Σε νέα γενική συνέλευση την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026, στις 19:00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σπάρτης, καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα, ανακοινώνει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής ημέρας δράσης.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Συλλόγου, οι πρωτοβουλίες ακολουθούν τη γενική συνέλευση της 14ης Οκτωβρίου και τη συμμετοχή του στη σύσκεψη ελαιοπαραγωγικών περιοχών στη Στυλίδα, έπειτα από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ). Όπως αναφέρει, στη σύσκεψη αποφασίστηκε κοινός πανελλαδικός συντονισμός.
Στο επίκεντρο το κόστος παραγωγής και οι τιμές
Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων απειλούν τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των λιπασμάτων και των υπόλοιπων αγροτικών εφοδίων, οι οποίες, όπως επισημαίνει, επιβαρύνουν την καθημερινότητα των παραγωγών.
Στο πλαίσιο των δράσεων, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης διεκδικεί:
• Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
• Παύση, με νομοθετική ρύθμιση, των διώξεων και των «αγροτοδικείων» σε βάρος αγροτών που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις.
• Άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων και καθυστερούμενων αγροτικών ενισχύσεων.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
Το άρθρο έχει δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA















