Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το site της Λακωνίας
Αγγελίες Εργασίας Καιρός Λακωνίας

Μαγνησία: Μόλις 12 από τους 225 μαθητές Ρομά συνεχίζουν στο λύκειο

09/10/2026 16:27
img-475658b23a5d0344acd9187e5014e930-v-copy-1280x960

225 μαθητές Ρομά φοιτούν συνολικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Μαγνησίας, αλλά από αυτούς μόλις οι 12 συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στο λύκειο. Την ίδια ώρα, 30 μαθητές μετακινούνται σε τρία γυμνάσια στο κέντρο του Βόλου, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η σχολική γκετοποίηση.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τις βασικές προκλήσεις που τέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, ενόψει της διοργάνωσης του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την εκπαίδευση των Ρομά που θα γίνει στον Βόλο και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εκπαίδευσης, της αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Εκκλησίας.

Με αφετηρία τα δεδομένα της Μαγνησίας, οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών του 1ου Συνεδρίου για την Εκπαίδευση των Ρομά μαθητών σε πανελλήνια κλίμακα παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται, αλλά και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να κρατούν πολλούς μαθητές μακριά από το λύκειο. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες περιορισμού της σχολικής διαρροής και αποφυγής της συγκέντρωσης μαθητών Ρομά σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Σωκράτης Σαβελίδης: Μόλις 12 από τους 225 μαθητές φοιτούν σε λύκειο

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, αποτυπώνουν τις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν. Σήμερα, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας φοιτούν 225 μαθητές Ρομά, εκ των οποίων οι 131 συγκεντρώνονται σε δύο γυμνάσια.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μόλις 12 από τους 225 μαθητές φοιτούν σε λύκειο: επτά σε Γενικό Λύκειο και πέντε σε Επαγγελματικό Λύκειο. Τα στοιχεία αυτά – όπως είπε ο κ. Σαβελίδης – αναδεικνύουν το ζήτημα της μαθητικής διαρροής και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε περισσότεροι μαθητές να παραμένουν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να συνεχίζουν τις σπουδές τους.

Οι 30 μαθητές στο κέντρο του Βόλου και η αντιμετώπιση της σχολικής γκετοποίησης

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σαβελίδης στην προσπάθεια που υλοποιείται σε συνεργασία με το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου. Στο πλαίσιο αυτής, 30 μαθητές Ρομά φοιτούν σε τρία γυμνάσια στο κέντρο του Βόλου και όχι στα σχολεία που βρίσκονται πλησίον των οικισμών όπου διαμένουν.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη παρέμβαση αποσκοπεί στον περιορισμό της συγκέντρωσης μαθητών Ρομά σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες και στην αποφυγή της σχολικής «γκετοποίησης», μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής συνύπαρξης. Για τη μετακίνηση των μαθητών αξιοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτιολογημένων αιτήσεων από τους γονείς για κατ’ εξαίρεση φοίτηση σε διαφορετικό σχολείο, οι οποίες εξετάζονται από τον διευθυντή Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, αναζητήθηκε η σχετική νομική δυνατότητα για τη δωρεάν μετακίνησή τους προς τα σχολεία του Βόλου. Στο πλαίσιο της υποστήριξης των μαθητών λειτουργούν επίσης Τάξεις και Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς να ενισχύουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για εντατικότερη διδασκαλία των αγγλικών, ενώ μέσω του κοινωνικού φροντιστηρίου παρέχονται μαθήματα και εκτός σχολικού ωραρίου.

Ο κ. Σαβελίδης αναγνώρισε τη συμβολή των εκπαιδευτικών και των συνεργαζόμενων φορέων στην προσπάθεια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο και στους ανθρώπους που στήριξαν την πρωτοβουλία.

Πατήρ Μάξιμος Παπαϊωάννου: Ένα δίκτυο συνεργασίας για την εκπαίδευση

Τη διαχρονική συμβολή της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού ανέδειξε ο πρωτοσύγκελλος, πατήρ Μάξιμος Παπαϊωάννου, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη, Ιγνάτιο. Όπως ανέφερε, εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη, ένα άτυπο δίκτυο συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και διευθυντές σχολείων που υποδέχονται μαθητές Ρομά.

Το δίκτυο πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, με αντικείμενο τα προβλήματα και τις ανάγκες που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών. Η Μητρόπολη, όπως σημείωσε, στηρίζει και το επικείμενο Συνέδριο, διαθέτοντας τον χώρο και τις κατάλληλες υποδομές.

Αιμιλία Στάικου: Οι Ρομά να μην είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά συμμέτοχοι

Στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των ίδιων των Ρομά στάθηκε η Αιμιλία Στάικου, παιδαγωγός και εμψυχώτρια στο Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου. Όπως τόνισε, το Συνέδριο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν χώρο όπου οι μαθητές Ρομά θα μπορούν να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, τις δυσκολίες, τις προσδοκίες, τις απογοητεύσεις και τα όνειρά τους, χωρίς να αντιμετωπίζονται απλώς ως αντικείμενο μελέτης ή συζήτησης.

Παράλληλα, θα δοθεί βήμα στους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη σημασία έχει, σύμφωνα με την ίδια, η συμμετοχή δύο εκπροσώπων της κοινότητας των Ρομά στο προεδρείο του Συνεδρίου, της φιλολόγου Γεωργίας Καλπαζίδου και του κοινωνιολόγου Γιάννη Γεωργίου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ακόμη, βιωματικό εργαστήριο με προσωπικές ιστορίες Ρομά που ακολούθησαν εκπαιδευτική και επιστημονική πορεία, καθώς και παράλληλη δράση με εκπαιδευτικό υλικό για τη γενοκτονία των Ρομά από τους Ναζί. Στόχος είναι η ιστορική γνώση να συμβάλει στην κατανόηση των διακρίσεων και στην υπέρβαση των στερεοτύπων.

Κώστας Μάγος: Η συμπερίληψη να γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση

Τη σημασία της σύνδεσης της έρευνας με την εκπαιδευτική πράξη υπογράμμισε ο Κώστας Μάγος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο συμμετέχει στη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου.

Όπως ανέφερε, το Πανεπιστήμιο δραστηριοποιείται στην έρευνα για την εκπαίδευση των Ρομά, στην επιμόρφωση εν ενεργεία εκπαιδευτικών και στην προετοιμασία των μελλοντικών εκπαιδευτικών, με στόχο την ενσωμάτωση των αρχών της συμπερίληψης και της εκπαίδευσης για όλους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η φοίτηση Ρομά φοιτητών στο Πανεπιστήμιο παραμένει ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι οι κοινές προσπάθειες θα συμβάλουν στην αύξηση της συμμετοχής τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κοινός στόχος των διοργανωτών είναι η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων και φορέων και η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, όπου η καταγωγή δεν θα αποτελεί εμπόδιο στη μάθηση και στη συνέχιση των σπουδών.

950-160 Μπασουράκος
950-160 Δημητροπούλου
950 – 160 EYECONIK Eyewear
950 – 160 Κουτσοβίτη Σοφία
950 – 160 Σαΐτάκης Γιώργος

Η APELA προτείνει

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα