notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Τραγάκης για την πεζοδρόμηση στο Γύθειο: Απίστευτη ταλαιπωρία για οδηγούς - Αγανάκτηση από κατοίκους και επισκέπτες

slider_image
28-07-2020

«Ας ελπίσουμε πως οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής θα καταλάβουν το λάθος τους»

Για αγανάκτηση και απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας της πρόσφατης πεζοδρόμησης τμήματος της παραλιακής οδού του Γυθείου έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανατολικής Μάνης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαυροβουνίου, Νικόλαος Τραγάκης.

«Με μια απόφαση πέντε ανθρώπων (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ) πεζοδρομήθηκε την Πέμπτη 23-07-2020 από ώρα 19:00 έως και ώρα 02:00 η οδός Τζανή Τζανετάκη, δηλαδή το τμήμα της παραλιακής οδού του Γυθείου από την ένωση του λιμανιού μέχρι και την ένωση με τη νήσο Κρανάη (κατά πλειοψηφία τα 5 μέλη της δημοτικής αρχής). Θεωρώ πως η συγκεκριμένη επιτροπή είναι αναρμόδια να λάβει αυτή την απόφαση διότι η παραπάνω οδός είναι τμήμα επαρχιακής οδού και γι΄ αυτό το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Τραγάκης.

«Ας ελπίσουμε πως οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής θα καταλάβουν το λάθος τους, θα αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα της κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα εφαρμόσουν την εισήγηση του δημοτικού μας συμβουλίου (κατά πλειοψηφία με τις 14 ψήφους των συνδυασμών της αντιπολίτευσης) για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Β΄ χερσαία ζώνη λιμένα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ακριβώς έχει γίνει στην Α΄ χερσαία ζώνη λιμένα (από πλατεία Μαυρομιχάλη έως και Λύκειο Γυθείου) για να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους καταστηματάρχες και να σταματήσει η ταλαιπωρία πολλών μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Ελπίζω και εύχομαι όλες οι αρμόδιες αρχές, στις οποίες έχουμε προσφύγει όλοι εμείς που θεωρούμε την απόφαση της πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού από αναρμόδιο όργανο λανθασμένη και βλαπτική για την πλειοψηφία των συντοπιτών μας, που σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν σύσκεψη στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσουν τα δέοντα άμεσα για να προστατεύσουν όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται και ίσως και να κινδυνεύουν αφού αναγκάζονται να χρησιμοποιούν δρόμους ακατάλληλους σύμφωνα με την μελέτη του προηγούμενου διοικητή, πριν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό», σημείωσε επίσης ο κ. Τραγάκης.


Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Τραγάκη

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ. ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

Με μια απόφαση πέντε ανθρώπων (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ) πεζοδρομήθηκε την Πέμπτη 23-07-2020 από ώρα 19:00 έως και ώρα 02:00 η οδός Τζανή Τζανετάκη, δηλαδή το τμήμα της παραλιακής οδού του Γυθείου από την ένωση του λιμανιού μέχρι και την ένωση με τη νήσο Κρανάη (κατά πλειοψηφία τα 5 μέλη της δημοτικής αρχής). Θεωρώ πως η συγκεκριμένη επιτροπή είναι αναρμόδια να λάβει αυτή την απόφαση διότι η παραπάνω οδός είναι τμήμα επαρχιακής οδού και γι αυτό το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πέρα όμως από τα σχετικά με την αρμοδιότητα των επιτροπών και θεσμικών οργάνων ως μόνιμος κάτοικος Μαυροβουνίου Γυθείου για πενήντα τέσσερα χρόνια τέτοια άστοχη, λανθασμένη και αποτυχημένη εκ του αποτελέσματός της κυκλοφοριακή ρύθμιση δεν έχω ξαναζήσει στην πόλη μoυ.

Πεζοδρόμησαν την παραλιακή οδό αφού τη βάπτισαν από επαρχιακή οδό που είναι δημοτική οδό παρόλο που σημαντικά δημόσια έγγραφα, όπως το με αρ. πρωτ. 236757/33654/18-09-2017 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λακωνίας και η αρ. 245 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, χαρακτηρίζουν τη Τζανή Τζανετάκη ως Επαρχιακή Οδό ¨19¨ «Γύθειον – Αρεόπολις – Γερολιμήν διά Πύργου Δυρού, Μίνας και Κίττας» και κυρίως δίχως να υπολογίσουν πως δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη, επαρκής και ασφαλής παρακαμπτήριος και εναλλακτική οδός η οποία θα αναλάβει τον φόρτο της κίνησης κατά την εν λόγω χρονική περίοδο σύμφωνα και με την με ημερομηνία 06-03-2017 μελέτη του προηγούμενου διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου.

Σαν να μη ζουν σε αυτόν τον τόπο, σα να μην έχουν επισκεφτεί ποτέ τις οδούς τις οποίες ζητούν να χρησιμοποιήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες κατά την εν λόγω χρονική περίοδο ως εναλλακτικές οδούς, έδωσαν εντολή σε υπαλλήλους του Δήμου Ανατολικής Μάνης να κατευθύνουν τους οδηγούς στην Τζανήμπεη Γρηγοράκη (παράλληλη της Τζανή Τζανετάκη), στον δασικό δρόμο του Ακούμαρου (το βουνό του Γυθείου) και στα κτιράκια (στενός δρόμος αγροτικός, δίχως φωτισμό, δίχως γραμμές και σήμανση). Για την ακαταλληλότητα των παραπάνω οδών τα γράφει όλα ο προηγούμενος διοικητής στην έκθεσή του που οι κύριοι/ες της δημοτικής αρχής δεν έλαβαν υπόψιν τους. Διότι σε διαφορετική περίπτωση πώς αποφάσισαν να στέλνουν τον κόσμο σε έναν δασικό δρόμο; Αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του δασαρχείου Γυθείου αναγκάστηκαν να κλείσουν την Παρασκευή το απόγευμα τον δασικό δρόμο του Ακούμαρου φοβούμενοι φαντάζομαι είτε τροχαία ατυχήματα είτε πυρκαγιά λόγω του αυξημένου όγκου των οχημάτων και της ανεπάρκειας του δρόμου σε υποδομές και ασφάλεια. Η ταλαιπωρία απίστευτη όσων δοκίμασαν κυρίως το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής να μπουν ή να βγουν από το Γύθειο τις ώρες που είχε πεζοδρομηθεί η Τζανή Τζανετάκη.
Τα ίδια και στην Τζανήμπεη Γρηγοράκη, οι οδηγοί έπρεπε να έχουν μεγάλη υπομονή και τα μποτιλιαρίσματα ουκ ολίγα. Αλλά το χειρότερο είναι ο κίνδυνος για τους πεζούς αφού η Τζανήμπεη Γρηγοράκη δε διαθέτει πεζοδρόμια, είναι στενή οδός δηλαδή δεν έχει δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τώρα με την αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων «ο Θεός να βάλει το χέρι του». Για τον δρόμο στα κτιράκια ας μη το θίξουμε καθόλου.

Παράλογη η απόφαση της πεζοδρόμησης και για τους επόμενους δύο λόγους:
1. Η ύπαρξη του Κέντρου Υγείας Γυθείου στην Τζανή Τζανετάκη (παραλιακός δρόμος). Φαντάζομαι πως είναι πανελλαδική πρωτοτυπία να κλείνει ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο Κέντρο Υγείας της πόλης.
2. Η ύπαρξη λιμένα (15.000.000 ευρώ κόστισε η πρόσφατη προέκτασή του) παρακειμένου της παραλιακής οδού Τζανή Τζανετάκη, η οποία επιτάσσει τη διαρκή και απεριόριστη κίνηση από και προς τον λιμένα.

Βέβαια επειδή το νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν πως «μπρος στα κάλλη τα δικά τους τι είναι ο πόνος των άλλων». Και αρκετοί οι οποίοι δε ζουν μόνιμα σε αυτή την πόλη με αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και να σχολιάζουν αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσους διαφωνούν με την πεζοδρόμηση πως δε θέλουν τουρισμό στο Γύθειο. Τους απαντώ λοιπόν, δε θέλουμε τουρισμό εμείς που επενδύσαμε χιλιάδες ευρώ στο Γύθειο για να δημιουργήσουμε τουριστικές υποδομές (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.ά.), που επιλέξαμε να περάσουμε όλοι μας τη ζωή σε αυτόν τον τόπο. Και τους προτρέπω να πάνε επί τόπου στην Τζανήμπεη Γρηγοράκη, στα κτιράκια, στον δασικό δρόμο του Ακούμαρου, στην ένωση με τη νήσο Κρανάη να ακούσουν τα παραπόνα και τις διαμαρτυρίες αυτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά πλέον και ύστερα να τοποθετηθούν. Να δουν από κοντά ώρα 21:00, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30 την πραγματική κατάσταση, την ταλαιπωρία των οδηγών και όχι μόνο την εικόνα στη Τζανή τζανετάκη. Να μιλήσουν με όλους τους καταστηματάρχες επί της οδού Τζανή Τζανετάκη διότι τα μισά περίπου καταστήματα εστίασης σχεδόν δεν σταύρωσαν πελάτη παρόλη την πεζοδρόμηση και κάποιοι από τους καταστηματάρχες είναι σε απόγνωση. Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας. Ας πάνε στην παραλία του Μαυροβουνίου να ρωτήσουν την άποψη των παραθεριστών και μετά να τοποθετηθούν. Το ίδιο θα επιθυμούσα να κάνουν και οι αρμόδιες αρχές που καλούνται να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν όπως έπραξε το δασαρχείο.

Και για να μην πει κανείς πως μόνο με κριτική δεν παράγεται αποτέλεσμα η παρακάτω πρόταση και άμεσα εφαρμόσιμη είναι και δίχως οικονομικό κόστος για τον δήμο μας, αντίθετα χρήματα θα φέρει στο λιμενικό ταμείο Γυθείου και ενώνει και δε διχάζει όπως η απόφαση της δημοτικής αρχής. Παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων από το Λιμενικό Ταμείο Γυθείου στη χερσαία ζώνη λιμένος, δηλαδή από την ένωση του λιμανιού έως και την ένωση με τη νήσο Κρανάη και σε φάρδος δύο μέτρων προς τη θάλασσα σε εφαρμογή της πρότασης-εισήγησης της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου και του άρθρου 90 του Ν. 4706/20 (ΦΕΚ 136/17.7.2020 τεύχος Α΄). Γιατί ο δήμαρχος εμμένει στην άρνησή του να συζητήσει την παραπάνω περίπτωση παρόλο που πλέον ξεκάθαρα δίνει αυτή τη δυνατότητα το άρθρο 90 του Ν. 4706/20 (ΦΕΚ 136/17.7.2020 τεύχος Α΄) που έχει ως θέμα τις «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)»;

Όχι κλειστός παραλιακός δρόμος και μάλιστα με τραπεζοκαθίσματα πάνω στο οδόστρωμα δίχως τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής όπως προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 65 του Ν. 4688/20 (ΦΕΚ 101/24.05.2020 τεύχος Α΄) .

Το Γύθειο βούλιαζε από κόσμο όταν είχε ανοιχτούς δρόμους και τα καταστήματα εστίασης είχαν τραπεζοκαθίσματα δίπλα στη θάλασσα (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι). Ήταν γραφικό, όμορφο, παραδοσιακό και ελκυστικό και για τους μόνιμους κατοίκους και για τους επισκέπτες.

Ας ελπίσουμε πως οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής θα καταλάβουν το λάθος τους, θα αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα της κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα εφαρμόσουν την εισήγηση του δημοτικού μας συμβουλίου (κατά πλειοψηφία με τις 14 ψήφους των συνδυασμών της αντιπολίτευσης) για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Β΄χερσαία ζώνη λιμένα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ακριβώς έχει γίνει στην Α΄ χερσαία ζώνη λιμένα (από πλατεία Μαυρομιχάλη έως και Λύκειο Γυθείου) για να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους καταστηματάρχες και να σταματήσει η ταλαιπωρία πολλών μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Ας ελπίσουμε για το καλό του τόπου μας πως θα καταλάβουν ως δημοτική αρχή πως έχουν υποχρέωση να συζητούν και να κάνουν διάλογο με όλους τους φορείς όπως με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαυροβουνίου που από τις αρχές Ιουνίου απέστειλε στον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης δήλωση διαμαρτυρία σχετικά με την πρόθεσή του να πεζοδρομήσει την Τζανή Τζανετάκη αλλά ουδεμία απάντηση έλαβε σε αυτή του τη δήλωση. Πως έχουν υποχρέωση και καθήκον να συνεργάζονται και με την αντιπολίτευση.

Εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαυροβουνίου θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για βασικά δικαιώματα των μελών του όπως αυτά της υγείας, της ζωής, της ασφάλειας και της κοινοχρησίας της οδού. Ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Μάνης και ως μόνιμος κάτοικος αυτής της πόλης θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη νομιμότητα, για ίσες ευκαιρίες για όλους, για δικαιοσύνη και αμεροληψία με κάθε νόμιμο μέσο.

Τέλος, ελπίζω και εύχομαι όλες οι αρμόδιες αρχές, στις οποίες έχουμε προσφύγει όλοι εμείς που θεωρούμε την απόφαση της πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού από αναρμόδιο όργανο λανθασμένη και βλαπτική για την πλειοψηφία των συντοπιτών μας, που σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν σύσκεψη στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσουν τα δέοντα άμεσα για να προστατεύσουν όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται και ίσως και να κινδυνεύουν αφού αναγκάζονται να χρησιμοποιούν δρόμους ακατάλληλους σύμφωνα με την μελέτη του προηγούμενου διοικητή, πριν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό.

Για αγανάκτηση και απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας της πρόσφατης πεζοδρόμησης τμήματος της παραλιακής οδού του Γυθείου έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανατολικής Μάνης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαυροβουνίου, Νικόλαος Τραγάκης.

«Με μια απόφαση πέντε ανθρώπων (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ) πεζοδρομήθηκε την Πέμπτη 23-07-2020 από ώρα 19:00 έως και ώρα 02:00 η οδός Τζανή Τζανετάκη, δηλαδή το τμήμα της παραλιακής οδού του Γυθείου από την ένωση του λιμανιού μέχρι και την ένωση με τη νήσο Κρανάη (κατά πλειοψηφία τα 5 μέλη της δημοτικής αρχής). Θεωρώ πως η συγκεκριμένη επιτροπή είναι αναρμόδια να λάβει αυτή την απόφαση διότι η παραπάνω οδός είναι τμήμα επαρχιακής οδού και γι΄ αυτό το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Τραγάκης.

«Ας ελπίσουμε πως οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής θα καταλάβουν το λάθος τους, θα αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα της κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα εφαρμόσουν την εισήγηση του δημοτικού μας συμβουλίου (κατά πλειοψηφία με τις 14 ψήφους των συνδυασμών της αντιπολίτευσης) για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Β΄ χερσαία ζώνη λιμένα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ακριβώς έχει γίνει στην Α΄ χερσαία ζώνη λιμένα (από πλατεία Μαυρομιχάλη έως και Λύκειο Γυθείου) για να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους καταστηματάρχες και να σταματήσει η ταλαιπωρία πολλών μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Ελπίζω και εύχομαι όλες οι αρμόδιες αρχές, στις οποίες έχουμε προσφύγει όλοι εμείς που θεωρούμε την απόφαση της πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού από αναρμόδιο όργανο λανθασμένη και βλαπτική για την πλειοψηφία των συντοπιτών μας, που σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν σύσκεψη στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσουν τα δέοντα άμεσα για να προστατεύσουν όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται και ίσως και να κινδυνεύουν αφού αναγκάζονται να χρησιμοποιούν δρόμους ακατάλληλους σύμφωνα με την μελέτη του προηγούμενου διοικητή, πριν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό», σημείωσε επίσης ο κ. Τραγάκης.


Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Τραγάκη

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ. ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

Με μια απόφαση πέντε ανθρώπων (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ) πεζοδρομήθηκε την Πέμπτη 23-07-2020 από ώρα 19:00 έως και ώρα 02:00 η οδός Τζανή Τζανετάκη, δηλαδή το τμήμα της παραλιακής οδού του Γυθείου από την ένωση του λιμανιού μέχρι και την ένωση με τη νήσο Κρανάη (κατά πλειοψηφία τα 5 μέλη της δημοτικής αρχής). Θεωρώ πως η συγκεκριμένη επιτροπή είναι αναρμόδια να λάβει αυτή την απόφαση διότι η παραπάνω οδός είναι τμήμα επαρχιακής οδού και γι αυτό το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πέρα όμως από τα σχετικά με την αρμοδιότητα των επιτροπών και θεσμικών οργάνων ως μόνιμος κάτοικος Μαυροβουνίου Γυθείου για πενήντα τέσσερα χρόνια τέτοια άστοχη, λανθασμένη και αποτυχημένη εκ του αποτελέσματός της κυκλοφοριακή ρύθμιση δεν έχω ξαναζήσει στην πόλη μoυ.

Πεζοδρόμησαν την παραλιακή οδό αφού τη βάπτισαν από επαρχιακή οδό που είναι δημοτική οδό παρόλο που σημαντικά δημόσια έγγραφα, όπως το με αρ. πρωτ. 236757/33654/18-09-2017 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λακωνίας και η αρ. 245 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, χαρακτηρίζουν τη Τζανή Τζανετάκη ως Επαρχιακή Οδό ¨19¨ «Γύθειον – Αρεόπολις – Γερολιμήν διά Πύργου Δυρού, Μίνας και Κίττας» και κυρίως δίχως να υπολογίσουν πως δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη, επαρκής και ασφαλής παρακαμπτήριος και εναλλακτική οδός η οποία θα αναλάβει τον φόρτο της κίνησης κατά την εν λόγω χρονική περίοδο σύμφωνα και με την με ημερομηνία 06-03-2017 μελέτη του προηγούμενου διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου.

Σαν να μη ζουν σε αυτόν τον τόπο, σα να μην έχουν επισκεφτεί ποτέ τις οδούς τις οποίες ζητούν να χρησιμοποιήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες κατά την εν λόγω χρονική περίοδο ως εναλλακτικές οδούς, έδωσαν εντολή σε υπαλλήλους του Δήμου Ανατολικής Μάνης να κατευθύνουν τους οδηγούς στην Τζανήμπεη Γρηγοράκη (παράλληλη της Τζανή Τζανετάκη), στον δασικό δρόμο του Ακούμαρου (το βουνό του Γυθείου) και στα κτιράκια (στενός δρόμος αγροτικός, δίχως φωτισμό, δίχως γραμμές και σήμανση). Για την ακαταλληλότητα των παραπάνω οδών τα γράφει όλα ο προηγούμενος διοικητής στην έκθεσή του που οι κύριοι/ες της δημοτικής αρχής δεν έλαβαν υπόψιν τους. Διότι σε διαφορετική περίπτωση πώς αποφάσισαν να στέλνουν τον κόσμο σε έναν δασικό δρόμο; Αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του δασαρχείου Γυθείου αναγκάστηκαν να κλείσουν την Παρασκευή το απόγευμα τον δασικό δρόμο του Ακούμαρου φοβούμενοι φαντάζομαι είτε τροχαία ατυχήματα είτε πυρκαγιά λόγω του αυξημένου όγκου των οχημάτων και της ανεπάρκειας του δρόμου σε υποδομές και ασφάλεια. Η ταλαιπωρία απίστευτη όσων δοκίμασαν κυρίως το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής να μπουν ή να βγουν από το Γύθειο τις ώρες που είχε πεζοδρομηθεί η Τζανή Τζανετάκη.
Τα ίδια και στην Τζανήμπεη Γρηγοράκη, οι οδηγοί έπρεπε να έχουν μεγάλη υπομονή και τα μποτιλιαρίσματα ουκ ολίγα. Αλλά το χειρότερο είναι ο κίνδυνος για τους πεζούς αφού η Τζανήμπεη Γρηγοράκη δε διαθέτει πεζοδρόμια, είναι στενή οδός δηλαδή δεν έχει δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τώρα με την αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων «ο Θεός να βάλει το χέρι του». Για τον δρόμο στα κτιράκια ας μη το θίξουμε καθόλου.

