδρολογική και υδραυλική μελέτη του ποταμού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το MedINA και με χρηματοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η μελέτη θα αποτελέσει την επιστημονική βάση για να εξεταστούν παρεμβάσεις απομάκρυνσης τεχνητών φραγμών και αποκατάστασης της ροής και της συνδεσιμότητας του ποταμού.

Με αφορμή την Ημέρα Απομάκρυνσης Φραγμών από Ποταμούς (Dam Removal Day), που γιορτάζεται για δεύτερη χρονιά, το MedINA αναφέρει ότι το 2025 αφαιρέθηκαν περισσότερα από 600 τεχνητά εμπόδια από ποταμούς της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα αντίστοιχη απομάκρυνση.

φωτό P1350290: Τεχνητός φραγμός στο υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Σαραντάπορου – © Α.Γιαννούκος, MedINA. 

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα