notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Νοσηλευτική Σχολή: Αδύνατη η αλλαγή της κατάστασης αυτή τη στιγμή…

slider_image
25-07-2019

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση των λακωνικών φορέων με την υπουργό Παιδείας

Με την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον αρμόδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υφυπουργό κ. Διγαλάκη συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουλίου, οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Λακωνίας προκειμένου να συζητήσουν για το μείζον ζήτημα της Νοσηλευτικής Σχολής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός, Σταύρος Αραχωβίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ηλίας Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λακωνίας Σωτήρης Ροϊνός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης Παναγιώτης Φλώρος, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό του κ. Νίκα Θεόδωρος Βερούτης και ο επίσης νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Τι αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. Αθανάσιος Δαβάκης
«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μετέφερα στην κυρία υπουργό τη βεβαιότητά μου ότι μία πιο προσεκτική και αντικειμενική μελέτη και ανάλυση όλων των σχετικών παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου σχετικά με την κατασκευή νέου Νοσοκομείου, θα δείξει ότι η παραμονή του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, με βάση τόσο το οικονομικό όσο και το, σαφώς σπουδαιότερο, ακαδημαϊκό κριτήριο. Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι παριστάμενοι.

Η κυρία υπουργός απάντησε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη για νομικούς λόγους η άμεση ανατροπή των προβλέψεων του νόμου Γαβρόγλου που ενσωματώνονται στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως η εν λόγω πρόβλεψη που αφορά στην αλλαγή της έδρας της Νοσηλευτικής. Αναφέρθηκε όμως και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ολιστική αναθεώρηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Χώρας, με βάση ακαδημαϊκά και αντικειμενικά κριτήρια και δεσμεύθηκε, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, να εξετάσει προσεκτικά το θέμα της παραμονής της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Δαβάκης.

Πρόσθεσε δε πως «Είμαι βέβαιος ότι η νέα αυτή αξιολόγηση και αναδιάταξη της δομής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (η οποία απέχει παρασάγγας από την αυθαίρετη μέθοδο των επιτροπών του υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γαβρόγλου) θα αναδείξει, με αντικειμενικό και τεκμηριωμένο τρόπο, τα σημαντικά πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που η Σπάρτη μπορεί και θα μπορεί να προσφέρει, όσον αφορά στην εκπαίδευση, στη διαβίωση και στο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό μέλλον των φοιτητών της Νοσηλευτικής, ιδιαίτερα μάλιστα με την παράμετρο της κατασκευής νέου Νοσοκομείου από το Ίδρυμα Νιάρχου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ειδικά την κυρία Κεραμέως που, εν αντιθέσει με τον προκάτοχό της κ. Γαβρόγλου, ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στο αίτημά μου για συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συναδέλφους βουλευτές, κ.κ. Κρητικό και Αραχωβίτη, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα, τον απερχόμενο Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη, τον εκλεγέντα Δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα, τον εκπρόσωπο του εκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Βερούτη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Παναρίτη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο κ. Αθανασιάδη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Φλώρο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Ροϊνό που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στη χθεσινή σύσκεψη».

Τι αναφέρει το Δ.Τ. του κ. Αραχωβίτη
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε τη μεγάλη κατάκτηση της λειτουργίας τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη της Σπάρτης, της θεσμοθέτησης των τεσσάρων διετών προγραμμάτων σπουδών και της αναβάθμισης του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ). Η ύπαρξη τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών στην πόλη της Σπάρτης και παράλληλα συμβάλλει στην αναβάθμισή της στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Αυτή την κατάκτηση θα την προασπίσουμε με κάθε τρόπο.

Η άποψη, αφενός της πανεπιστημιακής κοινότητας, και αφετέρου του πρώην προέδρου του τμήματος της Νοσηλευτικής καθώς και οι αποφάσεις της Συγκλήτου, της Πρυτανείας και της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής, συνέτειναν στη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής.

Κρίνεται απαραίτητος ένας νέος διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα, δεδομένου ότι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μετά από συντονισμένες προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του βουλευτή Λακωνίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου νοσοκομείου. Η απόφαση της Πρυτανείας για τη μεταφορά των ήδη φοιτούντων (δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος φοίτησης) στην Τρίπολη με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θεωρείται λανθασμένη και γι’ αυτό το λόγο ο Σταύρος Αραχωβίτης συμφώνησε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, από κοινού με όλους τους φορείς.

Προσπερνώντας τις όποιες ιδεολογικές αντιθέσεις, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης δεσμεύτηκε ότι θα χαιρετήσει δημόσια την επαναφορά της Νοσηλευτικής σχολής στη Σπάρτη, εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας λάβει τη σχετική απόφαση, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση κανένα από τα άλλα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα που με κόπο θεωρούνται κεκτημένα.

Τέλος, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λακωνίας «όλοι οι εκπρόσωποι της Λακωνίας στις τοποθετήσεις τους τέθηκαν υπέρ της παραμονής της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας στη τοποθέτησή του - πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η εφαρμογή του Νόμου Γιαβρόγλου, σε ό,τι αφορά στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης, για τη Λακωνία - έθεσε στην Υπουργό τα εξής ζητήματα:

Το βασικό επιχείρημα της μετακίνησης της Νοσηλευτικής Σχολής από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, κατά το Υπουργείο, ήταν η υποβαθμισμένη κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει την πρακτική των σπουδαστών της Νοσηλευτικής.

Ευθύνη για την κατάσταση του νοσοκομείου Σπάρτης έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα και δεν επένδυσαν στην υγεία των Λακώνων πολιτών στηρίζοντας παράλληλα και τη Νοσηλευτική Σχολή.

Βασικοί πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και παιδείας και η δημιουργία των βασικών υποδομών για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Στην περίπτωση, ειδικά, της Λακωνίας καμία κυβέρνηση δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Την κάλυψη αυτού του κενού στο θέμα της υγείας έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Νιάρχου με τη δέσμευσή του να δημιουργήσει νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη. Με τα νέα αυτά δεδομένα εκλείπει το βασικό επιχείρημα για τη μετακίνηση της Νοσηλευτικής Σχολής.

Η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού κ. Γαβρόγλου θα γινόταν σταδιακά. Στα νέα Μηχανογραφικά Δελτία η Νοσηλευτική θα είχε έδρα την Τρίπολη όπως και έγινε, αλλά οι υπάρχοντες φοιτητές (2ου, 3ου και 4ου έτους) θα αποφοιτούσαν από τη Σπάρτη. Η μετακίνηση, όμως, όλων των φοιτητών, όπως εξελίχθηκε, με απλή απόφαση και όχι με βάση το νόμο, γεννά ερωτήματα τόσο για την νομιμότητά της όσο και για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών.

Η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως μετά την τοποθέτηση των συμμετεχόντων δήλωσε πως είναι αδύνατη η αλλαγή της κατάστασης σε ό,τι αφορά στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης. Στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο έχει τεθεί για τους νέους φοιτητές ως επιλογή η Νοσηλευτική της Τρίπολης. Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για τη μετακίνηση των φοιτητών των προηγούμενων ετών και τις προθέσεις του Υπουργείου υπό το πρίσμα της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη.

Στο κλείσιμο της συνάντησης όλοι οι φορείς της Λακωνίας δήλωσαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιστροφή των φοιτητών των προηγούμενων ετών στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης, σύμφωνα με το νόμο και τις διαβεβαιώσεις του κ. Γαβρόγλου και η επανεξέταση του θέματος της παραμονής της Σχολής στη Σπάρτη από την κυβέρνηση, υπό τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν με την ίδρυση του νέου νοσοκομείου.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας εκτιμά τη συμβολή όλων των φορέων σε αυτό το σοβαρό θέμα και κυρίως του βουλευτή κ. Αθανάσιου Δαβάκη για τη με σθένος στήριξή του στο δίκαιο αίτημα της λακωνικής κοινωνίας για την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη, τη διοργάνωση της συνάντησης με την υπουργό και τη διαβεβαίωσή του πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ευόδωση του σκοπού».

Με την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον αρμόδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υφυπουργό κ. Διγαλάκη συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουλίου, οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Λακωνίας προκειμένου να συζητήσουν για το μείζον ζήτημα της Νοσηλευτικής Σχολής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός, Σταύρος Αραχωβίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ηλίας Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λακωνίας Σωτήρης Ροϊνός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης Παναγιώτης Φλώρος, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό του κ. Νίκα Θεόδωρος Βερούτης και ο επίσης νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Τι αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. Αθανάσιος Δαβάκης
«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μετέφερα στην κυρία υπουργό τη βεβαιότητά μου ότι μία πιο προσεκτική και αντικειμενική μελέτη και ανάλυση όλων των σχετικών παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου σχετικά με την κατασκευή νέου Νοσοκομείου, θα δείξει ότι η παραμονή του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, με βάση τόσο το οικονομικό όσο και το, σαφώς σπουδαιότερο, ακαδημαϊκό κριτήριο. Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι παριστάμενοι.

Η κυρία υπουργός απάντησε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη για νομικούς λόγους η άμεση ανατροπή των προβλέψεων του νόμου Γαβρόγλου που ενσωματώνονται στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως η εν λόγω πρόβλεψη που αφορά στην αλλαγή της έδρας της Νοσηλευτικής. Αναφέρθηκε όμως και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ολιστική αναθεώρηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Χώρας, με βάση ακαδημαϊκά και αντικειμενικά κριτήρια και δεσμεύθηκε, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, να εξετάσει προσεκτικά το θέμα της παραμονής της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Δαβάκης.

Πρόσθεσε δε πως «Είμαι βέβαιος ότι η νέα αυτή αξιολόγηση και αναδιάταξη της δομής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (η οποία απέχει παρασάγγας από την αυθαίρετη μέθοδο των επιτροπών του υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γαβρόγλου) θα αναδείξει, με αντικειμενικό και τεκμηριωμένο τρόπο, τα σημαντικά πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που η Σπάρτη μπορεί και θα μπορεί να προσφέρει, όσον αφορά στην εκπαίδευση, στη διαβίωση και στο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό μέλλον των φοιτητών της Νοσηλευτικής, ιδιαίτερα μάλιστα με την παράμετρο της κατασκευής νέου Νοσοκομείου από το Ίδρυμα Νιάρχου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ειδικά την κυρία Κεραμέως που, εν αντιθέσει με τον προκάτοχό της κ. Γαβρόγλου, ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στο αίτημά μου για συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συναδέλφους βουλευτές, κ.κ. Κρητικό και Αραχωβίτη, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα, τον απερχόμενο Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη, τον εκλεγέντα Δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα, τον εκπρόσωπο του εκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Βερούτη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Παναρίτη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο κ. Αθανασιάδη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Φλώρο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Ροϊνό που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στη χθεσινή σύσκεψη».

Τι αναφέρει το Δ.Τ. του κ. Αραχωβίτη
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε τη μεγάλη κατάκτηση της λειτουργίας τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη της Σπάρτης, της θεσμοθέτησης των τεσσάρων διετών προγραμμάτων σπουδών και της αναβάθμισης του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ). Η ύπαρξη τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών στην πόλη της Σπάρτης και παράλληλα συμβάλλει στην αναβάθμισή της στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Αυτή την κατάκτηση θα την προασπίσουμε με κάθε τρόπο.

Η άποψη, αφενός της πανεπιστημιακής κοινότητας, και αφετέρου του πρώην προέδρου του τμήματος της Νοσηλευτικής καθώς και οι αποφάσεις της Συγκλήτου, της Πρυτανείας και της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής, συνέτειναν στη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής.

Κρίνεται απαραίτητος ένας νέος διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα, δεδομένου ότι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μετά από συντονισμένες προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του βουλευτή Λακωνίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου νοσοκομείου. Η απόφαση της Πρυτανείας για τη μεταφορά των ήδη φοιτούντων (δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος φοίτησης) στην Τρίπολη με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θεωρείται λανθασμένη και γι’ αυτό το λόγο ο Σταύρος Αραχωβίτης συμφώνησε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, από κοινού με όλους τους φορείς.

Προσπερνώντας τις όποιες ιδεολογικές αντιθέσεις, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης δεσμεύτηκε ότι θα χαιρετήσει δημόσια την επαναφορά της Νοσηλευτικής σχολής στη Σπάρτη, εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας λάβει τη σχετική απόφαση, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση κανένα από τα άλλα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα που με κόπο θεωρούνται κεκτημένα.

Τέλος, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λακωνίας «όλοι οι εκπρόσωποι της Λακωνίας στις τοποθετήσεις τους τέθηκαν υπέρ της παραμονής της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας στη τοποθέτησή του - πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η εφαρμογή του Νόμου Γιαβρόγλου, σε ό,τι αφορά στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης, για τη Λακωνία - έθεσε στην Υπουργό τα εξής ζητήματα:

Το βασικό επιχείρημα της μετακίνησης της Νοσηλευτικής Σχολής από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, κατά το Υπουργείο, ήταν η υποβαθμισμένη κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει την πρακτική των σπουδαστών της Νοσηλευτικής.

Ευθύνη για την κατάσταση του νοσοκομείου Σπάρτης έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα και δεν επένδυσαν στην υγεία των Λακώνων πολιτών στηρίζοντας παράλληλα και τη Νοσηλευτική Σχολή.

Βασικοί πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και παιδείας και η δημιουργία των βασικών υποδομών για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Στην περίπτωση, ειδικά, της Λακωνίας καμία κυβέρνηση δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Την κάλυψη αυτού του κενού στο θέμα της υγείας έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Νιάρχου με τη δέσμευσή του να δημιουργήσει νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη. Με τα νέα αυτά δεδομένα εκλείπει το βασικό επιχείρημα για τη μετακίνηση της Νοσηλευτικής Σχολής.

Η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού κ. Γαβρόγλου θα γινόταν σταδιακά. Στα νέα Μηχανογραφικά Δελτία η Νοσηλευτική θα είχε έδρα την Τρίπολη όπως και έγινε, αλλά οι υπάρχοντες φοιτητές (2ου, 3ου και 4ου έτους) θα αποφοιτούσαν από τη Σπάρτη. Η μετακίνηση, όμως, όλων των φοιτητών, όπως εξελίχθηκε, με απλή απόφαση και όχι με βάση το νόμο, γεννά ερωτήματα τόσο για την νομιμότητά της όσο και για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών.

Η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως μετά την τοποθέτηση των συμμετεχόντων δήλωσε πως είναι αδύνατη η αλλαγή της κατάστασης σε ό,τι αφορά στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης. Στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο έχει τεθεί για τους νέους φοιτητές ως επιλογή η Νοσηλευτική της Τρίπολης. Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για τη μετακίνηση των φοιτητών των προηγούμενων ετών και τις προθέσεις του Υπουργείου υπό το πρίσμα της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη.

Στο κλείσιμο της συνάντησης όλοι οι φορείς της Λακωνίας δήλωσαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιστροφή των φοιτητών των προηγούμενων ετών στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης, σύμφωνα με το νόμο και τις διαβεβαιώσεις του κ. Γαβρόγλου και η επανεξέταση του θέματος της παραμονής της Σχολής στη Σπάρτη από την κυβέρνηση, υπό τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν με την ίδρυση του νέου νοσοκομείου.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας εκτιμά τη συμβολή όλων των φορέων σε αυτό το σοβαρό θέμα και κυρίως του βουλευτή κ. Αθανάσιου Δαβάκη για τη με σθένος στήριξή του στο δίκαιο αίτημα της λακωνικής κοινωνίας για την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη, τη διοργάνωση της συνάντησης με την υπουργό και τη διαβεβαίωσή του πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ευόδωση του σκοπού».

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image