Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας
Αγγελίες Εργασίας Καιρός Λακωνίας

Φρεγάτα «Νέαρχος»: Υψώνεται σήμερα η ελληνική σημαία στη δεύτερη Belharra – Τα χαρακτηριστικά της

30/10/2026 09:59
fregata

Η δεύτερη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI HN (Belharra), «Νέαρχος», παραλαμβάνεται σήμερα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, από το Πολεμικό Ναυτικό, με την τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας. Η τελετή, στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, έχει προγραμματιστεί για τις 13:30 τοπική ώρα, δηλαδή στις 14:30 ώρα Ελλάδας.

Το ΕΡΤnews βρίσκεται στη Λοριάν και θα μεταδώσει ζωντανά την τελετή. Στη φρεγάτα αναμένεται να επιβιβαστούν 128 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν το πλήρωμα παραλαβής.

Ενισχυμένα συστήματα και οπλισμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «Νέαρχος» θα παραδοθεί με ενεργοποιημένα και τα 32 κελιά εκτόξευσης πυραύλων Aster 30, καθώς και το σύστημα εγγύς προστασίας RAM. Οι ηλεκτρονικές αναβαθμίσεις στο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και στο σύστημα μάχης, που αποτελεί την «καρδιά» της φρεγάτας, έχουν ολοκληρωθεί και δοκιμαστεί κατά τις εν πλω δοκιμές.

Η διαμόρφωση του «Νέαρχου» διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνη του «Κίμωνα», της πρώτης ελληνικής Belharra, ενώ οι ελληνικές φρεγάτες διαθέτουν χαρακτηριστικά που τις ξεχωρίζουν από τις αντίστοιχες του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τρεις Belharra στον ελληνικό στόλο

Μετά τον «Κίμωνα», ο «Νέαρχος» είναι η δεύτερη φρεγάτα Belharra που εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Η τρίτη, «Φορμίων», αναμένεται να υψώσει την ελληνική σημαία στις 17 Δεκεμβρίου.

Με την παραλαβή και του «Φορμίωνα», το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τρεις νέες φρεγάτες Belharra μέσα στο 2026.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σίδερης

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα