notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Σαββατοκύριακο στη Βαμβακού! Ένα ρομπότ, ένα σχολείο, ένα καρύδι και μια μεγάλη γιορτή!

slider_image
18-10-2019

Σαββατοκύριακο στη Βαμβακού!

Ένα ρομπότ, ένα σχολείο, ένα καρύδι και μια μεγάλη γιορτή!

19-20 Οκτωβρίου 2019, Βαμβακού Λακωνίας

Η παράδοση, οι συνήθειες και τα έθιμα του τόπου, οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα του μήνα συνδυάζονται αρμονικά με τη ματιά προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, και κάνουν τη Βαμβακού ένα μοναδικό προορισμό για όλη την οικογένεια.

Με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων του μήνα του Καρυδιού, αλλά και την καθιερωμένη, πλέον, γιορτή προς τιμήν του, η Vamvakou Revival σας προσκαλεί σε ένα εορταστικό Σαββατοκύριακο 19-20/10, στη Βαμβακού Λακωνίας.

Όλο το Σαββατοκύριακο συμμετέχουμε σε μία σειρά δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Περιήγηση στο δάσος, πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία με τα ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE, δραστηριότητες για τα παιδιά στη φύση, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό. Στο σχολείο της Βαμβακούς τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε νέες τεχνολογίες, ρομποτική, STEM και ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με μια έκθεση παλαιών αντικειμένων, μια εκδήλωση για την παραδοσιακή Λακωνική λύρα και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Καρυδιού με μοναδικές γεύσεις, γαστρονομικές συμβουλές, γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και μουσική. Τα προγράμματα του Σαββατοκύριακου εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται από την Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το V.Lab ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ένα νέο πρωτοπόρο τεχνολογικά σημείο αναφοράς, το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by Stavros Niarchos Foundation), ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και προσφέρει δωρεάν το πρώτο δοκιμαστικό μάθημα ρομποτικής με το Lego EV3 robot, σε παιδιά ηλικίας 9-14 ετών. Μια σειρά δωρεάν δοκιμαστικών μαθημάτων, ως γνωριμία με τα προγράμματα ρομποτικής, προγραμματισμού, μηχανικής, 3D σχεδίασης και μαθηματικών, θα λάβουν χώρα τα επόμενα Σαββατοκύριακα στο σχολείο της Βαμβακούς. Το σχολείο ανακαινίστηκε πρόσφατα και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό κέντρο, με 3D εκτυπωτές, διαδραστικούς πίνακες, σύγχρονα συστήματα τηλεδιασκέψεων, laptops, διαδραστικούς κύβους και Lego EV3, που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους της περιοχής και όχι μόνο, να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες .Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, οι επισκέπτες της Βαμβακούς θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου, αλλά  και να γνωρίσουν τις νέες προοπτικές που προσφέρει για τα παιδιά.

7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο σχολείο της Βαμβακούς πραγματοποιείται το 7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς, με την υποστήριξη της Vamvakou Revival. Η αρχή του χρονολογείται το 2013, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων της Βαμβακούς και της Λακωνίας ευρύτερα. Μια γιορτή που χρόνο με τον χρόνο, μεγαλώνει, ωριμάζει και εξελίσσεται, προσελκύοντας πλέον εκατοντάδες επισκέπτες. Γνωστά ονόματα της Γαστρονομίας, εκθέτες τοπικών προϊόντων, καλλιτέχνες συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Σας περιμένουμε κοντά μας!

Σάββατο 19/10/2019 - Μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες και τεχνολογία

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

09:00 - 21:00: Έκθεση Παλαιών Αντικειμένων Βαμβακούς
Στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών ζωντανεύουν σε μία έκθεση παλαιών αντικειμένων της Βαμβακούς, η οποία αναμένεται να πλημμυρίσει με αγάπη και μεράκι. Ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από παλιά έπιπλα, ασημικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, είδη λαϊκής τέχνης, συλλογές και κοσμήματα. 
Είσοδος δωρεάν

10:00 - 12:00: Πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς.
Οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο σχολείο του χωριού, θα συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και θα μεταφερθούν με όχημα της διοργάνωσης στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, στο Πλατύ Ποτάμι. Έμπειρος οδηγός βουνού θα αναλάβει την ξενάγηση των επισκεπτών στα μονοπάτια του βουνού γύρω από τη Βαμβακού. Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία του χωριού.
Συμμετοχή 15 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, ηλικίας 10-65 ετών.

10:00 - 16:00: Ποδηλασία, με εκκίνηση και τερματισμό στο σχολείο της Βαμβακούς
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE (με υποβοήθηση) που θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου, αφήνοντάς μας την ταυτότητά τους. Οι αναβάτες θα προμηθεύονται χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών, τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφάλειας και θα συμπληρώνουν φόρμα συμμετοχής. Ακολουθώντας την αντίστοιχη σηματοδότηση και τις οδηγίες του χάρτη μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή Βαμβακού – Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού (περίπου 10 χλμ).
Συμμετοχή δωρεάν τα 20 πρώτα λεπτά, μετά 10 ευρώ/ώρα

10:30 - 12:30: Άκου να δεις, τα ηχητικά τοπία της Βαμβακούς: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το χωριό για παιδιά 6-12 ετών και ενήλικες.
Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται σε ένα διαφορετικό ταξίδι ανακάλυψης της Βαμβακούς, με οδηγό τα αυτιά τους! Γίνονται ενεργητικοί ακροατές πραγματοποιώντας τον δικό τους ακουστικό περίπατο στη Βαμβακού εντοπίζουν, καταγράφουν και συνδέουν ήχους με τη Βαμβακού και τη ζωή των κατοίκων της.
Σχεδιασμός προγράμματος: Καλλιόπη Κουτρουμπή. Υλοποίηση: Μάρθα Βερδήλου.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία της Βαμβακούς.
Συμμετοχή 7 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, παιδιά μόνα τους με ενυπόγραφη συγκατάθεση γονέα ή με τους συνοδούς τους.

11:00 - 12:30: Γνωρίζοντας τη Βαμβακού και το εγχείρημα της Αναβίωσης: Περίπατος – ξενάγηση στη Βαμβακού από την ομάδα της Vamvakou Revival
Ξεκινώντας από το σχολείο της Βαμβακούς– που αποτελεί σημείο συμβολικής αξίας μιας και συνδέεται με τους στόχους του εγχειρήματος της Αναβίωσης - θα καταλήξουμε στον Σταθμό Συγκινήσεως, μέρος από όπου ξεκίνησε στο παρελθόν η φυγή των Βαμβακιτών με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώσει. Η ξενάγηση θα περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της Βαμβακούς και περιγραφή του εγχειρήματος για την Αναβίωση.
Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ελληνικά και αγγλικά.
Συμμετοχή δωρεάν, μπορούν να συμμετέχουν, με σειρά προτεραιότητας, έως 15 άτομα.

15:00 – 17:00: Έναρξη μαθημάτων V.Lab. Εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά ηλικίας 9-14 ετών
Το σχολείο της Βαμβακούς μετατρέπεται σε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό τεχνολογικό περιβάλλον, έναν πόλο έλξης για παιδιά και νέους, όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με νέες πρωτοπόρες τεχνολογίες, να μάθουν τη χρήση, αλλά και χρησιμότητά τους και να εμβαθύνουν στα αντικείμενα της ρομποτικής, του προγραμματισμού, της μηχανικής και των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσα από τη δημιουργική μάθηση, τον πειραματισμό, την ενεργό συμμετοχή και την ομαδικότητα.

Το πρώτο εργαστήριο αφορά στην εισαγωγή στη ρομποτική και τον προγραμματισμό, με χρήση τεχνολογίας Lego EV3 και  σκοπεύει στην ανάπτυξη δομημένης σκέψης και την ενθάρρυνση της συνεργατικότητας.
Το πρώτο δοκιμαστικό εργαστήριο προσφέρεται σε συνεργασία με τη Nokia Hellas.
Συμμετοχή δωρεάν, μπορούν να συμμετέχουν με σειρά προτεραιότητας έως 30 άτομα.
*Απαιτείται προεγγραφή μέσω e-mail ή τηλεφώνου στα v.lab@vamvakourevival.org και 2731-0-76233.

19:00 - 20:00: Η τέχνη κατασκευής μουσικών οργάνων, η Λακωνική λύρα.
Ένα ταξίδι στον χρόνο και την παράδοση με τη λακωνική λύρα στο επίκεντρο, η οποία χρονολογείται από το 1925 στην περιοχή του Οινούντα. Παρουσιάζονται όλες οι λεπτομέρειες κατασκευής της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καρυδιά από την οποία κατασκευάζεται.
Συμμετέχουν: Γιάννης Τσουλόγιαννης, Μιχάλης Θεοφιλάκος και Νίκος Μπαριάμης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο της Βαμβακούς.
Είσοδος δωρεάν.

Κυριακή 20/10/2019 - Η μεγάλη γιορτή του Καρυδιού

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

09:00 - 18:00: Έκθεση Παλαιών Αντικειμένων
Στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών ζωντανεύουν σε μία έκθεση παλαιών αντικειμένων της Βαμβακούς, η οποία αναμένεται να πλημμυρίσει με αγάπη και μεράκι. Ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από παλιά έπιπλα, ασημικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, είδη λαϊκής τέχνης, συλλογές και κοσμήματα. 
Είσοδος δωρεάν.

10:00 - 12:00: Πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς.
Οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο σχολείο του χωριού, θα συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και θα μεταφερθούν με όχημα της διοργάνωσης στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, στο Πλατύ Ποτάμι. Έμπειρος οδηγός βουνού θα αναλάβει την ξενάγηση των επισκεπτών στα μονοπάτια του βουνού γύρω από τη Βαμβακού.
Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία του χωριού.
Συμμετοχή 15 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, ηλικίας 10-65 ετών.

10:00-15:00: Ενημερωτικό Περίπτερο Vamvakou Revival. Ενημέρωση από την ομάδα της Vamvakou Revival
Στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς, θα μπορείτε να βρείτε την ομάδα της Vamvakou Revival, να προμηθευτείτε έντυπα και σχετικό ενημερωτικό υλικό, να συνομιλήσετε με τα μέλη της ομάδας σχετικά με την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς και να γνωρίσετε καλύτερα τις δράσεις που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες στο χωριό, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

10:00 - 17:00: Ποδηλασία, με εκκίνηση και τερματισμό στο σχολείο της Βαμβακούς
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE (με υποβοήθηση) που θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου, αφήνοντάς μας την ταυτότητά τους. Οι αναβάτες θα προμηθεύονται χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών, τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφάλειας και θα συμπληρώνουν φόρμα συμμετοχής. Ακολουθώντας την αντίστοιχη σηματοδότηση και τις οδηγίες του χάρτη μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή Βαμβακού - Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού (περίπου 10 χλμ).
Συμμετοχή δωρεάν τα 20 πρώτα λεπτά, μετά 10 ευρώ/ώρα

10:00 - 17:00: Ξενάγηση και παρουσίαση στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by Stavros Niarchos Foundation).
Η Βαμβακού, οι νέες τεχνολογίες, ένα ρομπότ, μια τρισδιάστατη εκτύπωση, ένα εργαστήριο, state-of-the-art εξοπλισμός, ένα σχολείο και ένα καινοτόμο σημείο αναφοράς.
Ξεναγήσεις, ενημερώσεις και επιδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας του νέου πρωτοπόρου τεχνολογικού κέντρου της Βαμβακούς θα πραγματοποιούνται την Κυριακή 20/10, ενώ παράλληλα οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα από τα δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα που προσφέρονται κάθε Σαββατοκύριακο για τον επόμενο μήνα.

12:00 - 14:00: Μαθαίνω για τις Βυζαντινές Εικόνες: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών και ενήλικες.
Τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο εργασίας συγκρίνουν βυζαντινές εικόνες με εικόνες δυτικής προέλευσης και τεχνοτροπίας, μαθαίνοντας τις περιόδους της βυζαντινής τέχνης και ιστορίας. Με σημείο εκκίνησης το σχολείο, τα παιδιά κατευθύνονται προς την πλατεία της Βαμβακούς και το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου και φιλοξενείται έκθεση βυζαντινών εικόνων απείρου κάλλους και καλαισθησίας. Οι συμμετέχοντες σκαλίζουν τα στάδια και τα υλικά κατασκευής μίας εικόνας και έρχονται σε επαφή με την ιστορία της βυζαντινής, της μεταβυζαντινής και της παγκόσμιας τέχνης, από τον Θεοφάνη τον Έλληνα, μέχρι τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Σχεδιασμός- Υλοποίηση: Μόνικα Διαμαντή, Επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία της Βαμβακούς.
Συμμετοχή δωρεάν, μπορούν να συμμετέχουν με σειρά προτεραιότητας έως 25 άτομα, παιδιά μόνα τους ή με τους συνοδούς τους.

