Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τις βιολογικές ελιές καλαμών στη Λακωνία
Μοιράσου το άρθρο:
10-04-2024
Φέτος μπήκαν εκατοντάδες νέοι βιοκαλλιεργητές στην διάθεση βιολογικών ελιών
Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλοί αγρότες στη Λακωνία αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία. Για να λάβουν πιστοποίηση τα προϊόντα της ελιάς ως βιολογικά, είναι απαραίτητο να περάσουν τρία χρόνια από τη στιγμή που θα υπογράψουν συμβόλαιο με έναν Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
Έτσι, με την πάροδο των τριών ετών, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές προστέθηκαν στον κατάλογο των παραγωγών με πιστοποιημένες βιολογικές ελιές και ελαιόλαδο. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, οδήγησε σε κορεσμό της αγοράς, καθώς διεθνώς τα βιολογικά προϊόντα δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές.
Οι έμποροι ελιάς καλαμών στη Λακωνία δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν περισσότερο προϊόν από αυτό που έχουν ήδη εξασφαλίσει, υποστηρίζοντας πως η αγορά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για βιολογικές ελιές καλαμών και προτρέπουν τους παραγωγούς να πωλούν τις ελιές τους ως συμβατικές.
Η διαφορά στην τιμή ανά κιλό μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών ελιών κυμαίνεται περίπου στα 20 έως 30 λεπτά. Συγκεκριμένα, εάν η συμβατική ελιά 200 κομμάτια πωλείται τώρα στα 2,10? το κιλό, η βιολογική ελιά μπορεί να φτάσει τα 2,30 έως 2,40? ανά κιλό.
Τώρα θα μου πείτε γιατί ένας βιοκαλλιεργητής θα συνεχίσει να επιλέγει αυτή τη μέθοδο, δεδομένου ότι το κόστος της βιολογικής καλλιέργειας είναι σημαντικά υψηλότερο εξαιτίας των αυστηρότερων απαιτήσεων. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι παλαιότεροι βιοκαλλιεργητές έχουν ήδη εδραιωμένες εμπορικές σχέσεις, εξασφαλίζοντας προτεραιότητα στην απορρόφηση των προϊόντων τους. Αντίθετα, οι νεότεροι βιοκαλλιεργητές ακόμα επωφελούνται από τις τριετής επιδοτήσεις που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2023 - 2025), αλλά αυτή η υποστήριξη θα λήξει σύντομα.
Έτσι μέχρι το 2025, όλοι οι βιοκαλλιεργητές αναμένεται να επωφεληθούν από τη βιολογική καλλιέργεια είτε με το εμπόριο της βιολογικής ελιάς, είτε με την επιδότηση βιολογικής καλλιέργειας. Ωστόσο, το 2025 θα αποτελέσει ένα κρίσιμο σημείο, όπου πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στη βιολογική καλλιέργεια με υψηλότερο κόστος, ή εάν θα επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια με χαμηλότερο κόστος αλλά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με τη χρήση δηλητηρίων, εντομοκτόνων και νιτρικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν το πόσιμο νερό.
Το μέλλον της καλλιέργειας εξαρτάται κατά πολύ από τις πολιτικές του κράτους. Εάν το κράτος επιθυμεί να προστατεύσει το περιβάλλον, θα πρέπει να βρει τρόπους για να διατηρήσει τους αγρότες στη βιολογική καλλιέργεια. Διαφορετικά, η περιβαλλοντική μόλυνση θα είναι μονόδρομος...
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA
Έτσι, με την πάροδο των τριών ετών, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές προστέθηκαν στον κατάλογο των παραγωγών με πιστοποιημένες βιολογικές ελιές και ελαιόλαδο. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, οδήγησε σε κορεσμό της αγοράς, καθώς διεθνώς τα βιολογικά προϊόντα δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές.
Οι έμποροι ελιάς καλαμών στη Λακωνία δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν περισσότερο προϊόν από αυτό που έχουν ήδη εξασφαλίσει, υποστηρίζοντας πως η αγορά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για βιολογικές ελιές καλαμών και προτρέπουν τους παραγωγούς να πωλούν τις ελιές τους ως συμβατικές.
Η διαφορά στην τιμή ανά κιλό μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών ελιών κυμαίνεται περίπου στα 20 έως 30 λεπτά. Συγκεκριμένα, εάν η συμβατική ελιά 200 κομμάτια πωλείται τώρα στα 2,10? το κιλό, η βιολογική ελιά μπορεί να φτάσει τα 2,30 έως 2,40? ανά κιλό.
Τώρα θα μου πείτε γιατί ένας βιοκαλλιεργητής θα συνεχίσει να επιλέγει αυτή τη μέθοδο, δεδομένου ότι το κόστος της βιολογικής καλλιέργειας είναι σημαντικά υψηλότερο εξαιτίας των αυστηρότερων απαιτήσεων. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι παλαιότεροι βιοκαλλιεργητές έχουν ήδη εδραιωμένες εμπορικές σχέσεις, εξασφαλίζοντας προτεραιότητα στην απορρόφηση των προϊόντων τους. Αντίθετα, οι νεότεροι βιοκαλλιεργητές ακόμα επωφελούνται από τις τριετής επιδοτήσεις που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2023 - 2025), αλλά αυτή η υποστήριξη θα λήξει σύντομα.
Έτσι μέχρι το 2025, όλοι οι βιοκαλλιεργητές αναμένεται να επωφεληθούν από τη βιολογική καλλιέργεια είτε με το εμπόριο της βιολογικής ελιάς, είτε με την επιδότηση βιολογικής καλλιέργειας. Ωστόσο, το 2025 θα αποτελέσει ένα κρίσιμο σημείο, όπου πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στη βιολογική καλλιέργεια με υψηλότερο κόστος, ή εάν θα επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια με χαμηλότερο κόστος αλλά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με τη χρήση δηλητηρίων, εντομοκτόνων και νιτρικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν το πόσιμο νερό.
Το μέλλον της καλλιέργειας εξαρτάται κατά πολύ από τις πολιτικές του κράτους. Εάν το κράτος επιθυμεί να προστατεύσει το περιβάλλον, θα πρέπει να βρει τρόπους για να διατηρήσει τους αγρότες στη βιολογική καλλιέργεια. Διαφορετικά, η περιβαλλοντική μόλυνση θα είναι μονόδρομος...
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλοί αγρότες στη Λακωνία αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία. Για να λάβουν πιστοποίηση τα προϊόντα της ελιάς ως βιολογικά, είναι απαραίτητο να περάσουν τρία χρόνια από τη στιγμή που θα υπογράψουν συμβόλαιο με έναν Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
Έτσι, με την πάροδο των τριών ετών, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές προστέθηκαν στον κατάλογο των παραγωγών με πιστοποιημένες βιολογικές ελιές και ελαιόλαδο. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, οδήγησε σε κορεσμό της αγοράς, καθώς διεθνώς τα βιολογικά προϊόντα δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές.
Οι έμποροι ελιάς καλαμών στη Λακωνία δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν περισσότερο προϊόν από αυτό που έχουν ήδη εξασφαλίσει, υποστηρίζοντας πως η αγορά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για βιολογικές ελιές καλαμών και προτρέπουν τους παραγωγούς να πωλούν τις ελιές τους ως συμβατικές.
Η διαφορά στην τιμή ανά κιλό μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών ελιών κυμαίνεται περίπου στα 20 έως 30 λεπτά. Συγκεκριμένα, εάν η συμβατική ελιά 200 κομμάτια πωλείται τώρα στα 2,10? το κιλό, η βιολογική ελιά μπορεί να φτάσει τα 2,30 έως 2,40? ανά κιλό.
Τώρα θα μου πείτε γιατί ένας βιοκαλλιεργητής θα συνεχίσει να επιλέγει αυτή τη μέθοδο, δεδομένου ότι το κόστος της βιολογικής καλλιέργειας είναι σημαντικά υψηλότερο εξαιτίας των αυστηρότερων απαιτήσεων. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι παλαιότεροι βιοκαλλιεργητές έχουν ήδη εδραιωμένες εμπορικές σχέσεις, εξασφαλίζοντας προτεραιότητα στην απορρόφηση των προϊόντων τους. Αντίθετα, οι νεότεροι βιοκαλλιεργητές ακόμα επωφελούνται από τις τριετής επιδοτήσεις που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2023 - 2025), αλλά αυτή η υποστήριξη θα λήξει σύντομα.
