Μέχρι 40 λεπτά τα τελευταία Βαλέντσια - αν υπήρχαν εργάτες θα είχαν παραπάνω τιμή

Μοιράσου το άρθρο:
08-09-2022
Μετά τις 25 Αυγούστου υπήρξε βελτιωμένη κινητικότητα στο εμπόριο των Βαλέντσια, των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώνεται στη Λακωνία, που κλείνει τη σεζόν ανέκαθεν
Εκτός από το υψηλότατο κόστος παραγωγής που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, καλούνται να αντεπεξέλθουν και στο θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών. Ένα θέμα που έχει επίπτωση απ ό,τι φαίνεται και στο εμπόριο, αλλά και στις τιμές παραγωγού. Αυτό αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κυριάκος Φίφλης, παραγωγός εσπεριδοειδών, μεταξύ άλλων και με 100 στρέμματα πορτοκάλια Βαλέντσια, από το Έλος Λακωνίας.
Όπως τονίζει ο ίδιος στον ΑγροΤύπο: «στα Βαλέντσια έχουμε ακόμα να κόβουμε. Οι τιμές κατά βάση είναι στα 28 με 30 λεπτά το κιλό, έχουν γίνει πράξεις στα 35 ενώ ακούστηκαν και τα 40 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ πως αν είχαμε επαρκή εργατικά χέρια, οι τιμές στον παραγωγό θα ήταν πολύ υψηλοτέρες, για τον απλό λόγο ότι οι έμποροι έχουν παραγγελίες, αλλά δεν μπορούν λόγω έλλειψης εργατών στο χωράφι να τις εκτελέσουν. Τα Βαλέντσια στην περιοχή μας είχαν παραγωγή φέτος, αν και υπήρξαν προβλήματα από τον παγετό, το χαλάζι, ακόμα και τον καύσωνα στο δέσιμο. Άλλο πρόβλημα είναι τα ακριβά μεροκάματα που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης των 60-75 λεπτά ανά κλούβα, κάτι που αντιστοιχεί σε 4,5 λεπτά περίπου στο κιλό... Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα να λύσει το θέμα, γιατί οι εργάτες πάνε σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία που είναι πιο εύκολη και μη γραφειοκρατική η νομιμοποίησή τους».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο τα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι στο τελείωμα, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται ανάλογα και την ποιότητα του προϊόντος, μεταξύ 25 και 40 λεπτών ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, η ροή θα ήταν πιο ομαλή και η συγκομιδή θα είχε ολοκληρωθεί προ πολλού στην περιοχή της Λακωνίας.
Στην Αιτωλοακαρνανία, τέλος, όπως μας λέει ο αγρότης-έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Λάμπρος Κότσαλος, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, με τα τελευταία Βαλέντσια να κόβονται στην περιοχή της Ναυπακτίας.
Πηγή: agrotypos.gr
Όπως τονίζει ο ίδιος στον ΑγροΤύπο: «στα Βαλέντσια έχουμε ακόμα να κόβουμε. Οι τιμές κατά βάση είναι στα 28 με 30 λεπτά το κιλό, έχουν γίνει πράξεις στα 35 ενώ ακούστηκαν και τα 40 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ πως αν είχαμε επαρκή εργατικά χέρια, οι τιμές στον παραγωγό θα ήταν πολύ υψηλοτέρες, για τον απλό λόγο ότι οι έμποροι έχουν παραγγελίες, αλλά δεν μπορούν λόγω έλλειψης εργατών στο χωράφι να τις εκτελέσουν. Τα Βαλέντσια στην περιοχή μας είχαν παραγωγή φέτος, αν και υπήρξαν προβλήματα από τον παγετό, το χαλάζι, ακόμα και τον καύσωνα στο δέσιμο. Άλλο πρόβλημα είναι τα ακριβά μεροκάματα που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης των 60-75 λεπτά ανά κλούβα, κάτι που αντιστοιχεί σε 4,5 λεπτά περίπου στο κιλό... Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα να λύσει το θέμα, γιατί οι εργάτες πάνε σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία που είναι πιο εύκολη και μη γραφειοκρατική η νομιμοποίησή τους».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο τα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι στο τελείωμα, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται ανάλογα και την ποιότητα του προϊόντος, μεταξύ 25 και 40 λεπτών ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, η ροή θα ήταν πιο ομαλή και η συγκομιδή θα είχε ολοκληρωθεί προ πολλού στην περιοχή της Λακωνίας.