11:00–17:00: 7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Καρυδιού, στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς. Σας προσκαλούμε στο πιο γευστικό φθινοπωρινό ραντεβού.
Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή του Πάρνωνα, που διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς Νέα Ζωή και χρόνο με τον χρόνο, μεγαλώνει, ωριμάζει και εξελίσσεται, προσελκύοντας πλέον εκατοντάδες επισκέπτες. Γνωστά ονόματα της Γαστρονομίας θα είναι και φέτος κοντά μας, εκθέτες λακωνικών προϊόντων θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, καλλιτέχνες, μουσική και χορός θα συμβάλουν στην επιτυχία της.
Η Σπαρτιάτισσα σεφ Ιωάννα Μπουρλόκα και το Μπαλκόνι του Ταϋγέτου θα μας παρουσιάσουν αλμυρές και γλυκιές συνταγές με βάση το καρύδι. Η παρουσίασή τους θα ξεκινήσει στις 12:30. Μεταξύ των συνταγών θα μεσολαβήσει μια χορευτική παράσταση μικρού μήκους από τη Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας – που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Βαμβακούς. Και όπως σε κάθε γιορτή, έτσι κι εδώ, δε μπορεί να λείπει η μουσική και το τραγούδι: κοντά μας θα είναι το μουσικό σχήμα Πεντάηχον!
Φέτος, την εκδήλωση υποστηρίζει και στηρίζει ενεργά η Vamvakou Revival.
Σημείο συνάντησης: Σχολείο Βαμβακούς.
Είσοδος 2 ευρώ/άτομο για την ενίσχυση του έργου του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα  Ζωή Βαμβακούς.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το εστιατόριο- καφέ Βουρέικο προσαρμόζει το μενού του όλο το Σαββατοκύριακο τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές γεύσεις, θέτοντας στο επίκεντρο το καρύδι! Η Αλεξάνδρα, βάζοντας φαντασία και μεράκι, δημιουργεί από την κουζίνα του εστιατορίου πιάτα βασισμένα στο πλέον φημισμένο προϊόν του χωριού.

Μέσα στη σάλα του Βουρέικου λειτουργεί εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή των εδεσμάτων. Καρύδια και πολλά ακόμη τοπικά προϊόντα, που παραπέμπουν στο Φθινόπωρο είναι διαθέσιμα προς δοκιμή και αγορά.

Πλησίον του Βουρέικου και κάτω από την πλατεία, μία νέα και σύγχρονη παιδική χαρά με όργανα γυμναστικής, σκάκι, ξύλινο ποδοσφαιράκι, κούνιες και μια σειρά από άλλα παιχνίδια για παιδιά περιμένει τους μικρούς επισκέπτες για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Η παιδική χαρά λειτουργεί  08:00 – 22:00.

Λίγα λόγια για την Vamvakou Revival
Μια ομάδα νεών με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Αύγουστο του 2018, ίδρυσαν την Κοιν.Σ.Επ. Vamvakou Revival που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα της Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Ο οργανισμός οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια το χωριό να σφύζει από ζωή, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές και να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο του χωριού.

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού
Η ηρεμία, η χαλάρωση, η αναψυχή και ο φυσικός πλούτος είναι στοιχεία που λείπουν από την καθημερινότητά μας, αλλά στη Βαμβακού βρίσκονται σε αφθονία. Το χωριό είναι κτισμένο τον 15ο αιώνα στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μέτρων, ανάμεσα σε καρυδιές, έλατα και καστανιές. Σήμερα, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Οινούντα, του Δήμου Σπάρτης, του Νομού Λακωνίας. Έχει σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά.

#VamvakouRevival

Επικοινωνία
Ομάδα Vamvakou Revival
Βαμβακού, 230 67, Λακωνία
info@vamvakourevival.org
+30 27310 76233
www.vamvakourevival.org
Like us on Facebook @VamvakouRevival
Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg

Σαββατοκύριακο στη Βαμβακού!

Ένα ρομπότ, ένα σχολείο, ένα καρύδι και μια μεγάλη γιορτή!

19-20 Οκτωβρίου 2019, Βαμβακού Λακωνίας

Η παράδοση, οι συνήθειες και τα έθιμα του τόπου, οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα του μήνα συνδυάζονται αρμονικά με τη ματιά προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, και κάνουν τη Βαμβακού ένα μοναδικό προορισμό για όλη την οικογένεια.

