Χειροτερεύουν τα πράγματα για το Ισπανικό ελαιόλαδο – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Μοιράσου το άρθρο:
28-11-2023
Τώρα που έχει ξεκινήσει η συλλογή ελαιοκάρπου στην Ισπανία, οι παραγωγοί διαπιστώνουν 20% λιγότερο καρπό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά και οι αποδόσεις είναι αρκετά «ακριβά» οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 6,25 κιλά ελιές για κάθε κιλό ελαιολάδου
Σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, το πρόβλημα στην Ισπανία με την παραγωγή ελαιολάδου δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση της παραγωγής λόγω ξηρασίας, αλλά περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους που συντελούν στην περαιτέρω μείωση του παραγόμενου ελαιολάδου.
Επισημαίνεται ότι τα ξερικά χωράφια, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καρπό στα δέντρα, ενώ τα ποτιστικά ελαιόδεντρα έχουν μέχρι και 20% λιγότερο καρπό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Πρόσφατα προστέθηκε μία ακόμη παράμετρος στις δυσμενείς αυτές συνθήκες για το Ισπανικό ελαιόλαδο:
Οι ελαιοπαραγωγοί που μεταφέρουν τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία, διαπιστώνουν ότι οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 14 και 20%. Δηλαδή, για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου απαιτούνται από 7,14 έως 5 κιλά ελιές, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν ποσοστό απόδοσης περίπου 16%, δηλαδή 6,25 κιλά ελιές ανά κιλό ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τον Juan Carlos Hervás, τεχνικό της γεωργικής οργάνωσης COAG Jaén, «Φέτος υπάρχουν πολύ λιγότερες ελιές από το αναμενόμενο. Οπότε αν πέρυσι συγκομίστηκε το 40% της παραγωγής, φέτος θα συγκομιστεί το 25% και οι αποδόσεις είναι χαμηλές μεταξύ 16 και 18%».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνεισφέρουν στο συμπέρασμα ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα είναι ακόμα μικρότερη σε σύγκριση με την περσινή. Επιπλέον, η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ενισχύει την πιθανότητα αύξησης των τιμών του ελαιολάδου στο επόμενο διάστημα. Αυτό είναι πιθανό παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά, κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού συνήθως μειώνονται.
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA
Επισημαίνεται ότι τα ξερικά χωράφια, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καρπό στα δέντρα, ενώ τα ποτιστικά ελαιόδεντρα έχουν μέχρι και 20% λιγότερο καρπό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Πρόσφατα προστέθηκε μία ακόμη παράμετρος στις δυσμενείς αυτές συνθήκες για το Ισπανικό ελαιόλαδο:
Οι ελαιοπαραγωγοί που μεταφέρουν τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία, διαπιστώνουν ότι οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 14 και 20%. Δηλαδή, για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου απαιτούνται από 7,14 έως 5 κιλά ελιές, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν ποσοστό απόδοσης περίπου 16%, δηλαδή 6,25 κιλά ελιές ανά κιλό ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τον Juan Carlos Hervás, τεχνικό της γεωργικής οργάνωσης COAG Jaén, «Φέτος υπάρχουν πολύ λιγότερες ελιές από το αναμενόμενο. Οπότε αν πέρυσι συγκομίστηκε το 40% της παραγωγής, φέτος θα συγκομιστεί το 25% και οι αποδόσεις είναι χαμηλές μεταξύ 16 και 18%».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνεισφέρουν στο συμπέρασμα ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα είναι ακόμα μικρότερη σε σύγκριση με την περσινή. Επιπλέον, η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ενισχύει την πιθανότητα αύξησης των τιμών του ελαιολάδου στο επόμενο διάστημα. Αυτό είναι πιθανό παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά, κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού συνήθως μειώνονται.
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA
Σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, το πρόβλημα στην Ισπανία με την παραγωγή ελαιολάδου δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση της παραγωγής λόγω ξηρασίας, αλλά περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους που συντελούν στην περαιτέρω μείωση του παραγόμενου ελαιολάδου.
Επισημαίνεται ότι τα ξερικά χωράφια, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καρπό στα δέντρα, ενώ τα ποτιστικά ελαιόδεντρα έχουν μέχρι και 20% λιγότερο καρπό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Πρόσφατα προστέθηκε μία ακόμη παράμετρος στις δυσμενείς αυτές συνθήκες για το Ισπανικό ελαιόλαδο:
Οι ελαιοπαραγωγοί που μεταφέρουν τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία, διαπιστώνουν ότι οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 14 και 20%. Δηλαδή, για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου απαιτούνται από 7,14 έως 5 κιλά ελιές, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν ποσοστό απόδοσης περίπου 16%, δηλαδή 6,25 κιλά ελιές ανά κιλό ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τον Juan Carlos Hervás, τεχνικό της γεωργικής οργάνωσης COAG Jaén, «Φέτος υπάρχουν πολύ λιγότερες ελιές από το αναμενόμενο. Οπότε αν πέρυσι συγκομίστηκε το 40% της παραγωγής, φέτος θα συγκομιστεί το 25% και οι αποδόσεις είναι χαμηλές μεταξύ 16 και 18%».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνεισφέρουν στο συμπέρασμα ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα είναι ακόμα μικρότερη σε σύγκριση με την περσινή. Επιπλέον, η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ενισχύει την πιθανότητα αύξησης των τιμών του ελαιολάδου στο επόμενο διάστημα. Αυτό είναι πιθανό παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά, κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού συνήθως μειώνονται.
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA
Επισημαίνεται ότι τα ξερικά χωράφια, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καρπό στα δέντρα, ενώ τα ποτιστικά ελαιόδεντρα έχουν μέχρι και 20% λιγότερο καρπό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Πρόσφατα προστέθηκε μία ακόμη παράμετρος στις δυσμενείς αυτές συνθήκες για το Ισπανικό ελαιόλαδο:
Οι ελαιοπαραγωγοί που μεταφέρουν τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία, διαπιστώνουν ότι οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 14 και 20%. Δηλαδή, για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου απαιτούνται από 7,14 έως 5 κιλά ελιές, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν ποσοστό απόδοσης περίπου 16%, δηλαδή 6,25 κιλά ελιές ανά κιλό ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τον Juan Carlos Hervás, τεχνικό της γεωργικής οργάνωσης COAG Jaén, «Φέτος υπάρχουν πολύ λιγότερες ελιές από το αναμενόμενο. Οπότε αν πέρυσι συγκομίστηκε το 40% της παραγωγής, φέτος θα συγκομιστεί το 25% και οι αποδόσεις είναι χαμηλές μεταξύ 16 και 18%».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνεισφέρουν στο συμπέρασμα ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα είναι ακόμα μικρότερη σε σύγκριση με την περσινή. Επιπλέον, η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ενισχύει την πιθανότητα αύξησης των τιμών του ελαιολάδου στο επόμενο διάστημα. Αυτό είναι πιθανό παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά, κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού συνήθως μειώνονται.
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA