Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας

Χωριάτικο – Δικηγόρος κατηγορουμένων στο ΕΡΤnews: Γίνονταν συνεχώς τροποποιήσεις στα εταιρικά σχήματα ώστε να χάνονται τα ίχνη της πραγματικής ευθύνης

02/11/2026 11:39
Intime - Chalkiopoulos Nikos

Στην υπόθεση των φούρνων «Χωριάτικο» υπήρχαν «άνθρωποι που έκαναν κάτι εν γνώσει τους και άνθρωποι που εν αγνοία τους έχουν μπλέξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλάβαιναν πως όταν κάποιος σου προσφέρει ένα αντίτιμο για να φαίνεσαι μπροστινός, κάποιο λόγο έχει να κρυφτεί. Απλώς δεν γνώριζαν το πλήρες μέγεθος της δράσης και και και όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του κυκλώματος», δήλωσε ο δικηγόρος Στάθης Μητσοκάλης, ο οποίος εκπροσωπεί τέσσερις από τους κατηγορούμενους, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή “Newsroom”.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και της άμεσης συνέργειας στις φορολογικές παραβάσεις και σε όλες τις άλλες κατηγορίες (νομιμοποίηση εσόδων, ξέπλυμα χρήματος κτλ.), αυτές βαραίνουν εξίσου όλους, όσο και τον φερόμενο ως αρχηγό. Παρόλα αυτά έχουν απολογηθεί οι περισσότεροι και νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό ότι η συνδρομή τους στις περισσότερες των περιπτώσεων υπήρξε μικρή ή τουλάχιστον υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να πούμε ότι πληροί τους όρους της εγκληματικής οργάνωσης», πρόσθεσε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Το μάξιμουμ των χρημάτων που ελάμβαναν οι αχυράνθρωποι -τουλάχιστον οι δικοί μου εντολείς- ήταν 1.000 ευρώ τον μήνα», επεσήμανε ο κ. Μητσοκάλης. «Γίνονταν συνεχώς τροποποιήσεις στα εταιρικά σχήματα ακριβώς για να χάνονται τα ίχνη της πραγματικής ευθύνης. Κάποιες φορές ήταν ιδιοκτήτες, μετά τους έβαζαν υπαλλήλους σε άλλες εταιρείες κατόπιν τους έβαζαν και πάλι ιδιοκτήτες αλλά σε άλλα καταστήματα.

Για όλα τα ποσά που έχουν φανεί, το πρόστιμο και το χρέος προς το κράτος υπάρχει και τελικά αυτός πού το οφείλει, είναι αυτός που φαίνεται ως ιδιοκτήτης, ο αχυράνθρωπος», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Ερωτώμενος για τους λόγους που οδήγησαν τους συγκεκριμένους ανθρώπους στο να δεχθούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις πρακτικές, ο κ. Μητσοκάλης απάντησε: «Σίγουρα άνθρωποι που τους περίσσευαν τα χρήματα, δεν θα έμπλεκαν για ένα χιλιάρικο. Καμιά φορά βέβαια είναι και στη φύση του ανθρώπου και η πλεονεξία και το εύκολο κέρδος. Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν τώρα τις λανθασμένες επιλογές τους πολύ ακριβότερα απ’ ό, τι ίσως τους αξίζει. Γιατί ποινικά να φαίνεται ότι σιγά σιγά αποδεσμεύονται, αλλά παρόλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα χρέη και τα πρόστιμα, τα οποία τελικά έχουν χρεωθεί σε βάρος τους και τα οφείλουν αυτοί.»

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα