notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Φιλιππάκος: Η κρίση αξιών στην Ελληνική κοινωνία και ο ρόλος των Πολιτικών

slider_image
20-11-2019

«Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλες οι αξίες έχουν απαξιωθεί»

Γράφει ο Τζανέτος Φιλιππάκος
   
Η υποβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής ζωής, η κυριαρχία της μικροπολιτικής και του κομματικού συμφέροντος, η έξαρση των πολιτικών παθών, η όξυνση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, ο δογματισμός, ο φανατισμός, ο υποβαθμισμένος πολιτικός λόγος και η έλλειψη αξιοκρατίας, δημιούργησαν στους πολίτες έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Κράτος και αποχή από τα πολιτικά δρώμενα της Χώρας.

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλες οι αξίες έχουν απαξιωθεί. Βιώνουμε μια βαθειά κρίση. Η κρίση αυτή εκδηλώνεται όχι στη μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή έλλειψη των ηθών, αλλά σε ένα φαινόμενο πολύ πιο σοβαρό. Άλλοτε ο άνθρωπος έκανε το κακό και έπειτα τον εβασάνιζε το πικρό συναίσθημα στης ενοχής. Σήμερα κάνει το κακό χωρίς τύψεις. Ο άνθρωπος δηλαδή στα χρόνια μας έγινε ή πάει να γίνει amoral. Το συναίσθημα της ευθύνης μέσα του, έχει σε επικίνδυνο βαθμό ατροφήσει. Αρχίζει να μην πιστεύει στην ηθική του ελευθερία, να μην περιμένει από μέσα του κυρώσεις ηθικές, να μην υπερηφανεύεται λοιπόν για την αρετή του όπως και να μην αισθάνεται ενοχές στις παρεκτροπές του. Έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η φιλαλληλία, κινδυνεύουν να χάσουν το ουσιαστικό περιεχόμενό τους.

Τα συμπεράσματά μας είναι ότι δεν παραβαίνουμε τους ηθικούς νόμους περισσότερο από άλλοτε, αλλά τους περιφρονούμε, όσο ίσως ποτέ δεν ετόλμησαν άνθρωποι άλλης εποχής να το κάνουν.

Τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία και οι προβλεπόμενες δυσμενείς συνέπειες για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους, αναλύονται και θα αναλυθούν από πολλούς ειδικότερους εμού αρθρογράφους. Προσωπικά, θα ήθελα να επιμείνω στην ηθική και ψυχολογική πλευρά του ζητήματος. Δηλαδή στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η εθνική αξιοπρέπεια αυτού του λαού.

Ο χειρότερος συνδυασμός για κοινωνικές εκρήξεις και για την άνοδο ακραίων εθνικολαϊκιστικών κινημάτων είναι η ανάμιξη της εθνικής ταπείνωσης με την οικονομική κρίση. Το διαπιστώνουμε όταν μελετούμε την περίοδο προ της ανόδου του Χίτλερ στη Γερμανία του μεσοπολέμου.

Όταν τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο εμφανίζονται στα μάτια του λαού ως συνυπεύθυνοι παράγοντες της ταπείνωσης, τότε τα νέα  δεν είναι  καλά για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο οποιοσδήποτε νέος πολιτικός σχηματισμός θα είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες. Σε πολύ πιο  δύσκολες στιγμές για το Έθνος μας οι ηγέτες του Ελληνισμού προσπάθησαν και κατά κανόνα διαφύλαξαν την εθνική και λαϊκή αξιοπρέπεια την Ελλήνων. Ο Ελληνικός λαός κατά την τελευταία 10ετία πέρασε μεγάλη δοκιμασία, ταπεινώθηκε και εξευτελίστηκε. Φαίνεται όμως ότι άρχισε να χαράζει. Οι πολιτικοί μας ας αντιληφθούν ότι μόνο με πολιτική υπέρβαση, ενότητα και συνεργασία, αλλά και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος η Ελλάδα θα ξαναβρεί τον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. Αυτός ο λαός και το αξίζει και το δικαιούται.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ανακύπτουν μεγάλα ερωτήματα, τα οποία περιμένουν απάντηση από όσους ασχολούνται ή θελήσουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Ποίος είναι ο ιδανικός πολιτικός; Ποιά θα πρέπει να είναι τα πρότυπα που θα ακολουθήσει; Είναι από τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει έστω και εσώψυχα ο καθένας που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική.
 
Ο ιδανικός πολιτικός, είναι αυτός που πρώτα απ όλα μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο, να τον αφουγκραστεί , να του εμπιστευτεί τα προβλήματά του. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος που μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις. Τα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι πολλά. Δεν λείπουν οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες που μπορούν να τα λύσουν, λείπουν οι άνθρωποι που μπορεί να εμπιστευτεί η κοινωνία. Η λέξη “άνθρωπος” δεν πρέπει να λείπει από την ιδιότητα του πολιτικού, ειδικότερα στη σημερινή εποχή που οι συνθήκες δημιουργούν στους πολίτες ανασφάλεια και αρνητισμό για το παρόν και το μέλλον.

Δεν είναι εύκολο για την κλειστή κοινωνία που ζούμε να αναδειχθούν τέτοιου είδους προσωπικότητες που θα ενώνουν και δεν θα χωρίζουν τους συμπολίτες μας. Η πολιτική πρέπει να γίνει μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων και των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία και όχι μέσο αυτοανάδειξης, αυτοπροβολής και πλουτισμού. Η πολιτική πρέπει να δώσει τα κατάλληλα μηνύματα στην κοινωνία, ώστε αλληλένδετα να συνυπάρξουν και να δώσουν νέο στίγμα στην Ελλάδα τη δεκαετία που έρχεται.

Ο σύγχρονος και ιδανικός πολιτικός, το πρώτο του προτέρημα, πρέπει να έχει σχέση με τη γένεση ιδεών, που να αντανακλούν στο λαό και να τον συναρπάζουν για να δημιουργεί και να εργάζεται για το καλό του τόπου. Να προχωρά σε καινοτομίες, να ρισκάρει εκεί που αντιλαμβάνεται ότι η επιτυχία είναι με το μέρος του, γιατί χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει πρόοδος και προπαντός να έχει όνειρα για το καλό του τόπου.

Να επικοινωνεί σωστά με τους γύρω του, όχι μόνο στο στενό περιβάλλον που διοικεί, αλλά και μακρύτερα με τους ανθρώπους που η δυνατότητά τους να αντιλαμβάνονται ορισμένα πράγματα, είναι περιορισμένη. Να αγαπά τον εαυτόν του και κυρίως αυτό που προσπαθεί να φέρει στο τέλος, ώστε να μπορεί να αγαπά και τους γύρω του και να μην ξεχνά πως το κεφάλαιο που είναι θεμελιώδες στη ζωή του είναι ότι θα πρέπει να σκέπτεται θετικά.

Να μην ζηλεύει με τις επιτυχίες των άλλων ανθρώπων ή πολιτικών του αντιπάλων, αλλά θα πρέπει να  έχει όραμα, στόχους και να προσπαθεί μέσα από αυτά, να γίνεται καλύτερός τους. Να αγωνίζεται και να αγαπά με πάθος αυτό που κάνει, για να καρπωθεί στο τέλος τους καρπούς της επιτυχίας του.

Για όλα αυτά όμως πρέπει να είναι μεθοδικός, οργανωτικός και να ακολουθεί αυτά που αρχικά χάραξε, με περισσή ευλάβεια. Ο ρεαλισμός πρέπει να είναι το κύριο προσόν του και να πατά στα πόδια του γερά. Να πιστεύει στο ακατόρθωτο και στο θαύμα, γιατί εξάλλου και η ίδια η ζωή είναι ένα θαύμα, αλλά να μην ξεχνά ότι τα θαύματα τα δημιουργούμε εμείς στον εαυτόν μας, μέσα από τη χρηστή διοίκηση, την υπομονή και την επιμονή μας.

Το να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του δίνονται, είναι ένα άλλο προσόν, γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι οι ευκαιρίες δεν έρχονται συχνά, αλλά έρχονται και παρέρχονται με τα γνωστά σε όλους μας επακόλουθα. Βέβαια ο πλέον σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη ζωή ενός πολιτικού είναι η γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτόν και όχι η γνώμη που έχει ο ίδιος για τον εαυτόν του, είναι καθοριστικός ο ρόλος του και κτίζεται μέσα από τις γνώμες των πολλών.

Ο ιδανικός και σύγχρονος πολιτικός, πρέπει να είναι δυνατός σαν χαρακτήρας με υγιείς σκέψεις και να μην πτοείται από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του λαού του, που του εμπιστεύτηκε τα προβλήματά του. Θα πρέπει να διδάσκεται από τα τυχόν λάθη του, γιατί ουδείς αλάνθαστος. Από τα λάθη του πρέπει να αποκτά εμπειρίες και προπάντων να μην τα επαναλαμβάνει. Να μην ξεχνά ότι σε αυτή τη ζωή, τίποτα δεν χαρίζεται απλόχερα, αλλά αυτός ο ίδιος πρέπει να αγωνισθεί για το καλό του τόπου του και συνάμα μέσα από τον αγώνα του θα διακριθεί και θα αναγνωρισθεί και όχι μέσα από δολοπλοκίες και πολιτικές ίντριγκες.

Καταληκτικά, όλοι κρίνονται για τις πράξεις τους, θετικές και αρνητικές και προπαντός από τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη ποιότητα και η επιτυχία δεν είναι σύμπτωση, αλλά είναι πάντοτε το αποτέλεσμα μιας έξυπνης και επίπονης προσπάθειας.

Ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια στις σειρήνες, στις ύπουλες υποσχέσεις και στο βόλεμα των ημετέρων. Η πρόοδος αυτού του τόπου, περνά μέσα από διαύλους γνώσης για το καλύτερο, μέσα από αξιοσύνη και προπάντων μέσα από δουλειά και προσπάθεια.

Μακάρι, η κρίση του λαού μας να φέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού άξια και ικανά πρόσωπα με εντιμότητα, ηθικές αρχές και αξίες, προκειμένου η πατρίδα μας να βρει τον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. Να απαλλαγεί από όλους εκείνους που λειτούργησαν ως επαγγελματίες πολιτικοί και δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησαν την χώρα μας στα σημερινά αδιέξοδα.

Να είστε σίγουροι και αισιόδοξοι ότι ο τόπος μας θα αλλάξει προς το καλύτερο και το ιδανικότερο. Μακάρι και οι πολιτικοί μας που θα θελήσουν την επιβεβαίωσή μας, προκειμένου να κυβερνήσουν τον τόπο μας, να ενστερνισθούν ότι χωρίς τα παραπάνω προτερήματα θα ήταν καλύτερο να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό και σίγουρα περισσότερο παραγωγικό. Θα ήταν καλύτερο για τους ίδιους και για όλους.

Τελειώνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι πολλές φορές, ενώ έχουν το καλό, ψάχνουν για το καλύτερο, αλλά πολλές φορές αντί για το καλύτερο, βρίσκουν το κακό και φοβούμενοι μην πέσουν στο χειρότερο, πράττουν το κακό αντί του αρχικού καλού. Γιατί όπως  αναφέρει και μία ρήση “αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, δυστυχώς θα πας εκεί που κοιτάς” και ο νοών νοείτο.

Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ
Πρόεδρος Ενωτικής Κίνησης Μάνης

Γράφει ο Τζανέτος Φιλιππάκος
   
Η υποβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής ζωής, η κυριαρχία της μικροπολιτικής και του κομματικού συμφέροντος, η έξαρση των πολιτικών παθών, η όξυνση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, ο δογματισμός, ο φανατισμός, ο υποβαθμισμένος πολιτικός λόγος και η έλλειψη αξιοκρατίας, δημιούργησαν στους πολίτες έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Κράτος και αποχή από τα πολιτικά δρώμενα της Χώρας.

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλες οι αξίες έχουν απαξιωθεί. Βιώνουμε μια βαθειά κρίση. Η κρίση αυτή εκδηλώνεται όχι στη μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή έλλειψη των ηθών, αλλά σε ένα φαινόμενο πολύ πιο σοβαρό. Άλλοτε ο άνθρωπος έκανε το κακό και έπειτα τον εβασάνιζε το πικρό συναίσθημα στης ενοχής. Σήμερα κάνει το κακό χωρίς τύψεις. Ο άνθρωπος δηλαδή στα χρόνια μας έγινε ή πάει να γίνει amoral. Το συναίσθημα της ευθύνης μέσα του, έχει σε επικίνδυνο βαθμό ατροφήσει. Αρχίζει να μην πιστεύει στην ηθική του ελευθερία, να μην περιμένει από μέσα του κυρώσεις ηθικές, να μην υπερηφανεύεται λοιπόν για την αρετή του όπως και να μην αισθάνεται ενοχές στις παρεκτροπές του. Έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η φιλαλληλία, κινδυνεύουν να χάσουν το ουσιαστικό περιεχόμενό τους.

Τα συμπεράσματά μας είναι ότι δεν παραβαίνουμε τους ηθικούς νόμους περισσότερο από άλλοτε, αλλά τους περιφρονούμε, όσο ίσως ποτέ δεν ετόλμησαν άνθρωποι άλλης εποχής να το κάνουν.

Τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία και οι προβλεπόμενες δυσμενείς συνέπειες για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους, αναλύονται και θα αναλυθούν από πολλούς ειδικότερους εμού αρθρογράφους. Προσωπικά, θα ήθελα να επιμείνω στην ηθική και ψυχολογική πλευρά του ζητήματος. Δηλαδή στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η εθνική αξιοπρέπεια αυτού του λαού.

Ο χειρότερος συνδυασμός για κοινωνικές εκρήξεις και για την άνοδο ακραίων εθνικολαϊκιστικών κινημάτων είναι η ανάμιξη της εθνικής ταπείνωσης με την οικονομική κρίση. Το διαπιστώνουμε όταν μελετούμε την περίοδο προ της ανόδου του Χίτλερ στη Γερμανία του μεσοπολέμου.

Όταν τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο εμφανίζονται στα μάτια του λαού ως συνυπεύθυνοι παράγοντες της ταπείνωσης, τότε τα νέα  δεν είναι  καλά για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο οποιοσδήποτε νέος πολιτικός σχηματισμός θα είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες. Σε πολύ πιο  δύσκολες στιγμές για το Έθνος μας οι ηγέτες του Ελληνισμού προσπάθησαν και κατά κανόνα διαφύλαξαν την εθνική και λαϊκή αξιοπρέπεια την Ελλήνων. Ο Ελληνικός λαός κατά την τελευταία 10ετία πέρασε μεγάλη δοκιμασία, ταπεινώθηκε και εξευτελίστηκε. Φαίνεται όμως ότι άρχισε να χαράζει. Οι πολιτικοί μας ας αντιληφθούν ότι μόνο με πολιτική υπέρβαση, ενότητα και συνεργασία, αλλά και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος η Ελλάδα θα ξαναβρεί τον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. Αυτός ο λαός και το αξίζει και το δικαιούται.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ανακύπτουν μεγάλα ερωτήματα, τα οποία περιμένουν απάντηση από όσους ασχολούνται ή θελήσουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Ποίος είναι ο ιδανικός πολιτικός; Ποιά θα πρέπει να είναι τα πρότυπα που θα ακολουθήσει; Είναι από τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει έστω και εσώψυχα ο καθένας που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική.
 
Ο ιδανικός πολιτικός, είναι αυτός που πρώτα απ όλα μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο, να τον αφουγκραστεί , να του εμπιστευτεί τα προβλήματά του. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος που μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις. Τα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι πολλά. Δεν λείπουν οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες που μπορούν να τα λύσουν, λείπουν οι άνθρωποι που μπορεί να εμπιστευτεί η κοινωνία. Η λέξη “άνθρωπος” δεν πρέπει να λείπει από την ιδιότητα του πολιτικού, ειδικότερα στη σημερινή εποχή που οι συνθήκες δημιουργούν στους πολίτες ανασφάλεια και αρνητισμό για το παρόν και το μέλλον.

Δεν είναι εύκολο για την κλειστή κοινωνία που ζούμε να αναδειχθούν τέτοιου είδους προσωπικότητες που θα ενώνουν και δεν θα χωρίζουν τους συμπολίτες μας. Η πολιτική πρέπει να γίνει μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων και των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία και όχι μέσο αυτοανάδειξης, αυτοπροβολής και πλουτισμού. Η πολιτική πρέπει να δώσει τα κατάλληλα μηνύματα στην κοινωνία, ώστε αλληλένδετα να συνυπάρξουν και να δώσουν νέο στίγμα στην Ελλάδα τη δεκαετία που έρχεται.

Ο σύγχρονος και ιδανικός πολιτικός, το πρώτο του προτέρημα, πρέπει να έχει σχέση με τη γένεση ιδεών, που να αντανακλούν στο λαό και να τον συναρπάζουν για να δημιουργεί και να εργάζεται για το καλό του τόπου. Να προχωρά σε καινοτομίες, να ρισκάρει εκεί που αντιλαμβάνεται ότι η επιτυχία είναι με το μέρος του, γιατί χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει πρόοδος και προπαντός να έχει όνειρα για το καλό του τόπου.

Να επικοινωνεί σωστά με τους γύρω του, όχι μόνο στο στενό περιβάλλον που διοικεί, αλλά και μακρύτερα με τους ανθρώπους που η δυνατότητά τους να αντιλαμβάνονται ορισμένα πράγματα, είναι περιορισμένη. Να αγαπά τον εαυτόν του και κυρίως αυτό που προσπαθεί να φέρει στο τέλος, ώστε να μπορεί να αγαπά και τους γύρω του και να μην ξεχνά πως το κεφάλαιο που είναι θεμελιώδες στη ζωή του είναι ότι θα πρέπει να σκέπτεται θετικά.

