notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Παλλακωνική απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

slider_image
30-04-2021

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στο Ε.Κ. Λακωνίας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας γνωστοποιώντας πως «με ομόφωνη απόφασή του κηρύσσει 24ωρη Παλλακωνική Απεργία στις 6 Μαΐου 2021 ημέρα Πέμπτη, ενάντια στο υπό κατάθεση Εργασιακό Νομοσχέδιο που οδηγεί τους εργαζόμενους στην δουλεία και απώλεια εισοδημάτων, δουλεύοντας υπερωριακά χωρίς προσαύξηση και κατάργηση του 8ωρου».

Προσθέτει δε πως «θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 πμ, τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας», ενώ με ανακοινώσεις τους, λακωνικοί σύλλογοι - φορείς - σωματεία, καλούν σε απεργία και σχετικές κινητοποιήσεις τη συγκεκριμένη μέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ε.Κ. Λακωνίας:

1η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνων

Η Πρωτομαγιά, μια ημέρα ορόσημο για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία των πολιτών, μας υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο πως όλα κατακτήθηκαν και τίποτε δεν μας χαρίστηκε.

Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας με ομόφωνη απόφασή του κηρύσσει 24ώρη Παλλακωνική Απεργία στις 6 Μαΐου 2021 ημέρα Πέμπτη, ενάντια στο υπό κατάθεση Εργασιακό Νομοσχέδιο που οδηγεί τους εργαζόμενους στην δουλεία και απώλεια εισοδημάτων, δουλεύοντας υπερωριακά χωρίς προσαύξηση και κατάργηση του 8ωρου και καλεί τα μέλη του όπως συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις    ενάντια στο νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο.

Το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 πμ, τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας:

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην 24ωρη Παλλακωνική απεργία που έχει κηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας  και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 π.μ., ενάντια στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο.


Ανακοίνωση από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας:

Τιμάμε την φετινή εργατική Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας. Μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά.

Παίρνουμε μέρος με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας, την Πέμπτη 6 Μάη και ώρα 10:30 το πρωί.

135 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο για «8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο» έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ με εντολή της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην ανατροπή του αιώνα με την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς πρόσθετη  αμοιβή και η πληρωμή θα είναι με κάποιο ρεπό στους επόμενους μήνες.

Η ανατροπή, βέβαια, των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, όπως η προϋπόθεση συμφωνίας με το σωματείο. Με το νομοσχέδιο αυτό παραδίνουν ελεύθερο και απομονωμένο τον εργαζόμενο για να συμφωνήσει στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση» με τον εργοδότη την απλήρωτη υπερωριακή του απασχόληση.

Μαζί με όλα αυτά έρχεται νέα επίθεση στην κοινωνική  ασφάλιση και το χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Το Σωματείο μας όλο αυτό το διάστημα, εν μέσω πανδημίας, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Πήραμε πρωτοβουλία και καλέσαμε σε συγκέντρωση για την περσινή Πρωτομαγιά στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Κάναμε κινητοποιήσεις για τις αυξήσεις στο νερό, για την ενίσχυση του δημόσιο τομέα υγείας και του νοσοκομείου Σπάρτης, γιορτάσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρόσφατα για την αστυνομική βία και τον αυταρχισμό με δελτία τύπου και υπομνήματα στους αρμόδιους, ήλθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους,  εδώ και μεγάλο διάστημα δεν σταματήσαμε  ούτε στιγμή με κάθε πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουμε σταθερά τους συνταξιούχους (κόντρα στις συνομωσιολογικές θεωρίες) για την αξία του άμεσου εμβολιασμού τους.

Διεκδικούμε:
• Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία του νομού μας.
• Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  (Π.Φ.Υ.)
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Κατώτερη σύνταξη για όλους 600 ευρώ, από 384 ευρώ που είναι σήμερα και άμεση καταβολή των συντάξεων.
• Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τώρα όλα τα αναδρομικά δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
• Να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.


Ανακοίνωση από το Σωματείο Οικοδόμων Σπάρτης:

Το Σωματείο Οικοδόμων Σπάρτης συμμετέχει στην 24ωρη Παλλακωνική απεργία που έχει κηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 π.μ., ενάντια στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο.


Κοινή ανακοίνωση από το Δ.Σ. του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και τη διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης:

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στην Σπάρτη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας

Πέμπτη 6 Μάη στις 10.30πμ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνοντας την πάλη μας ενάντια στο ξεκλήρισμα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Να δώσουμε στις 6 του Μάη μαζική απάντηση ενάντια στις αντιλαϊκές - αντιαγροτικές πολιτικές που προωθούνται από Κυβερνήσεις - ΕΕ. Μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους μας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε εκμεταλλευόμενοι όπως και οι εργάτες από τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους.

Παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας! Με οργάνωση και συντονισμό θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τα αιτήματα της επιβίωσής μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από καιρικά φαινόμενα, νόσους, άγρια ζώα.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. (αφορολόγητο πετρέλαιο)
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.


Ανακοίνωση από την Ομάδα Γυναικών Σπάρτης:

Πρωτομαγιά 2021
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την Κυριακάτικη αργία
Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα,
Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε, μετανάστρια και πρόσφυγα,

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε καλεί να τιμήσουμε αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας το συλλογικό αγώνα για Υγεία και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα αντεργατικά σχέδια που καταργούν το 8ωρο γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω.

