Από τις καλύτερες χρονιές για το ξινόμαυρο Ημαθίας
Μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών θεωρείται η φετινή για την ποικιλία ξινόμαυρο της Ημαθίας, με τον τρύγο να έχει ήδη αρχίσει. Η συγκεκριμένη ποικιλία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
«Θα παράξει περίπου τρία εκατομμύρια κιλά σταφύλια, τα οινοποιεία που εμπορεύονται σταφύλια θα πάρουν θα καλύψουν τις ανάγκες τους, οι μικροοινοποιοί θα γεμίσουν τα κελάρια τους και θα αναμένουμε σε γενικές γραμμές μια εξαιρετική χρονιά», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Απόστολος Θυμιόπουλος, οινοποιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το συνολικό κέρδος των παραγωγών από την πώληση των σταφυλιών για οινοποίηση ανέρχεται στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεκαπλάσια υπολογίζεται ότι είναι τα κέρδη των οινοποιών.
Το οικονομικό αποτύπωμα του ξινόμαυρου στον νομό Ημαθίας είναι αρκετά μεγάλο, καθώς, εκτός από το εισόδημα των παραγωγών ενισχύονται και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
Στην Ημαθία υπάρχουν 25 οινοποιεία, πολλά από τα οποία διαθέτουν τα κρασιά τους σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Ρεπορτάζ ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ







