notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Νέα καλέσματα για συμμετοχή στην απεργία της 10ης Ιουνίου

slider_image
09-06-2021

Απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης, καλώντας στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στην Σπάρτη στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Λακωνίας

Πέμπτη 10 Ιούνη στις 11πμ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης θα συμμετέχει οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση, που έχει προκηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας.

Συμμετέχουμε και εκφράζουμε αγωνιστικά την αλληλεγγύη μας στους εργατοϋπαλλήλους, στους συμμάχους μας.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο - έκτρωμα της Κυβέρνησης, που θα δουλεύουν οι εργατοϋπάλληλοι από ήλιο σε ήλιο χωρίς δικαιώματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει πίσω το Νομοσχέδιο.

Με κοινό μέτωπο οι Εργάτες - Βιοπαλαιστές Αγροτοκτηνοτρόφοι - Μικρομεσαίοι Αυτοαπασχολούμενοι να πάρουμε την Ζωή στα χέρια μας!

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια σε Μονοπώλια και Πολυεθνικές!


Επιπλέον, στο κάλεσμά της για την απεργία της 10ης Ιουνίου, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης σημειώνει τα εξής:

Ξεσηκωμός ενάντια στο έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας

Εργαζόμενες, Άνεργες, Αυτοαπασχολούμενες, Νέες Μητέρες,

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί όλες τις γυναίκες της βιοπάλης να συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Σωματεία σε όλη τη χώρα και να παλέψουμε μαζί ενάντια στα σχέδια που τσακίζουν τη ζωή και τις ανάγκες μας.

Με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για να ψηφιστεί από τη Βουλή γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου - όσο - όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει λάστιχο. Ο στόχος τους είναι να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που θα επιδράσουν στην ψυχική και σωματική υγεία μας, θα μας εξοντώνουν, κατακερματίζοντας την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία μας να συνδυάσουμε μητρότητα και εργασία. Θα εξαφανίσει τον, ούτως ή άλλως, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας.

Συγκεκριμένα:
- Θεσμοθετεί τη 10ωρη δουλειά που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ώρες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες.
- Επεκτείνει τις “ευέλικτες” μορφές εργασίας, θεσμοθετώντας την τηλεργασία και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να ορίζουν διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη μερική απασχόληση και πολύ μικρότερη αμοιβή για τις υπερωρίες τους.
- Προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε αρκετούς κλάδους.
- Χαρίζει νέα όπλα στις επιχειρήσεις για πιο “εύκολες” και πιο “φθηνές” απολύσεις
- Θέτει νέα εμπόδια στις απεργίες και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους.

Αυτές τις βάρβαρες ανατροπές η κυβέρνηση τις παρουσιάζει ως “καινοτομία” και “ατομική επιλογή”, λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι
από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.
    
Δε θα μας κλείσουν το στόμα με το πρόσχημα της “ισότητας των φύλων”

- Επιδιώκουν να εδραιώσουν την εργασιακή ζούγκλα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το “τυράκι” της “ισότητας των φύλων”. Μας την σερβίρουν με το καμουφλάζ την καθιέρωσης της γονικής άδειας για τον πατέρα εργαζόμενο.

Στην πραγματικότητα μοιράζουν τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες αντί να εξασφαλίσουν μέτρα προστασίας της μητρότητας, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για τη φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων, ΑμΕΑ και να θεσμοθετήσουν άδειες μεγαλύτερης διάρκειας για τις εργαζόμενες, αύξηση της αποζημίωσης κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.

Στο ίδιο μοτίβο θεσμοθετείται και η γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών η οποία θα είναι κατά το ήμισυ…. απλήρωτη !

- Επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για τη βία κατά των γυναικών με την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης (ILO 190) “για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας” μέσω του νομοσχεδίου. Στην πραγματικότητα αυτό που τους ενδιαφέρει και το ομολογούν στη σύμβαση ξεδιάντροπα είναι το κόστος που έχει η κακοποίηση και η παρενόχληση μιας εργαζόμενης στη χαμηλότερη παραγωγικότητά της στην εργασία και στο ίματζ της επιχείρησης, δηλαδή η επίπτωση στα κέρδη τους.
             
Δε θα τους αφήσουμε να τσακίζουν τις ζωές μας

Δε δεχόμαστε να ισοπεδωθούν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες πριν έναν αιώνα προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Δεν ανεχόμαστε να είναι οι ζωές και τα δικαιώματά μας προαπαιτούμενο για να τσεπώσουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί τα 37 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγυρίζουν όλα τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες να έχουμε σταθερή εργασία και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Σήμερα είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου, έτσι ώστε, όχι μόνο να αναπληρώνουμε τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις, αλλά και να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο  για τα ενδιαφέροντα μας, για την κοινωνική μας ζωή και δράση.
      
Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση γι΄ αυτές τις σύγχρονες ανάγκες μας

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη στις 11.00 πμ. στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας.


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό ν/ς

Συμμετέχουμε στην απεργία - Πέμπτη 10/6/2021

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης, έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Όσο φτιασίδωμα και εξιλέωση προσπαθούν να του δώσουν τα ΜΜΕ και διάφοροι καλοθελητές, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα για τους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος για το περιεχόμενο του αντεργατικού ν/σ που προβλέπει:

• Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή 10ώρου, με εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς συλλογική σύμβαση και θα «επιστραφούν»; στον εργαζόμενο, όταν, αν και όποτε ο εργοδότης βολεύεται, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό, αφού πρώτα τον έχει ξεζουμίσει.

• Την επιβολή της Κυριακάτικης εργασίας σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα την υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας, που είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη λειτουργία των καταστημάτων 10 Κυριακές το χρόνο και επεκτάθηκε σε 32 επί ΣΥΡΙΖΑ.
• Την απελευθέρωση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης παύει να είναι πλέον υπόχρεος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, ακόμη και αν δικαιωθεί σε δίκη.
• Την υπονόμευση ακόμη περισσότερο του δικαιώματος στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, αναστέλλονται, ενώ ήδη το 90% κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές.
• Την κατάργηση και του τελευταίου φιλεργατικού νόμου στη χώρα μας. Τον Ν. 1264/82, για τον εκδηµοκρατισµό του συνδικαλιστικού κινήµατος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζοµένων. Ο νέος νόμος προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ποιος ψηφίζει και τι, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ελεύθερο και ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων και τελικά στη ζωντανή λειτουργία των σωματείων. Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15, για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστών και εργαζομένων από τις απολύσεις, ουσιαστικά ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και καταργούν τη δημοκρατία στα συνδικάτα.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων και των εργοδοτών. Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και την ημιαπασχόληση.

135 χρόνια μετά απ’ την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας και την πρωτοφανή εξέλιξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αντεργατικό ν/σ δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο! Δεν επιδέχεται διορθώσεις, δεν καλλωπίζεται, δε «θεραπεύεται»! Πρέπει να αποσυρθεί και να ανατραπεί ακόμη και αν ψηφιστεί!!!

Τα μέτρα αυτά, προφανώς δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Ούτως ή άλλως τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και το Δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά στο Δημόσιο απαγορεύουν την απεργία, αφού, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν την «ελάχιστη εγγυημένη εργασία» σε ποσοστό 33,3%.

Αλλά και τα υπόλοιπα σημεία του ν/σ, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40. Στα νοσοκομεία το ζήσαμε και με τη δυνατότητα της 12ωρης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών εκτός εφημερίας, με την επαναφορά του 8ωρου σε μια σειρά υγειονομικές ειδικότητες που είχαν κατακτήσει το 7ωρο. Το βιώνουμε και τώρα, με τις βάρδιες ετοιμότητας (on call) και πολλές υπερωρίες να αποζημιώνονται με ρεπό αντί για χρήματα ή να μην αποζημιώνονται καθόλου. Επιπλέον, με την πανδημία, αλλά και πριν, λόγω της έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας, η αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση, οι συνεχείς βάρδιες, τα αμέτρητα οφειλόμενα ρεπό, η αναστολή αδειών και γενικά η εντατικοποίηση έχουν γίνει κανόνας.
Την ίδια στιγμή, εν καιρώ πανδημίας, φάνηκαν τα τεράστια κενά του ΕΣΥ, οι τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αντί να σχεδιάζουν την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, αντί να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις για μονιμοποίηση των 16.000 επικουρικών στα νοσοκομεία και ένταξη στα ΒΑΕ, προετοιμάζουν το αντίθετο. Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για την Υγεία, μίλησε για εξορθολογισμό του ΕΣΥ, για νοσοκομεία περιφερειακά που είναι κοντά με άλλα και είναι προβληματικά, για ενσωμάτωση μερίδας των επικουρικών, για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία - ΣΔΙΤ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μάντεις δεν είμαστε, αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο.

• Εξορθολογισμός σημαίνει περικοπές δαπανών για την Υγεία και συγχώνευση νοσοκομείων περιφερειακών σαν το δικό μας.
• Οι συμπράξεις – ΣΔΙΤ σημαίνουν ότι η Υγεία θα αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που θα κοστίζει στο λαό. Επίσης σημαίνουν μπάσιμο των εταιρειών και ιδιωτικών συνεργείων μέσα στα νοσοκομεία.
• Η ενσωμάτωση μερίδας επικουρικών σημαίνει πρόσληψη 4.000, όπως είπε ο υπουργός, έναντι 16.000, ίσα-ίσα για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και μετά την πανδημία.
    
Δε θα μείνουμε θεατές στη διάλυση της ζωής μας και του Ε.Σ.Υ.
Συμμετέχουμε - στηριζουμε την πανελλαδική απεργία 10/6/2021

- Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Νόμος «διευθέτησης» 3986/2011 του ΠΑΣΟΚ και οι αντι-απεργιακοί νόμοι Αχτσιόγλου και Χρυσοχοϊδη.
- Ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.
- ΟΧΙ στους μειωμένους προϋπολογισμούς, στη συγχώνευση των Νοσοκομείων και στην υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, αύξηση του βασικού προϋπολογισμού για την Υγεία και τα Νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε έμψυχο και τεχνικό υλικό. Να μην εξαρτώνται τα νοσοκομεία από δωρεές και ΕΣΠΑ.
- Μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών και εργαζομένων άλλων σχέσεων εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Ε.Σ.Υ. Να καλυφθούν οι 40.000 κενές θέσεις όλων των κλάδων σε Νοσοκομεία – Κ.Υ – Πρόνοια.
- Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης, καλώντας στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στην Σπάρτη στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Λακωνίας

Πέμπτη 10 Ιούνη στις 11πμ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης θα συμμετέχει οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση, που έχει προκηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας.

Συμμετέχουμε και εκφράζουμε αγωνιστικά την αλληλεγγύη μας στους εργατοϋπαλλήλους, στους συμμάχους μας.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο - έκτρωμα της Κυβέρνησης, που θα δουλεύουν οι εργατοϋπάλληλοι από ήλιο σε ήλιο χωρίς δικαιώματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει πίσω το Νομοσχέδιο.

Με κοινό μέτωπο οι Εργάτες - Βιοπαλαιστές Αγροτοκτηνοτρόφοι - Μικρομεσαίοι Αυτοαπασχολούμενοι να πάρουμε την Ζωή στα χέρια μας!

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια σε Μονοπώλια και Πολυεθνικές!


Επιπλέον, στο κάλεσμά της για την απεργία της 10ης Ιουνίου, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης σημειώνει τα εξής:

Ξεσηκωμός ενάντια στο έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας

Εργαζόμενες, Άνεργες, Αυτοαπασχολούμενες, Νέες Μητέρες,

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί όλες τις γυναίκες της βιοπάλης να συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Σωματεία σε όλη τη χώρα και να παλέψουμε μαζί ενάντια στα σχέδια που τσακίζουν τη ζωή και τις ανάγκες μας.

Με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για να ψηφιστεί από τη Βουλή γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου - όσο - όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει λάστιχο. Ο στόχος τους είναι να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που θα επιδράσουν στην ψυχική και σωματική υγεία μας, θα μας εξοντώνουν, κατακερματίζοντας την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία μας να συνδυάσουμε μητρότητα και εργασία. Θα εξαφανίσει τον, ούτως ή άλλως, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας.

Συγκεκριμένα:
- Θεσμοθετεί τη 10ωρη δουλειά που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ώρες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες.
- Επεκτείνει τις “ευέλικτες” μορφές εργασίας, θεσμοθετώντας την τηλεργασία και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να ορίζουν διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη μερική απασχόληση και πολύ μικρότερη αμοιβή για τις υπερωρίες τους.
- Προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε αρκετούς κλάδους.
- Χαρίζει νέα όπλα στις επιχειρήσεις για πιο “εύκολες” και πιο “φθηνές” απολύσεις
- Θέτει νέα εμπόδια στις απεργίες και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους.

Αυτές τις βάρβαρες ανατροπές η κυβέρνηση τις παρουσιάζει ως “καινοτομία” και “ατομική επιλογή”, λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι
από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.
    
Δε θα μας κλείσουν το στόμα με το πρόσχημα της “ισότητας των φύλων”

- Επιδιώκουν να εδραιώσουν την εργασιακή ζούγκλα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το “τυράκι” της “ισότητας των φύλων”. Μας την σερβίρουν με το καμουφλάζ την καθιέρωσης της γονικής άδειας για τον πατέρα εργαζόμενο.

Στην πραγματικότητα μοιράζουν τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες αντί να εξασφαλίσουν μέτρα προστασίας της μητρότητας, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για τη φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων, ΑμΕΑ και να θεσμοθετήσουν άδειες μεγαλύτερης διάρκειας για τις εργαζόμενες, αύξηση της αποζημίωσης κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.

Στο ίδιο μοτίβο θεσμοθετείται και η γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών η οποία θα είναι κατά το ήμισυ…. απλήρωτη !

- Επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για τη βία κατά των γυναικών με την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης (ILO 190) “για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας” μέσω του νομοσχεδίου. Στην πραγματικότητα αυτό που τους ενδιαφέρει και το ομολογούν στη σύμβαση ξεδιάντροπα είναι το κόστος που έχει η κακοποίηση και η παρενόχληση μιας εργαζόμενης στη χαμηλότερη παραγωγικότητά της στην εργασία και στο ίματζ της επιχείρησης, δηλαδή η επίπτωση στα κέρδη τους.
             
Δε θα τους αφήσουμε να τσακίζουν τις ζωές μας

Δε δεχόμαστε να ισοπεδωθούν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες πριν έναν αιώνα προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Δεν ανεχόμαστε να είναι οι ζωές και τα δικαιώματά μας προαπαιτούμενο για να τσεπώσουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί τα 37 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγυρίζουν όλα τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες να έχουμε σταθερή εργασία και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Σήμερα είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου, έτσι ώστε, όχι μόνο να αναπληρώνουμε τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις, αλλά και να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο  για τα ενδιαφέροντα μας, για την κοινωνική μας ζωή και δράση.
      
Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση γι΄ αυτές τις σύγχρονες ανάγκες μας

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη στις 11.00 πμ. στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας.


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό ν/ς

Συμμετέχουμε στην απεργία - Πέμπτη 10/6/2021

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης, έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Όσο φτιασίδωμα και εξιλέωση προσπαθούν να του δώσουν τα ΜΜΕ και διάφοροι καλοθελητές, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα για τους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος για το περιεχόμενο του αντεργατικού ν/σ που προβλέπει:

• Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή 10ώρου, με εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς συλλογική σύμβαση και θα «επιστραφούν»; στον εργαζόμενο, όταν, αν και όποτε ο εργοδότης βολεύεται, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό, αφού πρώτα τον έχει ξεζουμίσει.

• Την επιβολή της Κυριακάτικης εργασίας σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα την υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας, που είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη λειτουργία των καταστημάτων 10 Κυριακές το χρόνο και επεκτάθηκε σε 32 επί ΣΥΡΙΖΑ.
• Την απελευθέρωση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης παύει να είναι πλέον υπόχρεος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, ακόμη και αν δικαιωθεί σε δίκη.
• Την υπονόμευση ακόμη περισσότερο του δικαιώματος στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, αναστέλλονται, ενώ ήδη το 90% κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές.
• Την κατάργηση και του τελευταίου φιλεργατικού νόμου στη χώρα μας. Τον Ν. 1264/82, για τον εκδηµοκρατισµό του συνδικαλιστικού κινήµατος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζοµένων. Ο νέος νόμος προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ποιος ψηφίζει και τι, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ελεύθερο και ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων και τελικά στη ζωντανή λειτουργία των σωματείων. Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15, για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστών και εργαζομένων από τις απολύσεις, ουσιαστικά ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και καταργούν τη δημοκρατία στα συνδικάτα.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων και των εργοδοτών. Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και την ημιαπασχόληση.

135 χρόνια μετά απ’ την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας και την πρωτοφανή εξέλιξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αντεργατικό ν/σ δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο! Δεν επιδέχεται διορθώσεις, δεν καλλωπίζεται, δε «θεραπεύεται»! Πρέπει να αποσυρθεί και να ανατραπεί ακόμη και αν ψηφιστεί!!!

Τα μέτρα αυτά, προφανώς δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Ούτως ή άλλως τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και το Δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά στο Δημόσιο απαγορεύουν την απεργία, αφού, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν την «ελάχιστη εγγυημένη εργασία» σε ποσοστό 33,3%.

Αλλά και τα υπόλοιπα σημεία του ν/σ, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40. Στα νοσοκομεία το ζήσαμε και με τη δυνατότητα της 12ωρης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών εκτός εφημερίας, με την επαναφορά του 8ωρου σε μια σειρά υγειονομικές ειδικότητες που είχαν κατακτήσει το 7ωρο. Το βιώνουμε και τώρα, με τις βάρδιες ετοιμότητας (on call) και πολλές υπερωρίες να αποζημιώνονται με ρεπό αντί για χρήματα ή να μην αποζημιώνονται καθόλου. Επιπλέον, με την πανδημία, αλλά και πριν, λόγω της έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας, η αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση, οι συνεχείς βάρδιες, τα αμέτρητα οφειλόμενα ρεπό, η αναστολή αδειών και γενικά η εντατικοποίηση έχουν γίνει κανόνας.
Την ίδια στιγμή, εν καιρώ πανδημίας, φάνηκαν τα τεράστια κενά του ΕΣΥ, οι τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αντί να σχεδιάζουν την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, αντί να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις για μονιμοποίηση των 16.000 επικουρικών στα νοσοκομεία και ένταξη στα ΒΑΕ, προετοιμάζουν το αντίθετο. Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για την Υγεία, μίλησε για εξορθολογισμό του ΕΣΥ, για νοσοκομεία περιφερειακά που είναι κοντά με άλλα και είναι προβληματικά, για ενσωμάτωση μερίδας των επικουρικών, για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία - ΣΔΙΤ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μάντεις δεν είμαστε, αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο.

• Εξορθολογισμός σημαίνει περικοπές δαπανών για την Υγεία και συγχώνευση νοσοκομείων περιφερειακών σαν το δικό μας.
• Οι συμπράξεις – ΣΔΙΤ σημαίνουν ότι η Υγεία θα αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που θα κοστίζει στο λαό. Επίσης σημαίνουν μπάσιμο των εταιρειών και ιδιωτικών συνεργείων μέσα στα νοσοκομεία.
• Η ενσωμάτωση μερίδας επικουρικών σημαίνει πρόσληψη 4.000, όπως είπε ο υπουργός, έναντι 16.000, ίσα-ίσα για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και μετά την πανδημία.
    
Δε θα μείνουμε θεατές στη διάλυση της ζωής μας και του Ε.Σ.Υ.
Συμμετέχουμε - στηριζουμε την πανελλαδική απεργία 10/6/2021

- Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Νόμος «διευθέτησης» 3986/2011 του ΠΑΣΟΚ και οι αντι-απεργιακοί νόμοι Αχτσιόγλου και Χρυσοχοϊδη.
- Ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.
- ΟΧΙ στους μειωμένους προϋπολογισμούς, στη συγχώνευση των Νοσοκομείων και στην υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, αύξηση του βασικού προϋπολογισμού για την Υγεία και τα Νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε έμψυχο και τεχνικό υλικό. Να μην εξαρτώνται τα νοσοκομεία από δωρεές και ΕΣΠΑ.
- Μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών και εργαζομένων άλλων σχέσεων εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Ε.Σ.Υ. Να καλυφθούν οι 40.000 κενές θέσεις όλων των κλάδων σε Νοσοκομεία – Κ.Υ – Πρόνοια.
- Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image

images Κοινωνική Δραστηριότητα
07-03-2023

Απεργία την Τετάρτη 8 Μαρτίου

images Κοινωνική Δραστηριότητα
01-02-2023

Το Survivor «κατάπιε» την apela;

images Κοινωνική Δραστηριότητα
26-01-2023

«Έφυγε» ο Στράτης Βαρβιτσιώτης

images Κοινωνική Δραστηριότητα
31-12-2022

Η apela.gr σας εύχεται Καλή Χρονιά!

images Κοινωνική Δραστηριότητα
25-12-2022

Η apela.gr σας εύχεται καλά Χριστούγεννα!