Έτσι μέχρι το 2025, όλοι οι βιοκαλλιεργητές αναμένεται να επωφεληθούν από τη βιολογική καλλιέργεια είτε με το εμπόριο της βιολογικής ελιάς, είτε με την επιδότηση βιολογικής καλλιέργειας. Ωστόσο, το 2025 θα αποτελέσει ένα κρίσιμο σημείο, όπου πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στη βιολογική καλλιέργεια με υψηλότερο κόστος, ή εάν θα επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια με χαμηλότερο κόστος αλλά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με τη χρήση δηλητηρίων, εντομοκτόνων και νιτρικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν το πόσιμο νερό.
Το μέλλον της καλλιέργειας εξαρτάται κατά πολύ από τις πολιτικές του κράτους. Εάν το κράτος επιθυμεί να προστατεύσει το περιβάλλον, θα πρέπει να βρει τρόπους για να διατηρήσει τους αγρότες στη βιολογική καλλιέργεια. Διαφορετικά, η περιβαλλοντική μόλυνση θα είναι μονόδρομος...
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA
Έτσι, με την πάροδο των τριών ετών, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές προστέθηκαν στον κατάλογο των παραγωγών με πιστοποιημένες βιολογικές ελιές και ελαιόλαδο. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, οδήγησε σε κορεσμό της αγοράς, καθώς διεθνώς τα βιολογικά προϊόντα δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές.
Οι έμποροι ελιάς καλαμών στη Λακωνία δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν περισσότερο προϊόν από αυτό που έχουν ήδη εξασφαλίσει, υποστηρίζοντας πως η αγορά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για βιολογικές ελιές καλαμών και προτρέπουν τους παραγωγούς να πωλούν τις ελιές τους ως συμβατικές.
Η διαφορά στην τιμή ανά κιλό μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών ελιών κυμαίνεται περίπου στα 20 έως 30 λεπτά. Συγκεκριμένα, εάν η συμβατική ελιά 200 κομμάτια πωλείται τώρα στα 2,10? το κιλό, η βιολογική ελιά μπορεί να φτάσει τα 2,30 έως 2,40? ανά κιλό.
Τώρα θα μου πείτε γιατί ένας βιοκαλλιεργητής θα συνεχίσει να επιλέγει αυτή τη μέθοδο, δεδομένου ότι το κόστος της βιολογικής καλλιέργειας είναι σημαντικά υψηλότερο εξαιτίας των αυστηρότερων απαιτήσεων. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι παλαιότεροι βιοκαλλιεργητές έχουν ήδη εδραιωμένες εμπορικές σχέσεις, εξασφαλίζοντας προτεραιότητα στην απορρόφηση των προϊόντων τους. Αντίθετα, οι νεότεροι βιοκαλλιεργητές ακόμα επωφελούνται από τις τριετής επιδοτήσεις που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2023 - 2025), αλλά αυτή η υποστήριξη θα λήξει σύντομα.
Έτσι μέχρι το 2025, όλοι οι βιοκαλλιεργητές αναμένεται να επωφεληθούν από τη βιολογική καλλιέργεια είτε με το εμπόριο της βιολογικής ελιάς, είτε με την επιδότηση βιολογικής καλλιέργειας. Ωστόσο, το 2025 θα αποτελέσει ένα κρίσιμο σημείο, όπου πολλοί νέοι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στη βιολογική καλλιέργεια με υψηλότερο κόστος, ή εάν θα επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια με χαμηλότερο κόστος αλλά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με τη χρήση δηλητηρίων, εντομοκτόνων και νιτρικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν το πόσιμο νερό.
Το μέλλον της καλλιέργειας εξαρτάται κατά πολύ από τις πολιτικές του κράτους. Εάν το κράτος επιθυμεί να προστατεύσει το περιβάλλον, θα πρέπει να βρει τρόπους για να διατηρήσει τους αγρότες στη βιολογική καλλιέργεια. Διαφορετικά, η περιβαλλοντική μόλυνση θα είναι μονόδρομος...
Το άρθρο έχει συνταχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA