Ο Γάλλος τραπεζοϋπάλληλος, Εβρέ Φαλτσιανί είχε διαρρεύσει 106.000 ονόματα που «έκρυβαν» τα χρήματά τους στην HSBC, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά της «λίστας Λαγκάρντ»

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον άνθρωπο που αποκάλυψε τα ονόματα με τους 106.000 πελάτες της HSBC που «έκρυβαν» τα χρήματά τους, αποφεύγοντας τον έλεγχο από τις φορολογικές αρχές της χώρας τους. Ο τραπεζοϋπάλληλος Εβρέ Φαλτσιανί διέρρευσε το 2008 τη λίστα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, με την πολυσυζητημένη «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με το δικαστήριο της Μπελιντσόνα, ο Φαλτσιανί παραβίασε τη νομοθεσία της Ελβετίας περί τραπεζικού απόρρητου. Στον αντίποδα, κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες κατηγορίες που τον βάραιναν, όπως λόγου χάρη η διαρροή εμπορικών μυστικών.

Όπως ήταν φυσικό, η διοίκηση της HSBC χαιρέτησε του ελβετικού δικαστηρίου. Ο Φαλτσιανί ωστόσο, είναι Γάλλος πολίτης και έχει καταφύγει από καιρό στην πατρίδα του, κάτι που σημαίνει ότι για να εκτίσει την ποινή του, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και των γαλλικών αρχών.


Πηγή: protothema.gr
Σε συνεργασία με την apela.gr