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με τη συμμετοχή και των γυναικών. Αντλούμε δύναμη από τις αγωνίστριες που δε συμβιβάστηκαν με τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Πάλεψαν ενάντια στις «σειρήνες» της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας, ανοίγοντας το δρόμο για να ζήσουν οι ίδιες, τα παιδιά τους, οι μελλοντικές γενιές μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια.

 Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δεν ανεχόμαστε ένα χρόνο μετά την πανδημία να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός, το μόνιμο προσωπικό και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία σε “μιας νόσου” και χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή να νοσηλευθούν, ενώ οι κλινικάρχες αβγατίζουν τα κέρδη τους.

Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος των πρωτοκόλλων λάστιχο στους χώρους δουλειάς, της «αυτοδιάγνωσης» και να χρυσοπληρώνουμε για τις προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις.

Δεν δεχόμαστε να εξαρτάται η ζωή μας από τα παζάρια και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο βαρύς λογαριασμός που μας φορτώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί κολοσσοί!

Εμείς πληρώνουμε ακριβά την οικονομική κρίση με τις ζωές μας, με τους νεκρούς μας, με τη διάλυση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος μας

ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα τους αφήσουμε!

Σήμερα τον 21ο αιώνα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.

Παλεύουμε για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.  

Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στο αντεργατικό τους τερατούργημα που μας θέλει
σύγχρονες σκλάβες και σκλάβους

Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, με βάση τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που:
• καταργούν το 8ωρο και θεσμοθετούν την 10ωρη δουλειά
• φέρνουν τις απλήρωτες υπερωρίες
• επεκτείνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
• μονιμοποιούν και θεσμοθετούν την τηλεργασία

Κάνουν και τυπικά νόμιμο το ξεχείλωμα της εργάσιμης ημέρας, το ωράριο και τη ζωή- λάστιχο για την εργαζόμενη. Μας διαλύουν τσακίζοντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μας εξοντώνουν, σμπαραλιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία να συνδυαστούν η μητρότητα με την εργασία.

- Θέλουν να μην προστατευόμαστε από συλλογικές συμβάσεις, αλλά να είμαστε έρμαια των ατομικών συμβάσεων που δήθεν θα προκύπτουν από “ατομική διαπραγμάτευση” και “ατομική επιλογή”. Λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.

- ΕΕ, κυβερνήσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να βάλουν στο γύψο τους συλλογικούς αγώνες μας, τη συνδικαλιστική μας δράση. Γι’ αυτό προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χτύπημα στην απεργία. Γι αυτό παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων.    

Δε θα τους περάσει! Δε θα μας κλείσουν το στόμα!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτο το τερατούργημα της κυβέρνησης, που προωθείται και με το καμουφλάζ της «ισότητας των δύο φύλων»

• Η γονική άδεια για τον εργαζόμενο πατέρα στην πραγματικότητα επιδιώκει να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες, δεν αναιρεί την εργασιακή ζούγκλα! Δεν ανατρέπει την έλλειψη κρατικών μέτρων προστασίας της μητρότητας και φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. Όλα αυτά λογαριάζονται ως «κόστος» για το κράτος.

• Η Διεθνής Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας (ILO 190) που ετοιμάζονται να κυρώσουν δεν μας απαλλάσσει από την εργοδοτική βία κι εκβιασμό. Αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών με τη λογική του κόστους για τις επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στη μειωμένη κερδοφορία τους.
    
Πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας χτίζεται η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν νέο πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ αφορούν την ανάκαμψη των κερδών των εκμεταλλευτών του μόχθου μας!

Πίσω από τα καλυμμένα στόματα τη φετινή Πρωτομαγιά μαχητικά παλεύουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου και όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη, στις 10.30 π.μ., στο προαύλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας.


Ανακοίνωση από το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:

24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία
Πέμπτη 6 Μαΐου 2021
για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
- Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
- Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
- Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης.

Η επιθετικότητα και ο  κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Το Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λακωνίας, συμμετέχει στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μάιου 2021 και καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στις 10:30πμ.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση
Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά


Ανακοίνωση από το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας:

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προβλέπει καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, καλεί τους καθηγητές στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λακωνίας, την Πέμπτη 6 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στις 10:30 π.μ.


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων:

Τιμάμε την 1η Μάη
Συμμετέχουμε στην Απεργία 6/5/2021

Η 1η Μάη είναι η μέρα σύμβολο όλων των εργαζομένων όλου του κόσμου. Ο απεργιακός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για την καθιέρωση του δώρου, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για ένα καλύτερο αύριο, κόντρα στην εκμετάλλευση.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η τωρινή κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά προωθεί ύπουλα:

• Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
• Φακέλωμα των συλλόγων και των σωματείων με έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
• Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
• Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους. Τη στιγμή μάλιστα που εδώ και ένα χρόνο η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν χάσει τη δουλειά τους και το λαό σε γενικευμένο lockdown χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Ένας χρόνος που ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης και του συστήματος της να διαχειριστεί την πανδημία. Επιπλέον, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν να συγχωνευθούν νοσοκομεία ή ακόμη και να κλείσουν, να παραμένουν κλειστές ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού και γενικά το Δημόσιο σύστημα υγείας αφέθηκε στη μοίρα του. Αυτή τη μοίρα πληρώνουμε τώρα. Τις συνέπειες μαρτυρούν οι μαύροι αριθμοί της πανδημίας και των διασωληνωμένων, η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται σε ΜΕΘ και νοσοκομεία.

Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, τα αιτήματα και οι προτάσεις των υγειονομικών και άλλων φορέων, για μαζικές προσλήψεις σε Νοσοκομεία, Σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αντιμετωπιστεί με καλύτερους όρους το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν απλές κλίνες, ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό, νοικιάζει με το «αζημίωτο» ιδιωτικές κλινικές και υποδομές και τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα στόματα των υγειονομικών κάτω από τις μάσκες έχουν φωνή!
Συμμετέχουμε – στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία στις 6/5/21

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό νομοσχέδιο που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα και το 8ωρο!!!!

Διεκδικούμε:
-  Μαζικές προσλήψεις μονίμου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού,
Να καλυφθούν οι 30.000 τα κενές θέσεις όλων των κλάδων σε Νοσοκομεία - Κ.Υ - Πρόνοια. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και οι βάρδιες ετοιμότητας λόγω έλλειψης προσωπικού.
-  Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
-  Μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών και εργαζομένων άλλων σχέσεων εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Ε.Σ.Υ.
- Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άμεση ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων ανεξάρτητων από τα νοσοκομεία.
-  Άμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - MEΘ Νεογνών πανελλαδικά που είναι αναγκαίες και σε καιρό μη πανδημίας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
- Επίταξη και όχι ενοικίαση ιδιωτικών ΜΕΘ και κλινικών, για να καλυφθούν οι
άμεσες και έκτακτες ανάγκες της πανδημίας.
- ΟΧΙ στη μετατροπή του Ε.Σ.Υ, αποκλειστικά σε σύστημα αντιμετώπισης του COVID-19. Δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα χειρουργεία και την ένταξη στις ΜΕΘ έχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας.
-  OXS στους μειωμένους προϋπολογισμούς και στην υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Αύξηση του βασικού προϋπολογισμού για την Υγεία και τα Νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε έμψυχο και τεχνικό υλικό. Να μην εξαρτώνται τα νοσοκομεία από δωρεές και ΕΣΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το Δ.Σ
Μολάοι 20/04/202


Ανακοίνωση από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σπάρτης»:

Οι δήθεν ανεξάρτητοι, Δούκας-Αργειτάκος, που παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου και των δημοτών, έριξαν τις μάσκες τους! Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για έκδοση ψηφίσματος ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση, με κατάργηση του 8ωρου, με δεκάωρη εργασία χωρίς να πληρώνονται οι επιπλέον ώρες, με την ανοιχτή παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας κ.λπ., απέδειξαν ότι είναι εξαρτημένοι μέχρι τα «μπούνια», καταψηφίζοντας την πρόταση για απόρριψη του νομοσχεδίου. Γνήσιοι υπηρέτες του συστήματος, επιχειρηματολογούσαν υπέρ της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου, που θα ζήλευαν ακόμη και οι εμπνευστές του. Ένα νομοσχέδιο που θα γυρίσει τους εργαζόμενους 100 και πλέον χρόνια πίσω.

Ας τους γυρίσει ο λαός την πλάτη!

Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα! Όλοι την Πέμπτη 6 Μαΐου στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στις 10:30 π.μ.


Ανακοίνωση από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», παράταξη που εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας:


Στις 6 Μάη Απεργούμε
Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά - Απαντάμε στην αντεργατική επίθεση

Δίνουμε αγωνιστικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ στο προαύλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας

Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλλει 10ωρη εργασία, κατακτήσεις που για να κατοχυρωθούν χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληρούς αγώνες της τάξης μας.

Όλοι στο πόδι! Να δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τις ανατροπές του αιώνα.

Απαντάμε αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για την επιβολή της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν και επιδρούν σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τινάζει στον αέρα τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους και στηρίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Είναι μέτρα με στόχο τη μετατροπή των εργαζομένων σήμερα, των παιδιών μας αύριο σε σύγχρονους σκλάβους.

Αποτελεί πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων ότι όλα θα γίνονται μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας. Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν, όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν με μισθούς που θα ξεκινούν από 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, προκειμένου να μπορούν να «ξεκοκαλίσουν» ανενόχλητοι τα δις του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, σε χιλιάδες ανέρχονται συνολικά οι νεκροί, οι ασθενείς, και οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση, για την εγκληματική της πολιτική που αντιμετωπίζει την υγειά ως εμπόρευμα και οδηγεί σε αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας.

Απαιτούμε αγωνιστικά να θωρακίσει το σύστημα υγείας ΑΜΕΣΑ με κάλυψη όλων των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, να προχωρήσει σε άμεση και δωρεάν «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για όλες τις ασθένειες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι εργαζόμενοι που πέρσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωση και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, τιμώντας την  Εργατική Πρωτομαγιά στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, κάνουμε και φέτος δική μας υπόθεση την οργάνωση της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των εργαζομένων!

Στις 6 Μάη απεργούμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο.

Δίνουμε μαζικά το αγωνιστικό μας παρόν στην 24ωρη πανεργατική και πανδημοσιουπαλληλική απεργία, που προκηρύχθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας και την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο προαύλιο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας στις 10.30 πμ. τηρώντας παράλληλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (μάσκες, αποστάσεις).

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
- Στην κατάργηση  του 8ώρου
- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
- Στην μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
- Στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)

Καλούμε τα Σωματεία του Νομού μας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.

Ενωμένοι θα νικήσουμε!


Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ Λακωνίας:

6 ΜΑΗ απεργούμε!
Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας!
Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Η 1η Μάη είναι η μέρα - σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφασή της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως τη νίκη.