Να μην ζηλεύει με τις επιτυχίες των άλλων ανθρώπων ή πολιτικών του αντιπάλων, αλλά θα πρέπει να  έχει όραμα, στόχους και να προσπαθεί μέσα από αυτά, να γίνεται καλύτερός τους. Να αγωνίζεται και να αγαπά με πάθος αυτό που κάνει, για να καρπωθεί στο τέλος τους καρπούς της επιτυχίας του.

Για όλα αυτά όμως πρέπει να είναι μεθοδικός, οργανωτικός και να ακολουθεί αυτά που αρχικά χάραξε, με περισσή ευλάβεια. Ο ρεαλισμός πρέπει να είναι το κύριο προσόν του και να πατά στα πόδια του γερά. Να πιστεύει στο ακατόρθωτο και στο θαύμα, γιατί εξάλλου και η ίδια η ζωή είναι ένα θαύμα, αλλά να μην ξεχνά ότι τα θαύματα τα δημιουργούμε εμείς στον εαυτόν μας, μέσα από τη χρηστή διοίκηση, την υπομονή και την επιμονή μας.

Το να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του δίνονται, είναι ένα άλλο προσόν, γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι οι ευκαιρίες δεν έρχονται συχνά, αλλά έρχονται και παρέρχονται με τα γνωστά σε όλους μας επακόλουθα. Βέβαια ο πλέον σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη ζωή ενός πολιτικού είναι η γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτόν και όχι η γνώμη που έχει ο ίδιος για τον εαυτόν του, είναι καθοριστικός ο ρόλος του και κτίζεται μέσα από τις γνώμες των πολλών.

Ο ιδανικός και σύγχρονος πολιτικός, πρέπει να είναι δυνατός σαν χαρακτήρας με υγιείς σκέψεις και να μην πτοείται από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του λαού του, που του εμπιστεύτηκε τα προβλήματά του. Θα πρέπει να διδάσκεται από τα τυχόν λάθη του, γιατί ουδείς αλάνθαστος. Από τα λάθη του πρέπει να αποκτά εμπειρίες και προπάντων να μην τα επαναλαμβάνει. Να μην ξεχνά ότι σε αυτή τη ζωή, τίποτα δεν χαρίζεται απλόχερα, αλλά αυτός ο ίδιος πρέπει να αγωνισθεί για το καλό του τόπου του και συνάμα μέσα από τον αγώνα του θα διακριθεί και θα αναγνωρισθεί και όχι μέσα από δολοπλοκίες και πολιτικές ίντριγκες.

Καταληκτικά, όλοι κρίνονται για τις πράξεις τους, θετικές και αρνητικές και προπαντός από τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη ποιότητα και η επιτυχία δεν είναι σύμπτωση, αλλά είναι πάντοτε το αποτέλεσμα μιας έξυπνης και επίπονης προσπάθειας.

Ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια στις σειρήνες, στις ύπουλες υποσχέσεις και στο βόλεμα των ημετέρων. Η πρόοδος αυτού του τόπου, περνά μέσα από διαύλους γνώσης για το καλύτερο, μέσα από αξιοσύνη και προπάντων μέσα από δουλειά και προσπάθεια.

Μακάρι, η κρίση του λαού μας να φέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού άξια και ικανά πρόσωπα με εντιμότητα, ηθικές αρχές και αξίες, προκειμένου η πατρίδα μας να βρει τον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. Να απαλλαγεί από όλους εκείνους που λειτούργησαν ως επαγγελματίες πολιτικοί και δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησαν την χώρα μας στα σημερινά αδιέξοδα.

Να είστε σίγουροι και αισιόδοξοι ότι ο τόπος μας θα αλλάξει προς το καλύτερο και το ιδανικότερο. Μακάρι και οι πολιτικοί μας που θα θελήσουν την επιβεβαίωσή μας, προκειμένου να κυβερνήσουν τον τόπο μας, να ενστερνισθούν ότι χωρίς τα παραπάνω προτερήματα θα ήταν καλύτερο να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό και σίγουρα περισσότερο παραγωγικό. Θα ήταν καλύτερο για τους ίδιους και για όλους.

Τελειώνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι πολλές φορές, ενώ έχουν το καλό, ψάχνουν για το καλύτερο, αλλά πολλές φορές αντί για το καλύτερο, βρίσκουν το κακό και φοβούμενοι μην πέσουν στο χειρότερο, πράττουν το κακό αντί του αρχικού καλού. Γιατί όπως  αναφέρει και μία ρήση “αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, δυστυχώς θα πας εκεί που κοιτάς” και ο νοών νοείτο.

Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ
Πρόεδρος Ενωτικής Κίνησης Μάνης

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image