Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων και οι τροπολογίες για πόθεν έσχες, αγροτικό πετρέλαιο και ΣΑΠ
Στη Ολομέλεια εισάγεται σήμερα (29/10) προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολόγων» – Σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας – Σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Ψυχιατροδικαστικής – Άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος – Γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Τεχνολογίες υγείας – Φάρμακο και άλλες διατάξεις».
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς
Το νομοσχέδιο με βάση τη στάση των κομμάτων κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπερψηφίζει η ΝΔ, καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να αποσαφηνίσουν την τελική τους στάση κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια.
Κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «είναι πραγματικά κρίμα το νομοσχέδιο να μην πάρει μία ευρύτερη πλειοψηφία» καθώς όπως είπε «δεν έχει πολιτικά ζητήματα. Δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Δεν είναι κομματικό ζήτημα. Αποτελεί ένα αίτημα πολλών δεκαετιών του χώρου των ψυχολόγων» και «έχει τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων σε αυτό τον χώρο».
Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει προαναγγείλλει ότι θα μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια.
Τροπολογίες…
Μαζί με το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μια «πολυ-τροπολογία» που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:
– οι ετήσιες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) θα υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αποκλειστικά έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων του έτους 2026, που αφορούν τη χρήση του 2025.
– τροποποιείται το καθεστώς απαλλαγής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθώς από την 1η Νοεμβρίου 2026 προβλέπεται η εφαρμογή ειδικής ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται η έκπτωση του ΕΦΚ κατά την προμήθεια του καυσίμου από τους δικαιούχους αγρότες, ενώ προβλέπει ότι ο ΕΦΚ και ο αναλογών ΦΠΑ θα εκπίπτουν από το ποσό που καταβάλλεται κατά την αγορά του πετρελαίου.
Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για τη στελέχωση των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και για τη συνέχιση δράσεων δημόσιας υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», ρυθμίζονται ζητήματα προσλήψεων προσωπικού και παρατείνονται σχετικές προθεσμίες, ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση προληπτικών εξετάσεων και την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος.
Εξάλλου με άλλη τροπολογία καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΑΠ) των ΑΕΙ και των επιμέρους ερευνητικών μονάδων και πιστοποιεί αν πληρούν τα κριτήρια οργάνωσης προγραμμάτων και πιστοποιεί το αργότερο κάθε πέντε (5) έτη την ποιότητα τους.