Οπως την Πρωτομαγιά του 2020 τα συνδικάτα έδωσαν οργανωμένα μήνυμα ελπίδας από το Σύνταγμα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, τσακίζοντας στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και αναδεικνύοντας το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στην πανδημία, έτσι και φέτος κάνουμε δική μας υπόθεση και την οργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους! Η πανδημία «θερίζει» τον λαό μας
Ενας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών.

Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν απλές κλίνες, ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό, νοικιάζει με το «αζημίωτο» ιδιωτικές κλινικές υποδομές και τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καλό στην εργατική τάξη, παρά μόνο θύματα από πανδημίες και πολέμους. Είναι εκατομμύρια τα εγκλήματά τους σε χώρους δουλειάς. Είναι δισεκατομμύρια όσοι βιώνουν καθημερινά αδιέξοδα για να μπορούν μερικές χιλιάδες κροίσοι να απολαμβάνουν τον πλούτο από την εκμετάλλευση των λαών.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!
Η κυβέρνηση με τον νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη.

135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν «πρόοδο» να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες τη μέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5ήμερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες.

Εργαζόμενοι - λάστιχο με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων

Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ - κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στη ζωή των εργαζομένων.

Ο νόμος που ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως σήμερα. Η περίφημη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θεσμοθέτησε την παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, διότι σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα θα γίνεται ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή θα δίνονται ρεπό ή μεγαλύτερες άδειες.

Από τη μία δυναμώνει η απλήρωτη εργασία ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και από την άλλη διαλύεται η κοινωνική ζωή των εργαζομένων, η φυσική αντοχή, ο απαραίτητος ημερήσιος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεκουράζεται, να βρίσκεται με την οικογένειά του, να έχει ελεύθερο χρόνο.
Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, ακυρώνοντας την προϋπόθεση της συμφωνίας του εργοδότη και του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των εργαζομένων για την εφαρμογή της «διευθέτησης». Προσπαθούν να απομονώσουν τον κάθε εργαζόμενο σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να γίνεται πιο εύκολη λεία στις δαγκάνες της εργοδοσίας.

Η δήθεν «εθελοντική» συμφωνία και συναίνεση του εργαζόμενου
Οι ισχυρισμοί του υπουργού γύρω από τις θετικές προεκτάσεις των ατομικών συμβάσεων και της ατομικής διαπραγμάτευσης αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους. Η δήθεν εθελοντική επιλογή της 10ωρης εργασίας γίνεται ανέκδοτο αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που εργάζονται σε κάθε κλάδο, αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία μονομερώς να «αλλάζει τα φώτα» στο ωράριο, να τροποποιεί μονομερώς τον τόπο, τον χρόνο και το είδος της παρεχόμενης εργασίας.

Η διαρκής κινητικότητα των εργαζομένων από κλάδο σε κλάδο και από δουλειά σε δουλειά, οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, οι στρατιές ανέργων που ανακυκλώνονται κάθε μήνα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν το σημερινό ναρκοπέδιο των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτό το έδαφος οι εργοδότες έχουν ανεξάντλητη πηγή όπλων για να εκβιάζουν, να απειλούν και να επιτυγχάνουν τους όρους εργασίας που επιθυμούν.

Δίνουν γην και ύδωρ στις επιχειρήσεις
Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση τους δίνει ένα ακόμα επιπλέον όπλο. Αν εργαζόμενος που «εθελοντικά» απολυθεί από την εργασία του, έχει το σθένος να διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια και στο τέλος δικαιωθεί, δηλαδή στη γλώσσα τους η απόλυση να θεωρηθεί παράνομη, τότε ο εργοδότης αντί να δεσμεύεται από αυτήν την απόφαση, ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να την υλοποιήσει!

Δεν έχει δηλαδή την υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζόμενου και μπορεί να τη σκαπουλάρει με μια μικρή αποζημίωση που θα ξεκινά από τους τρεις μισθούς, αν και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Αντεργατικό νομοσχέδιο - κόλαση
Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Παράλληλα, μονιμοποιούν την «τηλεργασία» ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.

Ιδιωτικοποιούν τις επικουρικές συντάξεις μετατρέποντας την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές που θα εξαρτώνται όχι από τις ανάγκες, αλλά από την τσέπη του κάθε ασφαλισμένου.

Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα για να μας δέσουν χειροπόδαρα, να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε, να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνδέει οργανικά το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ομολογεί κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια, για να ανοίξει νέους δρόμους κερδοφορίας, σε Ενέργεια, Μεταφορές, Υδρευση, Αρδευση, Χρήσεις Γης, Υγεία, Παιδεία, με νέα κίνητρα και προνόμια για το κεφάλαιο και νέες ανατροπές στη ζωή του λαού. Στο χρέος των 340 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και θα πληρώνουν οι λαϊκές - εργατικές οικογένειες για πολλές γενιές, θα προστεθούν άλλα 60 δισ.
Επιβεβαιώνεται ότι η περιβόητη «ανάπτυξη» που μας τάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Δίπλα τους και με ενεργό ρόλο στέκεται η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που πλέον δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων, αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης.

Πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. 135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της Ιστορίας πίσω δεν πάει! ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα.

Για να μπει ένα οριστικό τέλος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, που αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλισμού, τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις κρίσεις, δημιουργούν κύματα προσφυγιάς, φτώχειας, κάνουν ακόμη πιο σφοδρή την επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαών.
Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά,
6 ΜΑΗ - ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας γνωστοποιώντας πως «με ομόφωνη απόφασή του κηρύσσει 24ωρη Παλλακωνική Απεργία στις 6 Μαΐου 2021 ημέρα Πέμπτη, ενάντια στο υπό κατάθεση Εργασιακό Νομοσχέδιο που οδηγεί τους εργαζόμενους στην δουλεία και απώλεια εισοδημάτων, δουλεύοντας υπερωριακά χωρίς προσαύξηση και κατάργηση του 8ωρου».

Προσθέτει δε πως «θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 πμ, τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας», ενώ με ανακοινώσεις τους, λακωνικοί σύλλογοι - φορείς - σωματεία, καλούν σε απεργία και σχετικές κινητοποιήσεις τη συγκεκριμένη μέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ε.Κ. Λακωνίας:

1η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνων

Η Πρωτομαγιά, μια ημέρα ορόσημο για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία των πολιτών, μας υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο πως όλα κατακτήθηκαν και τίποτε δεν μας χαρίστηκε.

Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας με ομόφωνη απόφασή του κηρύσσει 24ώρη Παλλακωνική Απεργία στις 6 Μαΐου 2021 ημέρα Πέμπτη, ενάντια στο υπό κατάθεση Εργασιακό Νομοσχέδιο που οδηγεί τους εργαζόμενους στην δουλεία και απώλεια εισοδημάτων, δουλεύοντας υπερωριακά χωρίς προσαύξηση και κατάργηση του 8ωρου και καλεί τα μέλη του όπως συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις    ενάντια στο νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο.

Το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 πμ, τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας:

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην 24ωρη Παλλακωνική απεργία που έχει κηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας  και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 π.μ., ενάντια στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο.


Ανακοίνωση από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας:

Τιμάμε την φετινή εργατική Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας. Μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά.

Παίρνουμε μέρος με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας, την Πέμπτη 6 Μάη και ώρα 10:30 το πρωί.

135 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο για «8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο» έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ με εντολή της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην ανατροπή του αιώνα με την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς πρόσθετη  αμοιβή και η πληρωμή θα είναι με κάποιο ρεπό στους επόμενους μήνες.

Η ανατροπή, βέβαια, των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, όπως η προϋπόθεση συμφωνίας με το σωματείο. Με το νομοσχέδιο αυτό παραδίνουν ελεύθερο και απομονωμένο τον εργαζόμενο για να συμφωνήσει στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση» με τον εργοδότη την απλήρωτη υπερωριακή του απασχόληση.

Μαζί με όλα αυτά έρχεται νέα επίθεση στην κοινωνική  ασφάλιση και το χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Το Σωματείο μας όλο αυτό το διάστημα, εν μέσω πανδημίας, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Πήραμε πρωτοβουλία και καλέσαμε σε συγκέντρωση για την περσινή Πρωτομαγιά στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Κάναμε κινητοποιήσεις για τις αυξήσεις στο νερό, για την ενίσχυση του δημόσιο τομέα υγείας και του νοσοκομείου Σπάρτης, γιορτάσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρόσφατα για την αστυνομική βία και τον αυταρχισμό με δελτία τύπου και υπομνήματα στους αρμόδιους, ήλθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους,  εδώ και μεγάλο διάστημα δεν σταματήσαμε  ούτε στιγμή με κάθε πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουμε σταθερά τους συνταξιούχους (κόντρα στις συνομωσιολογικές θεωρίες) για την αξία του άμεσου εμβολιασμού τους.

Διεκδικούμε:
• Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία του νομού μας.
• Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  (Π.Φ.Υ.)
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Κατώτερη σύνταξη για όλους 600 ευρώ, από 384 ευρώ που είναι σήμερα και άμεση καταβολή των συντάξεων.
• Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τώρα όλα τα αναδρομικά δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
• Να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.


Ανακοίνωση από το Σωματείο Οικοδόμων Σπάρτης:

Το Σωματείο Οικοδόμων Σπάρτης συμμετέχει στην 24ωρη Παλλακωνική απεργία που έχει κηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου στις 6 Μαΐου 2021 και ώρα 10:30 π.μ., ενάντια στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο.


Κοινή ανακοίνωση από το Δ.Σ. του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και τη διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης:

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στην Σπάρτη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας

Πέμπτη 6 Μάη στις 10.30πμ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνοντας την πάλη μας ενάντια στο ξεκλήρισμα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Να δώσουμε στις 6 του Μάη μαζική απάντηση ενάντια στις αντιλαϊκές - αντιαγροτικές πολιτικές που προωθούνται από Κυβερνήσεις - ΕΕ. Μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους μας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε εκμεταλλευόμενοι όπως και οι εργάτες από τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους.

Παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας! Με οργάνωση και συντονισμό θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τα αιτήματα της επιβίωσής μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από καιρικά φαινόμενα, νόσους, άγρια ζώα.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. (αφορολόγητο πετρέλαιο)
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.


Ανακοίνωση από την Ομάδα Γυναικών Σπάρτης:

Πρωτομαγιά 2021
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την Κυριακάτικη αργία
Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα,
Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε, μετανάστρια και πρόσφυγα,

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε καλεί να τιμήσουμε αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας το συλλογικό αγώνα για Υγεία και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα αντεργατικά σχέδια που καταργούν το 8ωρο γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω.

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με τη συμμετοχή και των γυναικών. Αντλούμε δύναμη από τις αγωνίστριες που δε συμβιβάστηκαν με τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Πάλεψαν ενάντια στις «σειρήνες» της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας, ανοίγοντας το δρόμο για να ζήσουν οι ίδιες, τα παιδιά τους, οι μελλοντικές γενιές μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια.

 Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δεν ανεχόμαστε ένα χρόνο μετά την πανδημία να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός, το μόνιμο προσωπικό και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία σε “μιας νόσου” και χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή να νοσηλευθούν, ενώ οι κλινικάρχες αβγατίζουν τα κέρδη τους.

Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος των πρωτοκόλλων λάστιχο στους χώρους δουλειάς, της «αυτοδιάγνωσης» και να χρυσοπληρώνουμε για τις προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις.

Δεν δεχόμαστε να εξαρτάται η ζωή μας από τα παζάρια και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο βαρύς λογαριασμός που μας φορτώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί κολοσσοί!

Εμείς πληρώνουμε ακριβά την οικονομική κρίση με τις ζωές μας, με τους νεκρούς μας, με τη διάλυση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος μας

ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα τους αφήσουμε!

Σήμερα τον 21ο αιώνα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.

Παλεύουμε για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.  

Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στο αντεργατικό τους τερατούργημα που μας θέλει
σύγχρονες σκλάβες και σκλάβους

Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, με βάση τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που:
• καταργούν το 8ωρο και θεσμοθετούν την 10ωρη δουλειά
• φέρνουν τις απλήρωτες υπερωρίες
• επεκτείνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
• μονιμοποιούν και θεσμοθετούν την τηλεργασία

Κάνουν και τυπικά νόμιμο το ξεχείλωμα της εργάσιμης ημέρας, το ωράριο και τη ζωή- λάστιχο για την εργαζόμενη. Μας διαλύουν τσακίζοντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μας εξοντώνουν, σμπαραλιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία να συνδυαστούν η μητρότητα με την εργασία.

- Θέλουν να μην προστατευόμαστε από συλλογικές συμβάσεις, αλλά να είμαστε έρμαια των ατομικών συμβάσεων που δήθεν θα προκύπτουν από “ατομική διαπραγμάτευση” και “ατομική επιλογή”. Λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.

- ΕΕ, κυβερνήσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να βάλουν στο γύψο τους συλλογικούς αγώνες μας, τη συνδικαλιστική μας δράση. Γι’ αυτό προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χτύπημα στην απεργία. Γι αυτό παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων.    

Δε θα τους περάσει! Δε θα μας κλείσουν το στόμα!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτο το τερατούργημα της κυβέρνησης, που προωθείται και με το καμουφλάζ της «ισότητας των δύο φύλων»

• Η γονική άδεια για τον εργαζόμενο πατέρα στην πραγματικότητα επιδιώκει να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες, δεν αναιρεί την εργασιακή ζούγκλα! Δεν ανατρέπει την έλλειψη κρατικών μέτρων προστασίας της μητρότητας και φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. Όλα αυτά λογαριάζονται ως «κόστος» για το κράτος.

• Η Διεθνής Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας (ILO 190) που ετοιμάζονται να κυρώσουν δεν μας απαλλάσσει από την εργοδοτική βία κι εκβιασμό. Αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών με τη λογική του κόστους για τις επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στη μειωμένη κερδοφορία τους.
    
Πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας χτίζεται η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν νέο πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ αφορούν την ανάκαμψη των κερδών των εκμεταλλευτών του μόχθου μας!

Πίσω από τα καλυμμένα στόματα τη φετινή Πρωτομαγιά μαχητικά παλεύουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου και όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη, στις 10.30 π.μ., στο προαύλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας.


Ανακοίνωση από το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:

24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία
Πέμπτη 6 Μαΐου 2021
για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
- Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
- Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
- Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης.

Η επιθετικότητα και ο  κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Το Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λακωνίας, συμμετέχει στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μάιου 2021 και καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στις 10:30πμ.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση
Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά


Ανακοίνωση από το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας:

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προβλέπει καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, καλεί τους καθηγητές στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λακωνίας, την Πέμπτη 6 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στις 10:30 π.μ.


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων:

Τιμάμε την 1η Μάη
Συμμετέχουμε στην Απεργία 6/5/2021

Η 1η Μάη είναι η μέρα σύμβολο όλων των εργαζομένων όλου του κόσμου. Ο απεργιακός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για την καθιέρωση του δώρου, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για ένα καλύτερο αύριο, κόντρα στην εκμετάλλευση.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η τωρινή κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά προωθεί ύπουλα:

• Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
• Φακέλωμα των συλλόγων και των σωματείων με έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
• Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
• Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους. Τη στιγμή μάλιστα που εδώ και ένα χρόνο η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν χάσει τη δουλειά τους και το λαό σε γενικευμένο lockdown χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Ένας χρόνος που ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης και του συστήματος της να διαχειριστεί την πανδημία. Επιπλέον, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν να συγχωνευθούν νοσοκομεία ή ακόμη και να κλείσουν, να παραμένουν κλειστές ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού και γενικά το Δημόσιο σύστημα υγείας αφέθηκε στη μοίρα του. Αυτή τη μοίρα πληρώνουμε τώρα. Τις συνέπειες μαρτυρούν οι μαύροι αριθμοί της πανδημίας και των διασωληνωμένων, η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται σε ΜΕΘ και νοσοκομεία.

Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, τα αιτήματα και οι προτάσεις των υγειονομικών και άλλων φορέων, για μαζικές προσλήψεις σε Νοσοκομεία, Σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αντιμετωπιστεί με καλύτερους όρους το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν απλές κλίνες, ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό, νοικιάζει με το «αζημίωτο» ιδιωτικές κλινικές και υποδομές και τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα στόματα των υγειονομικών κάτω από τις μάσκες έχουν φωνή!
Συμμετέχουμε – στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία στις 6/5/21

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό νομοσχέδιο που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα και το 8ωρο!!!!

Διεκδικούμε:
-  Μαζικές προσλήψεις μονίμου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού,
Να καλυφθούν οι 30.000 τα κενές θέσεις όλων των κλάδων σε Νοσοκομεία - Κ.Υ - Πρόνοια. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και οι βάρδιες ετοιμότητας λόγω έλλειψης προσωπικού.
-  Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
-  Μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών και εργαζομένων άλλων σχέσεων εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Ε.Σ.Υ.
- Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άμεση ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων ανεξάρτητων από τα νοσοκομεία.
-  Άμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - MEΘ Νεογνών πανελλαδικά που είναι αναγκαίες και σε καιρό μη πανδημίας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
- Επίταξη και όχι ενοικίαση ιδιωτικών ΜΕΘ και κλινικών, για να καλυφθούν οι
άμεσες και έκτακτες ανάγκες της πανδημίας.
- ΟΧΙ στη μετατροπή του Ε.Σ.Υ, αποκλειστικά σε σύστημα αντιμετώπισης του COVID-19. Δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα χειρουργεία και την ένταξη στις ΜΕΘ έχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας.
-  OXS στους μειωμένους προϋπολογισμούς και στην υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Αύξηση του βασικού προϋπολογισμού για την Υγεία και τα Νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε έμψυχο και τεχνικό υλικό. Να μην εξαρτώνται τα νοσοκομεία από δωρεές και ΕΣΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το Δ.Σ
Μολάοι 20/04/202


Ανακοίνωση από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σπάρτης»:

Οι δήθεν ανεξάρτητοι, Δούκας-Αργειτάκος, που παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου και των δημοτών, έριξαν τις μάσκες τους! Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για έκδοση ψηφίσματος ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση, με κατάργηση του 8ωρου, με δεκάωρη εργασία χωρίς να πληρώνονται οι επιπλέον ώρες, με την ανοιχτή παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας κ.λπ., απέδειξαν ότι είναι εξαρτημένοι μέχρι τα «μπούνια», καταψηφίζοντας την πρόταση για απόρριψη του νομοσχεδίου. Γνήσιοι υπηρέτες του συστήματος, επιχειρηματολογούσαν υπέρ της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου, που θα ζήλευαν ακόμη και οι εμπνευστές του. Ένα νομοσχέδιο που θα γυρίσει τους εργαζόμενους 100 και πλέον χρόνια πίσω.

Ας τους γυρίσει ο λαός την πλάτη!

Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα! Όλοι την Πέμπτη 6 Μαΐου στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στις 10:30 π.μ.


Ανακοίνωση από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», παράταξη που εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας:


Στις 6 Μάη Απεργούμε
Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά - Απαντάμε στην αντεργατική επίθεση

Δίνουμε αγωνιστικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ στο προαύλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας

Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλλει 10ωρη εργασία, κατακτήσεις που για να κατοχυρωθούν χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληρούς αγώνες της τάξης μας.

Όλοι στο πόδι! Να δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τις ανατροπές του αιώνα.

Απαντάμε αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για την επιβολή της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν και επιδρούν σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τινάζει στον αέρα τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους και στηρίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Είναι μέτρα με στόχο τη μετατροπή των εργαζομένων σήμερα, των παιδιών μας αύριο σε σύγχρονους σκλάβους.

Αποτελεί πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων ότι όλα θα γίνονται μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας. Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν, όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν με μισθούς που θα ξεκινούν από 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, προκειμένου να μπορούν να «ξεκοκαλίσουν» ανενόχλητοι τα δις του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, σε χιλιάδες ανέρχονται συνολικά οι νεκροί, οι ασθενείς, και οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση, για την εγκληματική της πολιτική που αντιμετωπίζει την υγειά ως εμπόρευμα και οδηγεί σε αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας.

Απαιτούμε αγωνιστικά να θωρακίσει το σύστημα υγείας ΑΜΕΣΑ με κάλυψη όλων των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, να προχωρήσει σε άμεση και δωρεάν «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για όλες τις ασθένειες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι εργαζόμενοι που πέρσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωση και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, τιμώντας την  Εργατική Πρωτομαγιά στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, κάνουμε και φέτος δική μας υπόθεση την οργάνωση της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των εργαζομένων!

Στις 6 Μάη απεργούμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο.

Δίνουμε μαζικά το αγωνιστικό μας παρόν στην 24ωρη πανεργατική και πανδημοσιουπαλληλική απεργία, που προκηρύχθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας και την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο προαύλιο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας στις 10.30 πμ. τηρώντας παράλληλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (μάσκες, αποστάσεις).

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
- Στην κατάργηση  του 8ώρου
- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
- Στην μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
- Στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)

Καλούμε τα Σωματεία του Νομού μας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.

Ενωμένοι θα νικήσουμε!


Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ Λακωνίας:

6 ΜΑΗ απεργούμε!
Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας!
Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Η 1η Μάη είναι η μέρα - σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφασή της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως τη νίκη.

Οπως την Πρωτομαγιά του 2020 τα συνδικάτα έδωσαν οργανωμένα μήνυμα ελπίδας από το Σύνταγμα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, τσακίζοντας στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και αναδεικνύοντας το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στην πανδημία, έτσι και φέτος κάνουμε δική μας υπόθεση και την οργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους! Η πανδημία «θερίζει» τον λαό μας
Ενας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών.

Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν απλές κλίνες, ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό, νοικιάζει με το «αζημίωτο» ιδιωτικές κλινικές υποδομές και τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καλό στην εργατική τάξη, παρά μόνο θύματα από πανδημίες και πολέμους. Είναι εκατομμύρια τα εγκλήματά τους σε χώρους δουλειάς. Είναι δισεκατομμύρια όσοι βιώνουν καθημερινά αδιέξοδα για να μπορούν μερικές χιλιάδες κροίσοι να απολαμβάνουν τον πλούτο από την εκμετάλλευση των λαών.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!
Η κυβέρνηση με τον νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη.

135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν «πρόοδο» να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες τη μέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5ήμερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες.

Εργαζόμενοι - λάστιχο με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων

Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ - κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στη ζωή των εργαζομένων.

Ο νόμος που ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως σήμερα. Η περίφημη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θεσμοθέτησε την παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, διότι σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα θα γίνεται ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή θα δίνονται ρεπό ή μεγαλύτερες άδειες.

Από τη μία δυναμώνει η απλήρωτη εργασία ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και από την άλλη διαλύεται η κοινωνική ζωή των εργαζομένων, η φυσική αντοχή, ο απαραίτητος ημερήσιος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεκουράζεται, να βρίσκεται με την οικογένειά του, να έχει ελεύθερο χρόνο.
Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, ακυρώνοντας την προϋπόθεση της συμφωνίας του εργοδότη και του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των εργαζομένων για την εφαρμογή της «διευθέτησης». Προσπαθούν να απομονώσουν τον κάθε εργαζόμενο σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να γίνεται πιο εύκολη λεία στις δαγκάνες της εργοδοσίας.

Η δήθεν «εθελοντική» συμφωνία και συναίνεση του εργαζόμενου
Οι ισχυρισμοί του υπουργού γύρω από τις θετικές προεκτάσεις των ατομικών συμβάσεων και της ατομικής διαπραγμάτευσης αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους. Η δήθεν εθελοντική επιλογή της 10ωρης εργασίας γίνεται ανέκδοτο αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που εργάζονται σε κάθε κλάδο, αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία μονομερώς να «αλλάζει τα φώτα» στο ωράριο, να τροποποιεί μονομερώς τον τόπο, τον χρόνο και το είδος της παρεχόμενης εργασίας.

Η διαρκής κινητικότητα των εργαζομένων από κλάδο σε κλάδο και από δουλειά σε δουλειά, οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, οι στρατιές ανέργων που ανακυκλώνονται κάθε μήνα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν το σημερινό ναρκοπέδιο των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτό το έδαφος οι εργοδότες έχουν ανεξάντλητη πηγή όπλων για να εκβιάζουν, να απειλούν και να επιτυγχάνουν τους όρους εργασίας που επιθυμούν.

Δίνουν γην και ύδωρ στις επιχειρήσεις
Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση τους δίνει ένα ακόμα επιπλέον όπλο. Αν εργαζόμενος που «εθελοντικά» απολυθεί από την εργασία του, έχει το σθένος να διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια και στο τέλος δικαιωθεί, δηλαδή στη γλώσσα τους η απόλυση να θεωρηθεί παράνομη, τότε ο εργοδότης αντί να δεσμεύεται από αυτήν την απόφαση, ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να την υλοποιήσει!

Δεν έχει δηλαδή την υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζόμενου και μπορεί να τη σκαπουλάρει με μια μικρή αποζημίωση που θα ξεκινά από τους τρεις μισθούς, αν και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Αντεργατικό νομοσχέδιο - κόλαση
Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Παράλληλα, μονιμοποιούν την «τηλεργασία» ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.

Ιδιωτικοποιούν τις επικουρικές συντάξεις μετατρέποντας την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές που θα εξαρτώνται όχι από τις ανάγκες, αλλά από την τσέπη του κάθε ασφαλισμένου.

Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα για να μας δέσουν χειροπόδαρα, να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε, να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνδέει οργανικά το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ομολογεί κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια, για να ανοίξει νέους δρόμους κερδοφορίας, σε Ενέργεια, Μεταφορές, Υδρευση, Αρδευση, Χρήσεις Γης, Υγεία, Παιδεία, με νέα κίνητρα και προνόμια για το κεφάλαιο και νέες ανατροπές στη ζωή του λαού. Στο χρέος των 340 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και θα πληρώνουν οι λαϊκές - εργατικές οικογένειες για πολλές γενιές, θα προστεθούν άλλα 60 δισ.
Επιβεβαιώνεται ότι η περιβόητη «ανάπτυξη» που μας τάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Δίπλα τους και με ενεργό ρόλο στέκεται η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που πλέον δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων, αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης.

Πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. 135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της Ιστορίας πίσω δεν πάει! ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα.

Για να μπει ένα οριστικό τέλος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, που αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλισμού, τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις κρίσεις, δημιουργούν κύματα προσφυγιάς, φτώχειας, κάνουν ακόμη πιο σφοδρή την επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαών.
Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά,
6 ΜΑΗ - ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image

images Κοινωνική Δραστηριότητα
07-09-2022

Διανομή τροφίμων στο Βλαχιώτη

images Κοινωνική Δραστηριότητα
31-05-2022

Νέο Δ.Σ. για την Ε.Ο.Δ. Λακωνίας