Στην Αιτωλοακαρνανία, τέλος, όπως μας λέει ο αγρότης-έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Λάμπρος Κότσαλος, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, με τα τελευταία Βαλέντσια να κόβονται στην περιοχή της Ναυπακτίας.
Πηγή: agrotypos.gr
Εκτός από το υψηλότατο κόστος παραγωγής που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, καλούνται να αντεπεξέλθουν και στο θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών. Ένα θέμα που έχει επίπτωση απ ό,τι φαίνεται και στο εμπόριο, αλλά και στις τιμές παραγωγού. Αυτό αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κυριάκος Φίφλης, παραγωγός εσπεριδοειδών, μεταξύ άλλων και με 100 στρέμματα πορτοκάλια Βαλέντσια, από το Έλος Λακωνίας.
Όπως τονίζει ο ίδιος στον ΑγροΤύπο: «στα Βαλέντσια έχουμε ακόμα να κόβουμε. Οι τιμές κατά βάση είναι στα 28 με 30 λεπτά το κιλό, έχουν γίνει πράξεις στα 35 ενώ ακούστηκαν και τα 40 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ πως αν είχαμε επαρκή εργατικά χέρια, οι τιμές στον παραγωγό θα ήταν πολύ υψηλοτέρες, για τον απλό λόγο ότι οι έμποροι έχουν παραγγελίες, αλλά δεν μπορούν λόγω έλλειψης εργατών στο χωράφι να τις εκτελέσουν. Τα Βαλέντσια στην περιοχή μας είχαν παραγωγή φέτος, αν και υπήρξαν προβλήματα από τον παγετό, το χαλάζι, ακόμα και τον καύσωνα στο δέσιμο. Άλλο πρόβλημα είναι τα ακριβά μεροκάματα που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης των 60-75 λεπτά ανά κλούβα, κάτι που αντιστοιχεί σε 4,5 λεπτά περίπου στο κιλό... Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα να λύσει το θέμα, γιατί οι εργάτες πάνε σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία που είναι πιο εύκολη και μη γραφειοκρατική η νομιμοποίησή τους».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο τα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι στο τελείωμα, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται ανάλογα και την ποιότητα του προϊόντος, μεταξύ 25 και 40 λεπτών ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, η ροή θα ήταν πιο ομαλή και η συγκομιδή θα είχε ολοκληρωθεί προ πολλού στην περιοχή της Λακωνίας.
Στην Αιτωλοακαρνανία, τέλος, όπως μας λέει ο αγρότης-έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Λάμπρος Κότσαλος, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, με τα τελευταία Βαλέντσια να κόβονται στην περιοχή της Ναυπακτίας.
Πηγή: agrotypos.gr
Όπως τονίζει ο ίδιος στον ΑγροΤύπο: «στα Βαλέντσια έχουμε ακόμα να κόβουμε. Οι τιμές κατά βάση είναι στα 28 με 30 λεπτά το κιλό, έχουν γίνει πράξεις στα 35 ενώ ακούστηκαν και τα 40 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ πως αν είχαμε επαρκή εργατικά χέρια, οι τιμές στον παραγωγό θα ήταν πολύ υψηλοτέρες, για τον απλό λόγο ότι οι έμποροι έχουν παραγγελίες, αλλά δεν μπορούν λόγω έλλειψης εργατών στο χωράφι να τις εκτελέσουν. Τα Βαλέντσια στην περιοχή μας είχαν παραγωγή φέτος, αν και υπήρξαν προβλήματα από τον παγετό, το χαλάζι, ακόμα και τον καύσωνα στο δέσιμο. Άλλο πρόβλημα είναι τα ακριβά μεροκάματα που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης των 60-75 λεπτά ανά κλούβα, κάτι που αντιστοιχεί σε 4,5 λεπτά περίπου στο κιλό... Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα να λύσει το θέμα, γιατί οι εργάτες πάνε σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία που είναι πιο εύκολη και μη γραφειοκρατική η νομιμοποίησή τους».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο τα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι στο τελείωμα, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται ανάλογα και την ποιότητα του προϊόντος, μεταξύ 25 και 40 λεπτών ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, η ροή θα ήταν πιο ομαλή και η συγκομιδή θα είχε ολοκληρωθεί προ πολλού στην περιοχή της Λακωνίας.
Στην Αιτωλοακαρνανία, τέλος, όπως μας λέει ο αγρότης-έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Λάμπρος Κότσαλος, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, με τα τελευταία Βαλέντσια να κόβονται στην περιοχή της Ναυπακτίας.
Πηγή: agrotypos.gr





