Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας

Συνεχής η αύξηση των νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου – Φαινόμενο που ερευνούν και ξένοι επιστήμονες

05/11/2026 20:09
nanokiknos-1

Συνολικά 70 νανόκυκνοι καταγράφηκαν στη λιμνοθάλασσα Μονολίμνη του Δέλτα του Έβρου, αποτελώντας τα πρώτα άτομα  του είδους που έφτασαν στην περιοχή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, από το προσωπικό της οποίας πραγματοποιήθηκε η καταμέτρηση, κατά το επόμενο διάστημα αναμένεται η σταδιακή άφιξη χιλιάδων ακόμη πουλιών.

Όπως αναφέρει η Μονάδα, το Δέλτα Έβρου έχει εξελιχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης του Νανόκυκνου παγκοσμίως. Από μόλις 30 άτομα που είχαν καταγραφεί το 2005, οι χειμερινοί πληθυσμοί αυξήθηκαν σε 2.200 άτομα το 2010 και σε 8.400 το 2016, ενώ το ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε το 2022 με περίπου 11.000 πουλιά.

Μάλιστα υπογραμμίζει πως το γεγονός αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον επιστημόνων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι πληθυσμοί του Νανόκυκνου έχουν μειωθεί σε άλλες περιοχές που αποτελούσαν τόπους διαχείμασης του είδους, όπως η Βρετανία. Ερευνητές από το εξωτερικό επισκέπτονται το Δέλτα Έβρου και συνεργάζονται με τη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αναζητώντας εξηγήσεις για τη μεταβολή των μεταναστευτικών προτύπων του είδους.

«Η τάση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφοροποιείται από εκείνη που παρατηρείται σε άλλα είδη υδροβίων πουλιών, όπως χήνες, πάπιες και Βουβόκυκνοι, τα οποία τα τελευταία χρόνια διαχειμάζουν συχνότερα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή» σημειώνεται από τη Μονάδα Διαχείριση Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Νανόκυκνος είναι το μικρότερο από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης. Αναπαράγεται στην αρκτική τούνδρα και κάθε χρόνο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στις περιοχές διαχείμασής του. Από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στον αρκτικό κύκλο, οι πληθυσμοί του είδους ακολουθούν διαφορετικές μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ασία, τη βόρεια Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στον Έβρο, αξιοποιούν ολόκληρο το δελταϊκό σύμπλεγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναζητούν τροφή σε εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρυζοκαλλιεργειών στην τουρκική πλευρά του Δέλτα. Για την ανάπαυση και τη διανυκτέρευσή τους, ωστόσο, επιλέγουν συνήθως τις προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής πλευράς, όπου βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο.

φωτογραφίες: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Έβρου και Δαδιάς

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα