Στην τελική ευθεία βρίσκεται το μουσείο για τον ελληνικό πολιτισμό που κατασκευάζεται στο Πανεπιστημίο του Κονέκτικατ, στις ΗΠΑ, και θα έχει όνομα «Spartan Museum».

Στις 14 Φεβρουαρίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συζήτησε μεταξύ άλλων για το εν λόγω θέμα με τον Καθηγητή Ηλία Τομάζο, Διευθυντή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «ο κ. Τομάζος ενημέρωσε την Υπουργό σχετικά με τα πολιτιστικά προγράμματα που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, καθώς και για το νέο «Spartan Museum», η ανέγερση του οποίου έχει σχεδόν αποπερατωθεί στο campus του Πανεπιστημίου. Όπως σημείωσε ο κ. Τομάζος, η διοίκηση του Πανεπιστημίου επιθυμεί το Μουσείο να παρουσιάζει τον Ελληνικό Πολιτισμό, στη διαχρονία του, μέχρι την περίοδο του Βυζαντίου.Η κ. Μενδώνη ανέλαβε να δημιουργηθεί μία έκθεση, η οποία θα αποτελείται από αντίγραφα γλυπτών, φωτογραφικό υλικό και ψηφιακά μέσα. Η έκθεση θα παρουσιάζει την ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως και το Βυζάντιο. Όπως σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει μέσα στους επόμενους μήνες τον σχεδιασμό της έκθεσης, καθώς και τα αντίγραφα που θα εκτεθούν, ενώ η ψηφιακή παρουσίαση θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Από τον κ. Τομάζο κατατέθηκαν τα αναλυτικά σχέδια του «Spartan Museum», τα οποία θα μελετηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, για τον σχεδιασμό της έκθεσης».

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ekirikas.com σχετικά με το Spartan Museum, «οι εκθέσεις θα εξερευνούν την ιστορία και τη συνεισφορά των Σπαρτιατών και γενικότερα της λακωνικής περιοχής μέσα από σειρά έργων τέχνης, ενώ θα κατασκευαστούν το άγαλμα του Λεωνίδα αλλά και ένα γλυπτό που θα απεικονίζει τη Μάχη των Θερμοπυλών. Μεγάλο μέρος του πρότζεκτ έγινε πραγματικότητα χάρη στις δωρεές που έγιναν αλλά και στην εθελοντική προσφορά».