Με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων του μήνα του Καρυδιού, αλλά και την καθιερωμένη, πλέον, γιορτή προς τιμήν του, η Vamvakou Revival σας προσκαλεί σε ένα εορταστικό Σαββατοκύριακο 19-20/10, στη Βαμβακού Λακωνίας.

Όλο το Σαββατοκύριακο συμμετέχουμε σε μία σειρά δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Περιήγηση στο δάσος, πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία με τα ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE, δραστηριότητες για τα παιδιά στη φύση, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό. Στο σχολείο της Βαμβακούς τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε νέες τεχνολογίες, ρομποτική, STEM και ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με μια έκθεση παλαιών αντικειμένων, μια εκδήλωση για την παραδοσιακή Λακωνική λύρα και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Καρυδιού με μοναδικές γεύσεις, γαστρονομικές συμβουλές, γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και μουσική. Τα προγράμματα του Σαββατοκύριακου εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται από την Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το V.Lab ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ένα νέο πρωτοπόρο τεχνολογικά σημείο αναφοράς, το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by Stavros Niarchos Foundation), ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και προσφέρει δωρεάν το πρώτο δοκιμαστικό μάθημα ρομποτικής με το Lego EV3 robot, σε παιδιά ηλικίας 9-14 ετών. Μια σειρά δωρεάν δοκιμαστικών μαθημάτων, ως γνωριμία με τα προγράμματα ρομποτικής, προγραμματισμού, μηχανικής, 3D σχεδίασης και μαθηματικών, θα λάβουν χώρα τα επόμενα Σαββατοκύριακα στο σχολείο της Βαμβακούς. Το σχολείο ανακαινίστηκε πρόσφατα και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό κέντρο, με 3D εκτυπωτές, διαδραστικούς πίνακες, σύγχρονα συστήματα τηλεδιασκέψεων, laptops, διαδραστικούς κύβους και Lego EV3, που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους της περιοχής και όχι μόνο, να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες .Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, οι επισκέπτες της Βαμβακούς θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου, αλλά  και να γνωρίσουν τις νέες προοπτικές που προσφέρει για τα παιδιά.

7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο σχολείο της Βαμβακούς πραγματοποιείται το 7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς, με την υποστήριξη της Vamvakou Revival. Η αρχή του χρονολογείται το 2013, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων της Βαμβακούς και της Λακωνίας ευρύτερα. Μια γιορτή που χρόνο με τον χρόνο, μεγαλώνει, ωριμάζει και εξελίσσεται, προσελκύοντας πλέον εκατοντάδες επισκέπτες. Γνωστά ονόματα της Γαστρονομίας, εκθέτες τοπικών προϊόντων, καλλιτέχνες συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Σας περιμένουμε κοντά μας!

Σάββατο 19/10/2019 - Μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες και τεχνολογία

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

09:00 - 21:00: Έκθεση Παλαιών Αντικειμένων Βαμβακούς
Στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών ζωντανεύουν σε μία έκθεση παλαιών αντικειμένων της Βαμβακούς, η οποία αναμένεται να πλημμυρίσει με αγάπη και μεράκι. Ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από παλιά έπιπλα, ασημικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, είδη λαϊκής τέχνης, συλλογές και κοσμήματα. 
Είσοδος δωρεάν

10:00 - 12:00: Πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς.
Οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο σχολείο του χωριού, θα συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και θα μεταφερθούν με όχημα της διοργάνωσης στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, στο Πλατύ Ποτάμι. Έμπειρος οδηγός βουνού θα αναλάβει την ξενάγηση των επισκεπτών στα μονοπάτια του βουνού γύρω από τη Βαμβακού. Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία του χωριού.
Συμμετοχή 15 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, ηλικίας 10-65 ετών.

10:00 - 16:00: Ποδηλασία, με εκκίνηση και τερματισμό στο σχολείο της Βαμβακούς
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE (με υποβοήθηση) που θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου, αφήνοντάς μας την ταυτότητά τους. Οι αναβάτες θα προμηθεύονται χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών, τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφάλειας και θα συμπληρώνουν φόρμα συμμετοχής. Ακολουθώντας την αντίστοιχη σηματοδότηση και τις οδηγίες του χάρτη μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή Βαμβακού – Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού (περίπου 10 χλμ).
Συμμετοχή δωρεάν τα 20 πρώτα λεπτά, μετά 10 ευρώ/ώρα

10:30 - 12:30: Άκου να δεις, τα ηχητικά τοπία της Βαμβακούς: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το χωριό για παιδιά 6-12 ετών και ενήλικες.
Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται σε ένα διαφορετικό ταξίδι ανακάλυψης της Βαμβακούς, με οδηγό τα αυτιά τους! Γίνονται ενεργητικοί ακροατές πραγματοποιώντας τον δικό τους ακουστικό περίπατο στη Βαμβακού εντοπίζουν, καταγράφουν και συνδέουν ήχους με τη Βαμβακού και τη ζωή των κατοίκων της.
Σχεδιασμός προγράμματος: Καλλιόπη Κουτρουμπή. Υλοποίηση: Μάρθα Βερδήλου.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία της Βαμβακούς.
Συμμετοχή 7 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, παιδιά μόνα τους με ενυπόγραφη συγκατάθεση γονέα ή με τους συνοδούς τους.

11:00 - 12:30: Γνωρίζοντας τη Βαμβακού και το εγχείρημα της Αναβίωσης: Περίπατος – ξενάγηση στη Βαμβακού από την ομάδα της Vamvakou Revival
Ξεκινώντας από το σχολείο της Βαμβακούς– που αποτελεί σημείο συμβολικής αξίας μιας και συνδέεται με τους στόχους του εγχειρήματος της Αναβίωσης - θα καταλήξουμε στον Σταθμό Συγκινήσεως, μέρος από όπου ξεκίνησε στο παρελθόν η φυγή των Βαμβακιτών με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώσει. Η ξενάγηση θα περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της Βαμβακούς και περιγραφή του εγχειρήματος για την Αναβίωση.
Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ελληνικά και αγγλικά.
Συμμετοχή δωρεάν, μπορούν να συμμετέχουν, με σειρά προτεραιότητας, έως 15 άτομα.

15:00 – 17:00: Έναρξη μαθημάτων V.Lab. Εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά ηλικίας 9-14 ετών
Το σχολείο της Βαμβακούς μετατρέπεται σε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό τεχνολογικό περιβάλλον, έναν πόλο έλξης για παιδιά και νέους, όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με νέες πρωτοπόρες τεχνολογίες, να μάθουν τη χρήση, αλλά και χρησιμότητά τους και να εμβαθύνουν στα αντικείμενα της ρομποτικής, του προγραμματισμού, της μηχανικής και των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσα από τη δημιουργική μάθηση, τον πειραματισμό, την ενεργό συμμετοχή και την ομαδικότητα.

Το πρώτο εργαστήριο αφορά στην εισαγωγή στη ρομποτική και τον προγραμματισμό, με χρήση τεχνολογίας Lego EV3 και  σκοπεύει στην ανάπτυξη δομημένης σκέψης και την ενθάρρυνση της συνεργατικότητας.
Το πρώτο δοκιμαστικό εργαστήριο προσφέρεται σε συνεργασία με τη Nokia Hellas.
Συμμετοχή δωρεάν, μπορούν να συμμετέχουν με σειρά προτεραιότητας έως 30 άτομα.
*Απαιτείται προεγγραφή μέσω e-mail ή τηλεφώνου στα v.lab@vamvakourevival.org και 2731-0-76233.

19:00 - 20:00: Η τέχνη κατασκευής μουσικών οργάνων, η Λακωνική λύρα.
Ένα ταξίδι στον χρόνο και την παράδοση με τη λακωνική λύρα στο επίκεντρο, η οποία χρονολογείται από το 1925 στην περιοχή του Οινούντα. Παρουσιάζονται όλες οι λεπτομέρειες κατασκευής της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καρυδιά από την οποία κατασκευάζεται.
Συμμετέχουν: Γιάννης Τσουλόγιαννης, Μιχάλης Θεοφιλάκος και Νίκος Μπαριάμης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο της Βαμβακούς.
Είσοδος δωρεάν.

Κυριακή 20/10/2019 - Η μεγάλη γιορτή του Καρυδιού

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

09:00 - 18:00: Έκθεση Παλαιών Αντικειμένων
Στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών ζωντανεύουν σε μία έκθεση παλαιών αντικειμένων της Βαμβακούς, η οποία αναμένεται να πλημμυρίσει με αγάπη και μεράκι. Ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από παλιά έπιπλα, ασημικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, είδη λαϊκής τέχνης, συλλογές και κοσμήματα. 
Είσοδος δωρεάν.

10:00 - 12:00: Πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς.
Οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο σχολείο του χωριού, θα συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και θα μεταφερθούν με όχημα της διοργάνωσης στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, στο Πλατύ Ποτάμι. Έμπειρος οδηγός βουνού θα αναλάβει την ξενάγηση των επισκεπτών στα μονοπάτια του βουνού γύρω από τη Βαμβακού.
Η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία του χωριού.
Συμμετοχή 15 ευρώ/άτομο, μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, ηλικίας 10-65 ετών.

10:00-15:00: Ενημερωτικό Περίπτερο Vamvakou Revival. Ενημέρωση από την ομάδα της Vamvakou Revival
Στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς, θα μπορείτε να βρείτε την ομάδα της Vamvakou Revival, να προμηθευτείτε έντυπα και σχετικό ενημερωτικό υλικό, να συνομιλήσετε με τα μέλη της ομάδας σχετικά με την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς και να γνωρίσετε καλύτερα τις δράσεις που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες στο χωριό, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

10:00 - 17:00: Ποδηλασία, με εκκίνηση και τερματισμό στο σχολείο της Βαμβακούς
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE (με υποβοήθηση) που θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου, αφήνοντάς μας την ταυτότητά τους. Οι αναβάτες θα προμηθεύονται χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών, τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφάλειας και θα συμπληρώνουν φόρμα συμμετοχής. Ακολουθώντας την αντίστοιχη σηματοδότηση και τις οδηγίες του χάρτη μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή Βαμβακού - Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού (περίπου 10 χλμ).
Συμμετοχή δωρεάν τα 20 πρώτα λεπτά, μετά 10 ευρώ/ώρα

10:00 - 17:00: Ξενάγηση και παρουσίαση στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by Stavros Niarchos Foundation).
Η Βαμβακού, οι νέες τεχνολογίες, ένα ρομπότ, μια τρισδιάστατη εκτύπωση, ένα εργαστήριο, state-of-the-art εξοπλισμός, ένα σχολείο και ένα καινοτόμο σημείο αναφοράς.
Ξεναγήσεις, ενημερώσεις και επιδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας του νέου πρωτοπόρου τεχνολογικού κέντρου της Βαμβακούς θα πραγματοποιούνται την Κυριακή 20/10, ενώ παράλληλα οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα από τα δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα που προσφέρονται κάθε Σαββατοκύριακο για τον επόμενο μήνα.

12:00 - 14:00: Μαθαίνω για τις Βυζαντινές Εικόνες: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών και ενήλικες.
Τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο εργασίας συγκρίνουν βυζαντινές εικόνες με εικόνες δυτικής προέλευσης και τεχνοτροπίας, μαθαίνοντας τις περιόδους της βυζαντινής τέχνης και ιστορίας. Με σημείο εκκίνησης το σχολείο, τα παιδιά κατευθύνονται προς την πλατεία της Βαμβακούς και το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου και φιλοξενείται έκθεση βυζαντινών εικόνων απείρου κάλλους και καλαισθησίας. Οι συμμετέχοντες σκαλίζουν τα στάδια και τα υλικά κατασκευής μίας εικόνας και έρχονται σε επαφή με την ιστορία της βυζαντινής, της μεταβυζαντινής και της παγκόσμιας τέχνης, από τον Θεοφάνη τον Έλληνα, μέχρι τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Σχεδιασμός- Υλοποίηση: Μόνικα Διαμαντή, Επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης
Εκκίνηση από το σχολείο και τερματισμός στην πλατεία της Βαμβακούς.
Συμμετοχή δωρεάν, μπορούν να συμμετέχουν με σειρά προτεραιότητας έως 25 άτομα, παιδιά μόνα τους ή με τους συνοδούς τους.

11:00–17:00: 7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Καρυδιού, στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς. Σας προσκαλούμε στο πιο γευστικό φθινοπωρινό ραντεβού.
Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή του Πάρνωνα, που διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς Νέα Ζωή και χρόνο με τον χρόνο, μεγαλώνει, ωριμάζει και εξελίσσεται, προσελκύοντας πλέον εκατοντάδες επισκέπτες. Γνωστά ονόματα της Γαστρονομίας θα είναι και φέτος κοντά μας, εκθέτες λακωνικών προϊόντων θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, καλλιτέχνες, μουσική και χορός θα συμβάλουν στην επιτυχία της.
Η Σπαρτιάτισσα σεφ Ιωάννα Μπουρλόκα και το Μπαλκόνι του Ταϋγέτου θα μας παρουσιάσουν αλμυρές και γλυκιές συνταγές με βάση το καρύδι. Η παρουσίασή τους θα ξεκινήσει στις 12:30. Μεταξύ των συνταγών θα μεσολαβήσει μια χορευτική παράσταση μικρού μήκους από τη Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας – που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Βαμβακούς. Και όπως σε κάθε γιορτή, έτσι κι εδώ, δε μπορεί να λείπει η μουσική και το τραγούδι: κοντά μας θα είναι το μουσικό σχήμα Πεντάηχον!
Φέτος, την εκδήλωση υποστηρίζει και στηρίζει ενεργά η Vamvakou Revival.
Σημείο συνάντησης: Σχολείο Βαμβακούς.
Είσοδος 2 ευρώ/άτομο για την ενίσχυση του έργου του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα  Ζωή Βαμβακούς.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το εστιατόριο- καφέ Βουρέικο προσαρμόζει το μενού του όλο το Σαββατοκύριακο τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές γεύσεις, θέτοντας στο επίκεντρο το καρύδι! Η Αλεξάνδρα, βάζοντας φαντασία και μεράκι, δημιουργεί από την κουζίνα του εστιατορίου πιάτα βασισμένα στο πλέον φημισμένο προϊόν του χωριού.

Μέσα στη σάλα του Βουρέικου λειτουργεί εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή των εδεσμάτων. Καρύδια και πολλά ακόμη τοπικά προϊόντα, που παραπέμπουν στο Φθινόπωρο είναι διαθέσιμα προς δοκιμή και αγορά.

Πλησίον του Βουρέικου και κάτω από την πλατεία, μία νέα και σύγχρονη παιδική χαρά με όργανα γυμναστικής, σκάκι, ξύλινο ποδοσφαιράκι, κούνιες και μια σειρά από άλλα παιχνίδια για παιδιά περιμένει τους μικρούς επισκέπτες για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Η παιδική χαρά λειτουργεί  08:00 – 22:00.

Λίγα λόγια για την Vamvakou Revival
Μια ομάδα νεών με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Αύγουστο του 2018, ίδρυσαν την Κοιν.Σ.Επ. Vamvakou Revival που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα της Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Ο οργανισμός οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια το χωριό να σφύζει από ζωή, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές και να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο του χωριού.

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού
Η ηρεμία, η χαλάρωση, η αναψυχή και ο φυσικός πλούτος είναι στοιχεία που λείπουν από την καθημερινότητά μας, αλλά στη Βαμβακού βρίσκονται σε αφθονία. Το χωριό είναι κτισμένο τον 15ο αιώνα στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μέτρων, ανάμεσα σε καρυδιές, έλατα και καστανιές. Σήμερα, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Οινούντα, του Δήμου Σπάρτης, του Νομού Λακωνίας. Έχει σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά.

#VamvakouRevival

Επικοινωνία
Ομάδα Vamvakou Revival
Βαμβακού, 230 67, Λακωνία
info@vamvakourevival.org
+30 27310 76233
www.vamvakourevival.org
Like us on Facebook @VamvakouRevival
Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image

images Κοινωνική Δραστηριότητα
05-03-2021

Αποχώρησαν από τη Σπάρτη οι πρόσφυγες

images Κοινωνική Δραστηριότητα
03-02-2021

Χαρίζεται αναπηρικό αμαξίδιο

images Κοινωνική Δραστηριότητα
19-01-2021

Η Λακωνία συναντά την Λακωνία

images Κοινωνική Δραστηριότητα
14-01-2021

Σήμερα η Σπάρτη «κοιμάται» με τις... κότες!

images Κοινωνική Δραστηριότητα
08-01-2021

Νέα διαμαρτυρία έξω από το Sparta Inn

images Κοινωνική Δραστηριότητα
24-12-2020

Γέμισε από κόσμο το κέντρο της Σπάρτης

images Κοινωνική Δραστηριότητα
22-12-2020

«Καλό ταξίδι στη γειτονιά των αγγέλων»

images Κοινωνική Δραστηριότητα
15-12-2020

Συγκέντρωση τροφίμων από την ΕΘΟΛ