Παράλογη η απόφαση της πεζοδρόμησης και για τους επόμενους δύο λόγους:
1. Η ύπαρξη του Κέντρου Υγείας Γυθείου στην Τζανή Τζανετάκη (παραλιακός δρόμος). Φαντάζομαι πως είναι πανελλαδική πρωτοτυπία να κλείνει ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο Κέντρο Υγείας της πόλης.
2. Η ύπαρξη λιμένα (15.000.000 ευρώ κόστισε η πρόσφατη προέκτασή του) παρακειμένου της παραλιακής οδού Τζανή Τζανετάκη, η οποία επιτάσσει τη διαρκή και απεριόριστη κίνηση από και προς τον λιμένα.

Βέβαια επειδή το νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν πως «μπρος στα κάλλη τα δικά τους τι είναι ο πόνος των άλλων». Και αρκετοί οι οποίοι δε ζουν μόνιμα σε αυτή την πόλη με αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και να σχολιάζουν αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσους διαφωνούν με την πεζοδρόμηση πως δε θέλουν τουρισμό στο Γύθειο. Τους απαντώ λοιπόν, δε θέλουμε τουρισμό εμείς που επενδύσαμε χιλιάδες ευρώ στο Γύθειο για να δημιουργήσουμε τουριστικές υποδομές (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.ά.), που επιλέξαμε να περάσουμε όλοι μας τη ζωή σε αυτόν τον τόπο. Και τους προτρέπω να πάνε επί τόπου στην Τζανήμπεη Γρηγοράκη, στα κτιράκια, στον δασικό δρόμο του Ακούμαρου, στην ένωση με τη νήσο Κρανάη να ακούσουν τα παραπόνα και τις διαμαρτυρίες αυτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά πλέον και ύστερα να τοποθετηθούν. Να δουν από κοντά ώρα 21:00, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30 την πραγματική κατάσταση, την ταλαιπωρία των οδηγών και όχι μόνο την εικόνα στη Τζανή τζανετάκη. Να μιλήσουν με όλους τους καταστηματάρχες επί της οδού Τζανή Τζανετάκη διότι τα μισά περίπου καταστήματα εστίασης σχεδόν δεν σταύρωσαν πελάτη παρόλη την πεζοδρόμηση και κάποιοι από τους καταστηματάρχες είναι σε απόγνωση. Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας. Ας πάνε στην παραλία του Μαυροβουνίου να ρωτήσουν την άποψη των παραθεριστών και μετά να τοποθετηθούν. Το ίδιο θα επιθυμούσα να κάνουν και οι αρμόδιες αρχές που καλούνται να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν όπως έπραξε το δασαρχείο.

Και για να μην πει κανείς πως μόνο με κριτική δεν παράγεται αποτέλεσμα η παρακάτω πρόταση και άμεσα εφαρμόσιμη είναι και δίχως οικονομικό κόστος για τον δήμο μας, αντίθετα χρήματα θα φέρει στο λιμενικό ταμείο Γυθείου και ενώνει και δε διχάζει όπως η απόφαση της δημοτικής αρχής. Παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων από το Λιμενικό Ταμείο Γυθείου στη χερσαία ζώνη λιμένος, δηλαδή από την ένωση του λιμανιού έως και την ένωση με τη νήσο Κρανάη και σε φάρδος δύο μέτρων προς τη θάλασσα σε εφαρμογή της πρότασης-εισήγησης της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου και του άρθρου 90 του Ν. 4706/20 (ΦΕΚ 136/17.7.2020 τεύχος Α΄). Γιατί ο δήμαρχος εμμένει στην άρνησή του να συζητήσει την παραπάνω περίπτωση παρόλο που πλέον ξεκάθαρα δίνει αυτή τη δυνατότητα το άρθρο 90 του Ν. 4706/20 (ΦΕΚ 136/17.7.2020 τεύχος Α΄) που έχει ως θέμα τις «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)»;

Όχι κλειστός παραλιακός δρόμος και μάλιστα με τραπεζοκαθίσματα πάνω στο οδόστρωμα δίχως τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής όπως προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 65 του Ν. 4688/20 (ΦΕΚ 101/24.05.2020 τεύχος Α΄) .

Το Γύθειο βούλιαζε από κόσμο όταν είχε ανοιχτούς δρόμους και τα καταστήματα εστίασης είχαν τραπεζοκαθίσματα δίπλα στη θάλασσα (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι). Ήταν γραφικό, όμορφο, παραδοσιακό και ελκυστικό και για τους μόνιμους κατοίκους και για τους επισκέπτες.

Ας ελπίσουμε πως οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής θα καταλάβουν το λάθος τους, θα αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα της κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα εφαρμόσουν την εισήγηση του δημοτικού μας συμβουλίου (κατά πλειοψηφία με τις 14 ψήφους των συνδυασμών της αντιπολίτευσης) για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Β΄χερσαία ζώνη λιμένα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ακριβώς έχει γίνει στην Α΄ χερσαία ζώνη λιμένα (από πλατεία Μαυρομιχάλη έως και Λύκειο Γυθείου) για να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους καταστηματάρχες και να σταματήσει η ταλαιπωρία πολλών μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Ας ελπίσουμε για το καλό του τόπου μας πως θα καταλάβουν ως δημοτική αρχή πως έχουν υποχρέωση να συζητούν και να κάνουν διάλογο με όλους τους φορείς όπως με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαυροβουνίου που από τις αρχές Ιουνίου απέστειλε στον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης δήλωση διαμαρτυρία σχετικά με την πρόθεσή του να πεζοδρομήσει την Τζανή Τζανετάκη αλλά ουδεμία απάντηση έλαβε σε αυτή του τη δήλωση. Πως έχουν υποχρέωση και καθήκον να συνεργάζονται και με την αντιπολίτευση.

Εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαυροβουνίου θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για βασικά δικαιώματα των μελών του όπως αυτά της υγείας, της ζωής, της ασφάλειας και της κοινοχρησίας της οδού. Ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Μάνης και ως μόνιμος κάτοικος αυτής της πόλης θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη νομιμότητα, για ίσες ευκαιρίες για όλους, για δικαιοσύνη και αμεροληψία με κάθε νόμιμο μέσο.

Τέλος, ελπίζω και εύχομαι όλες οι αρμόδιες αρχές, στις οποίες έχουμε προσφύγει όλοι εμείς που θεωρούμε την απόφαση της πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού από αναρμόδιο όργανο λανθασμένη και βλαπτική για την πλειοψηφία των συντοπιτών μας, που σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν σύσκεψη στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσουν τα δέοντα άμεσα για να προστατεύσουν όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται και ίσως και να κινδυνεύουν αφού αναγκάζονται να χρησιμοποιούν δρόμους ακατάλληλους σύμφωνα με την μελέτη του προηγούμενου διοικητή, πριν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό.

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image

Apela Real Estate

Κτηματομεσιτικό Γραφείο Λακωνίας